Doručak je najvažniji obrok u toku dana jer predstavlja preduslov za zdrav i dobar početak dana. Zbog toga je od izuzetne važnosti da Vam baš ovaj obrok bude pravilan i dobro izbalansiran.

Redovan doručak je preduslov za očuvanje vitke linije, ali i Vašeg zdravlja. Istraživanja su pokazala da redovno doručkovanje utiče na smanjenje težine, jer na taj način stimulište metabolizam. A koje su to namirnice koje bi trebali da konzumirate za prvi obrok u toku dana?

Mršavite uz pomoć savršenog doručka

Doručak za mršavljenje je sačinjen od pravilnog odabira namirnica. Jasno je da verovatno nećete kuvati spanać, blitvu ili boraniju za doručak, ali to ne znači da ne možete napraviti dijetalan i malokaloričan sendvič ili pak omlet od jaja.

Sve što Vam je potrebno za najzdraviji doručak jesu vlakna, zdrave masti i proteini. Vlakna će obezbediti apsorpciju vode i dobro varenje, što za posledicu ima osećaj sitosti i dovoljno energije za dnevne aktivnosti. Sa druge strane, zdrave masti u kombinaciji sa proteinima usporiće razgradnju vlakana i ugljenih hidrata, što će sprečiti impulsivno prejedanje.

Što se tiče kalorija, u zavisnosti od telesne konstitucije, godina i načina života zavisiće i njihov broj, ali praksa je da se za doručak unosi od 600 do 850 kalorija. Oni koji žele da smršaju bi trebali da unose znatno manje kalorija od predviđenih, obično od 300 do 500.

Najbolje vreme za doručak je između 8 i 9 sati, a idealno bi bilo da naviknete organizam da svoj prvi obrok dobija svaki dan u isto vreme. Nutricionisti savetuju da doručkujete pola sata nakon što ustanete iz kreveta.

Najbolje namirnice za doručak

Iako brojne rigorozne dijete za doručak predviđaju šoljicu kafe ili čaja, to nikako ne može biti zdravo za organizam. Doručak je najvažniji obrok u toku dana i Vi morate pravilno izbalansirati namirnice kako bi ste bili sigurni da ćete imati dovoljno energije za ostatak dana.

Dobar izbor za doručak jeste ovsena kaša od žitarica i voća. Ona ne samo da stvara osećaj sitosti, već stimuliše probavu, smanjuje holesterol, reguliše krvni pritisak i veoma je povoljna. U prodaji se mogu naći gotove kaše, a naš predlog je da sami napravite kašu od sastojaka koji će Vama najviše odgovarati.

Idealno voće za doručak jesu borovnice, grejpfrut, pomorandža i suve šljive. Možete ih kombinovati sa pahuljicima, ražanim hlebom ili nekom drugom dijetalnom namirnicom. Kada tome dodate čašu mleka ili jogurta dobićete savršen doručak koji će zadovoljiti sve Vaše potrebe za nutrijentima.

Za doručak možete još konzumirati omlet od jaja i različitog povrća (paprika, spanaća, pečurki, paradajza), šejkove, smutije, sendviče od hleba sa celim zrnom žitarica, krekere, tost, kuvana jaja i različite kaše.

Šta treba izbegavati?

Namirnica, koje je potrebno izbegavati kada je reč o dijetalnom a zdravom doručku, ima puno. Gotovo sve ono što većina zaposlenih ljudi konzumira za doručak nije poželjno ukoliko želite vitku liniju.

Dakle, razna peciva od belog brašna, krofne, mafine, palačinke, đevreke i drugu hranu iz pekara bi trebali da zaobilazite u širokom luku. Nije poželjno jesti ni prženu hranu poput slanine, kobasica, pljeskavica itd.

Musli i žitarice koje sadrže puno sećera takođe mogu naneti više štete nego koristi Vašem organizmu. Zbog toga je bitno da sami pravite musli i birate njegove sastojke.

Za doručak ne bi smeli jesti ni kupovne sendviče, voćne jogurte, danaska peciva, veštačke sokove i previše mesnih prerađivina (viršli, salama, kobasica i slično).

Šta kažu Vaša iskustva?

Svi znamo koliko je značajan pravilan doručak za zdravlje celog organizma. On nam daje energiju za početak novog dana, poboljšava koncentraciju i pamćenje, održava liniju vitkom, poboljšava rad metabolizma i obezbeđuje ravnomeran unos hranljivnih materija.

Brojna istraživanja su pokazala da doručak igra ključnu ulogu kada je sam proces mršavljenja u pitanju, te da bez pravilno izbalansiranog doručka citav koncept dijete nema smisla.

Naravno, moramo istaći da za topljenje masnih naslaga nije dovoljno samo balansirati namirnice u doručku, već je neophodno korigovati celokupnu ishranu kako bi se dobili željeni rezultati.

Iskustva su pokazala da osobe koje biraju zdrave namirnice za svoj prvi obrok ne samo da se bolje osećaju i imaju više energije, već je njihova linija vitka, a metabolizam ubrzan. Samo korigovanjem doručka možete skinuti od 2 do 5 kg za mesec dana.  A ako tome dodate i fizičke aktivnosti i adekvatne ostale obroke u toku dana, rezultat će Vas zapanjiti.

Zbog svega navedenog čak i ako ne želite da smršate, birajte uvek izbalansiran i zdrav doručak jer samo na taj način bićete sigurni da Vam je dan započeo na najbolji mogući način i da ste Vašem organizmu obezbedili sve što mu je potrebno za pravilno funkcionisanje.

Similar Posts