Svi oni koji se bore sa viškom kilograma sigurno su više puta do sada čuli ili pročitali da krompir dodaje kilograme, te da isti treba izbegavati u širokom luku prilikom mršavljenja. Međutim, to je samo jedna od predrasuda koje kruže, jer krompir ne deblja. Potrebno je samo obratiti pažnju na koji način ga spemate i možete uživati u dijeti koncipiranoj na namirnici koja se svima dostupna.

Kromir dijeta se nije pokazala samo kao efikasan način gubljenja kilograma, već i kao sjajna metoda za detoks organizma, a kako je reč o prilično jeftinoj i dostupnoj namirnici, naša je preporuka da ako do sada niste, probate ovu sjajnu dijetu u varijanti koja Vam najviše odgovara.

U kojim oblicima je dozvoljen krompir?

Krompir je vrsta biljka skrivenosemenica i koristi se kako za ishanu ljudi, tako i životinja. Ono što je malo poznato to je da 100 g krompira sadrži samo 75 kalorija što ga čini sjajnom biljkom za regulisanje telesne težine.

I pored toga mnogi su ubeđeni da krompir nije dijetalna namirnica. Ono što svi treba da znaju to je da neodgovarajuća priprema čini krompir nedijetalnim proizvodom. S ’toga je potrebo istaći da se krompir ne sme pržiti niti peći na dosta ulja, margarina ili putera, jer tako ova namirnica postaje neprijatelj vitkoj liniji.

Dozvoljena je konzumacija barenog (kuvanog) i pečenog krompira (bez dodataka kao što su margarin i maslac).

Trodnevna krompir dijeta

Krompir dijeta u trajanju od tri dana ima dve varijacije. U prvoj se jede isključivo kuvani krompir bez bilo kakvih dodataka (so, vegeta, ulje…), i to 1, 5 kg dnevno. Iako se sa ovom dijetom gubi i do 5 kg, ona se ne preporučuje jer mono ishrana dovodi do deficita hranljivih materija, što za posledicu ima slabljenje imnunog sistema.

Jelovnik druge varijante dijete je dosta složeniji i pored krompira nudi i niz drugih namirnica koje sadrže različite nutrijente, zbog čega je mi i preporučujemo.

Ono što je važno da znate prilikom držanja ove dijete jeste da se strogo pridržavate svih pravila ishrane, da ubacite blage fizičke aktivnosti u trajanju od 20 minuta dnevno i da izbegavate slatkiše, previše začina, alkoholna i gazirana pića. Potrebno je unositi što više tečnosti i to najmanje 2 do 2,5 litre na dnevnom nivou.

Jelovnik krompir dijete od 3 dana:

DAN 1.

Doručak: Jabuka, tri mandarine i čaša nemasnog jogurta. Za užinu pola čaše jogurta.

Ručak: Dva velika kuvana krompira, paradajz i paprika. Za užinu jedna jabuka.

Večera: Pire od dva kuvana krompira sa malo maslinovog ulja i salatom od svežih krastavaca.

DAN 2.

Doručak: Komad integralnog hleba, malo sira i pomorandža. Za užinu čaša mleka.

Ručak: Dva kuvana krompira i 50 g šunke. Za užinu komad integralnog hleba sa malo sira.

Večera: Supa od povrća, dva kuvana krompira i porcija sezonske salate.

DAN 3.

Doručak: Nemasno mleko sa pahuljicama. Za užinu jabuka ili kruška.

Ručak: Dva kuvana krompira, 300 g pečenog pilećeg belog mesa i porcija sveže sezonske salate. Za užinu jedno tvrdokuvano jaje.

Večera: Dva kuvana krompira, 50 g tunjevine i porcija zelene salate.

Sedmodnevna dijeta sa kuvanim krompirom

Krompir dijeta u trajanju od 7 dana je idealna za sve one koji žele da se oslobode viška vode i smršaju još koji kilogram. Za nju važe pravila kao i za trodnevnu dijetu, sa napomenom da su fizičke aktivnosti dovoljne svaki drugi dan.

Što se tiče jelovnika može se koristiti jelovnik trodnevne dijete, sa malim izmenama. Naime, za večeru bi trebali da jedete pečeni krompir, za ručak bareni, a Vaš doručak bi mogao da se zastoji od različitih kaša, porcije salate, porcije voća, jogurta i tome slično.

Za ručak birajte bareni krompir u kombinaciji sa još nekim povrćem (spanać, blitva, grašak, boranija…) i salatom od jednog krastavca i paradajza.

Za večeru su idealni sve recepti koji sadrže različito povrće zapečeno u rerni sa krompirom i veoma malo maslinovog ulja. Povrće takođe možete i skuvati i servirati sa pečenim krompirom.

Iskustva onih koji su probali ovaj režim ishane

Ova dijeta se sprovodi u više različitih varijacija, a svaka od njih se razlikuje po dužini trajanja, dozvoljenim namirnicama, fizičkim aktivnostima i količini krompira. Kada tome dodamo da je svako individua za sebe, jasno je da su i iskustva različita.

Trodnevna krompir dijeta je sjajna za brzo gubljenje malog broja kilograma, ali ona neće dovesti do nekog značajnijeg rezultata zbog čega se uglavnom koristi kao metoda koja vrši detoks organizma. Sa druge strane sedmodnevnom dijetom  možete izgubiti i do 8 kg u zavisnosti od metabolizma i Vaše doslednosti pravilima dijete.

Što se tiče nuspojava, njih ovde ima dosta manje u odnosu na druge dijete, što je još jedna prednost krompir dijete. U velikom broju slučajeva nema jo-jo efekta, odnosno izgubljeni kilogrami se ponovo ne vraćaju, što je svakako i poenta svake dijete za mršavljenje. Naravno, ako odjednom nagrnete na slatkiše i stari režim ishrane, kilogrami će se vratiti. Zato budite mudri i postepeno povećavajte obroke kako bi ste zadržali Vašu novu kilažu.

Jedno je sigurno, ovo je dijeta koja nikoga neće ostaviti gladnim. Naime, krompir sadrži skrob koji je zaslužan za osećaj sitosti i bez velikog unosa hrane. Zbog toga ne treba da nas čudi popularnost koju krompir dijeta ima svuda u svetu.

Similar Posts