Gotovo da nema žene koja se ne bori sa dosadnim celulitom i upornim strijama. Kod nekih žena ovi problemi se javljaju malo pre porođaja, dok drugih nakon porođaja, a ima i onih koje muku muče još od puberteta.

Koliko god da se trudite i da ste uporne, izleda kao da je celulit uporniji pa se stalno iznova vraća. Zajedno sa njim često se pojvljuju i strije koje mogu biti veoma upečatljive i činiti da se osećate veoma loše.

Moramo Vam skrenuti pažnju da se ne brinete, jer sa ovim problemima se sursreću gotovo sve žene, pa čak i holivudske zvezde. Bitno je samo da ne odustajete i budete istraji kada je reč o njihovom uklanjanju.

Kod strija i celulita od velikog značaja je preventiva, odnosno pravilna ishrana i nega kože. Ako unosite dovoljno hranljivih materija i konstantno hidrirate kožu, šanse da dobijete celuit ili strije su svedene na minimum. Ako Vam se pak i pored toga desi neki od ovih problema u nastavku teksta možete pronaći savete za njihovo prirodno uklanjanje.

Šta je to celulit i kako on nastaje?

Verujem da su sve žene upoznate za značenjem pojma celulit. Reč je o deformitetu koji se javlja na koži zbog nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože.

Iako mnogi misle da je celulit usko poezan sa debljinom ,to nije tačno. Naime ,i mršavice muku muče sa ovim problemom, a sudeći po istrazivanjima 90% žena ima celulit. Uzroci celulita su kako genetski tako i nedovoljno kretanja i nezdrav način żivota.

Celulit

Celulit nastaje usled disbalansa hormona kada dolazi do nakupljanja masti i zadržavanja vode u potkožnim stanicama.

Tada dolazi do promena u masnom (povećava se koločina vode) i vezivnom tkivu ( nakupljaju se štetni lipidi) ,koje taloži toksine koje krvotok ne može da eliminiše. Ovaj proces se na našoj koži ispoljava kao celulit, odnosno kao grudvice i čvorice koji na površini kože stvaraju nepravilnosti koje podsećaju na pomorandžinu koru. 

Celulit sam po sebi ne mora da bude bolan i ne predstavlja bolest, već se radi o estetskom defektu koji može imati psihičke posledice. Naime, radi se o tome da je poslednjih godina veliki akcenat stavljen na fizički izgled,a pojava celulita po tim standardima se smatra neprihvatljivim. Upravo to je razlog za sve veće nezadovoljstvo kod ženskog pola kada je reč o fizičkom izgledu.

Kako se prirodnim putem rešiti celulita?

Znamo da zahvaljujući velikom napretku nauke i tehnologije danas su u ponudi različiti hemijski, laserski i drugi tretmani koji će nam pomoći u borbi protiv celulita. Malo ko zna da se ove napasti možete rešiti i prirodnim putem, a evo i kako:

1. Prvo znajte da je reč o estetskom problemu koji neće nestati preko noći. Zato se naoružajte strpljenjem i odvojite  vreme kako bi ste što pre dobilo željenu figuru.

2. Vežbanje. Istina je da je fizička aktivnost veoma značajna kada je celulit u pitanju. Trudite se da redovno sprovodite vežbe koje pobojšavaju cirkulaciju i ubzavaju metabolizam. Između ostalih u takve vežbe spadaju i trčanje, plivanje, brzo hodanje i plivanje.

 3. Ishrana. Nemojte se zavaravati i misliti da ćete vežbama nešto uraditi ako ne korigujete ishranu. Na internetu možete pronaći veliki broj anticelulit dijeta koje će delovati efikasno.

4. Masaža. Iako su najbolje specijalne anticelulit masaže koje provode stručna lica, iste možete sami sprvoditi sa malo kreme od bršljana ili nekog drugog sredstva.

Šta u to strije i zašto se one javljaju?

Strije je naziv za brazde različite širine, boje i dubine koje se pojavljuju na koži. Mogu se pojaviti na bilo kojem delu kože: rukama, leđima, grudima, stomaku, nogama, bedrima, butinama, bokovima… Obično se javljaju na delovima tela na kojima se najlakše talože masnoće i to kada osoba krene da dobija na težini. Radi se o tome da naglo širenje masnog tkiva utiče negativno na kožu koja nije dovoljno elastična i počinje da gubi kolagen i svoju stukturu. Usled ovog procesa dolazi do pojavljivanja brazdi na koži koje se nazivaju – strije.

Ono što je bitno istaći, a to je činjenica da se strije mogu pojaviti i u situacijama kada dođe do naglog mršavljenja, odnosno topljenja masnih naslaga. Kada se tek pojave obično su crvene i ružićaste i mogu peckati ili izazivati kratkotrajni svrab. Nakon nekog vremena one mogu postati ljubičaste ili bele. Obično se dešava da strije budu nekoliko nijansi svetlije od boje kože, a leti kada pocrnimo one ne menjaju boje zbog čega dolaze još više do izražaja.

Kako ukloniti strije prirodnim putem?

Kao i kod svih stanja i oboljenja najbolji lek jeste preventiva, odnosno sprečavanje njihovog nastanka. Ipak osobe koje su genetski sklone ka njihovom stvaranju ne mogu učiniti mnogo da spreče njihovu pojavu. Jedino što možete preduzeti jeste mazanje hidratantnim kremama bogatim vitaminima E, konzumaciji hrane bogate raznim vitaminima, silcijumom i cinkom i sprovođenje različitih vrsta blagih masaža.

Strije ćete najlakše skinuti ukoliko sa tretmanima počnete odmah čim primetite da su se pojavile dok su još u početnoj crvenoj fazi. U drogerijama su dostupni brojni kako jefitni, tako i oni skupi proizvodi, a strije možete tretirati i prirodnim putem i to sa sledećim namirnicama:

Sa belancem. Poznato je da su jaja sjajan izvor proteina, a pored njih sadrže i aminokiseline, vitamine i druge nutrijente. Za tretiranje strija potrebno je da samo dobro umutite belance i nanesite ga na strijama zahavaćenu regiju. Sačekajte 15 minuta i isperite hladnom vodom. Potom nanesite neku hidratantnu kremu ili ulje . Ponavljajte ovaj proces bar 15 dana kako bi rezultati bili vidljivi.

Sa krompirom. Krompir je namirnica koju svako od nas ima u kući, a pokazao se sjajnim kada su strije u pitanju. Dovoljno je samo da ga isečete na deblje kriške kojima ćete lagano masirati područje sa strijama. Nakon masaže ostavite krompir par minuta da deluje pa ga isperite mlakom vodom.

Sa ricinusovim uljem. Malo ko zna da se upravo ricinusovo ulje pokazalo najboljim lekom protiv strija. Potrebno je samo da svakodnevno nanosite deblji sloj ricinusovog ulja na problematičnu regiju i masirajte kružnim pokretima nekih 7-8 minuta. Ako ste u mogućnosti dobro bi bolo da ovo područje umotate toplom pamučnom tkaninom i ostavite ga tako sat vremena. I sami ćete videti da su rezultati fantastični.

-Sa limunom. Opšte je poznato da limunov sok beli kožu, pomaže u borbi protiv tamnih fleka i ožiljka od akni. Malo ko zna da limunska kiselina daje sjajan ishod i kada je reč o lečenju strija. Potrebno je samo da utrljate limunov sok na strije i masirate kružnim pokretima oko 15 minuta. Kožu isperite toplom vodom i nanesite hranljivu kremu ili mleko za telo.

Similar Posts