Trenuci kada svi članovi porodice ujutru ustaju dobro naspavani i nasmejani zaista su retki. To posebno znaju oni koji imaju decu! Njihova koncentracija, pamćenje i raspoloženje zavise od kvaliteta sna. A kada on iz ovog ili onog razloga izostane, potpuno se poremeti predstojeći dan i mališanima i roditeljima.

Srećom, postoje načini da pripomognete detetu da ponovo zadobije neophodnu osmočasovnu dremku! Za vas smo istražili kako da poboljšate san vašeg deteta. Pročitajte i saznajte koje sve navike u ishrani, ali i druge nevike možete promeniti da bi vaš mališan mogao ponovo mirno da spava!

Ishrana deteta i san

Hrana može imati veliki uticaj na spavanje kako kod odraslih, tako i kod dece. Prethodna obilna večera, na primer, prepuna testenine, slatkiša i industrijski obrađene hrane, može biti uzrok bolova u stomaku tokom noći, čestog buđenja mališana, buncanja, pa čak i zastrašujućih košmara.

Sve to možete da izbegnete ukoliko uvedete par promena u ishranu deteta. Najbolje je da korigujete večeru i pomerite je za barem nekoliko sati pre sna. Dogovorite se da ukinete zajedničke noćne užine sa klincima i smanjite tokom kasnih sati unos začinjenih i masnih jela.

Umesto toga, u večernje obroke uvedite korisne namirnice poput avokada, kelja ili spanaća. Jela bogata takvim sastojcima prepuna su magnezijuma, koji dokazano pozitivno utiče na san dece. Takođe, počnite da praktikujete popodnevno užinjanje sa malo mleka, sira, ćuretine, jaja ili orašastih plodova. Baš takvim jelima dete će unositi triptofan, korisnu aminokiselinu koja uzrokuje pospanost.

Ne zaboravite i da dete naviknete da pije čaj. Uz malo šećera ili meda, čaj od kamilice pola sata pred spavanje može mališana potpuno umiriti, relaksirati i pripremiti ga za san. Naravno, čokolade, bombone i lizalice nikako ne dajte najmlađima pred spavanje. Ovakve poslastice prepune šećera daju deci energiju i mogu ih držati i po nekoliko sati budnima.

Pripremite dete i sobu za kvalitetan san

Nekada mirna noć i dubok san mogu biti prekinuti košmarima, uzrokovanim preobilnom večerom, zastrašujućim crtaćima, ali i tesnom pidžamom. Zato, učinite sve da vaše dete spokojno zaspi i dobro ga pripremite za spavanje.

Potrudite se da ništa u detetovoj sobi ne remeti njegov san. Ugasite ili prigušite svetla, potpuno smanjite muziku ili isključite uređaje, poput TV-a, kompjutera i telefona. Razmestite mališanu krevet i na njega stavite igračke pored kojih se oseća sigurno.

Dete takođe nemojte previše utopljavati. Razlog za to je što tokom ekstremnih hladnoća i velikih vrućina telo preskače važnu REM fazu sna. Zbog čega se klinci često tokom noći bude, a ujutru ustaju neraspoloženi i umorni. Temperaturu sobe zato održavajte od 16 do 21 C°.

Pored temperature sobe, obratite pažnju i na pidžame koje oblačite za spavanje deci. Adekvatni krojevi za devojčice starijeg uzrasta i odgovarajući modeli za dečake, izrađeni od prirodnih materijala, obezbediće mališanima prijatan osećaj i neophodnu udobnost tokom sna.

Naravno, nemojte zanemariti stvari koje mališani rade i nekoliko sati pre samog uspavljivanja. Možda određene navike koje ste usvojili u svom domu remete i narušavaju kvalitet sna deteta.

Kontrolišite upotrebu tehnologije

Znamo da je teško odvojiti decu od savremenih uređaja, igrica, Youtube-a i crtanih filmova. Međutim, plava svetlost koju emituju ovakvi aparati može značajno uticati na san mališana. Zato, treba dati sve od sebe da naviknemo klince da barem dva sata pred spavanje ne koriste telefone i računare.

U suprotnom, smanjiće im se lučenje melatonina u organizmu. Bez ovog značajnog hormona, neće imati osećaj za pospanost i potpuno će poremetiti svoj biološki sat. Uz to, hormon tame utiče i na regulisanje hormona povezanim sa metabolizmom i bez njega telo deteta ne bi ni znalo kada je gladno, žedno i kada treba otići u toalet.

To su sasvim dovoljni razlozi da kontrolišete upotrebu tehnologije u svojoj kući. Odvojite vreme za korišćenje ovih aparata i striktno zabranite unošenje telefona, laptopa ili tableta u dečiji krevet. Takođe, potrudite se da i sami manje gledate u ekran smartfona i tako pokažete pravi primer detetu, na koji može da se ugleda.

Pomozite mališanu da se relaksira

Bol u trbuhu zbog loše ocene, predstojeće utakmice u malom fudbalu ili sukoba u školi, koliko god se roditeljima činio bezazlen, mališane i te kako uznemirava. Deca su, poput odraslih, takođe sklona anksioznosti i stresu, koji mogu stvoriti napetost u čitavom telu i izazvati nemiran san. Upravo zato, ukoliko kod najmlađih primetite izraženu razdražljivost i stegnutost u ramenima, vilici i rukama, pomozite im da se relaksiraju.

Potpunom opuštanju mišića kod dece pomožu vežbe disanja. Takve vežbe nisu zahtevne i možete ih raditi zajedno sa mališanima. Pre nego da zaspu, legnite pored njih i dogovorite se da zajedno svesno udišete i brojite. Zamolite dete da pokuša da opusti ramena i udahne i izdahne duboko četiri puta.

Dogovorite se da disanje i brojenje postanu deo vaše rutine i da to radite svako veče pred spavanje. Kažite detetu da svaki put kada oseti uznemirenost, strah i bol u stomaku, primeni ove vežbe disanja, jer će mu to pomoći da se smiri i da se lakše pripremi za obaveze u školi ili na terenu koje ga očekuju.

Razgovarajte sa detetom

Ukoliko se često dešava da se dete budi uplakano i uplašeno zbog košmara koje ima, vreme je da popričate sa vašim dečakom ili devojčicom. Iskren razgovor sa mališanom može vam pomoći da identifikujete brige, strahove i izazove, koji mogu biti uzrok njegovih noćnih mora. Tako, kada otkrijete šta je ono što uznemirava vaše dete, biće vam lakše da problem racionalizujete i pokušate da ga zajedno prevaziđete.

Naravno, kakav god strah bio, morate da znate da je za dete on poprilično realan. Zato, najmlađe saslušajte do kraja, bez prekidanja. Ne umanjujte vrednost njihovih problema i ne ismevajte način na koji opisuju svoje snove. Deca moraju da znaju da je razgovor između njih i roditelja “sigurno mesto”, kako bi, bez bojazni, izrazili svoje misli i emocije.

Ako su po prirodi introvertni ili suviše mali da jasno opišu svoje košmare i ono što ih uznemirava i muči, podstaknite ih da vam kroz igru, crtanje ili pisanje, artikulišu i prenesu svoje snove.

U slučaju da se košmari nastave, a dete biva sve uznemirenije, potražite pomoć dečijeg psihologa.

Nekada, sve što je potrebno da dete pobedi strahove od mraka u svojoj sobi, čudovišta i košmara je da roditelji promene nekoliko jednostavnih navika. Malo korigovanje ishrane, smanjivanje upotrebe tehnologije i relaksiranje su dovoljni da mališan umiri svoje telo i ponovo zadobije miran san.

Similar Posts

1 Comment

  1. Danas vec nije strano koliko plava svetlost ekrana utice na san. Ja sam iskljucila ekrane vise sati pred spavanje i zaista ima efekta

Comments are closed.