Ako ste već duže vreme pokušavali da pronađete odgovarajuću dijetu, onda ste sigurno čuli i za protekal dijetu koja je veoma zastupljena u medijima. Kako njeni tvorci tvrde reč je o zdravoj proteinskoj ishrani koja daje sjajne rezultate.

Televizijski voditelj Ivan Zeljković i voditeljka Nataša Ristić samo su neki od poznatih ličnosti koji podržavaju ovakav režim ishrane koji nije ni malo jeftin. Ipak, složićete se da vredi dati više para ako znate da ćete dobiti željene rezultate u određenom vremenskom intervalu.

Osnovni koncept protektal dijete

Protekal dijeta nastala je sedamdesetih godina prošloga veka na Harvadu od strane profesora Džordža Blekburna. Odmah ćemo istaći da nju ne možete sami sprovoditi po sopstvenom nahođenju već je potreban tim stručnjaka koji će na osnovu urađenih analiza, prepisati Vam invidualan program za smanjene telesne težine.

Tokom trajanja ovog režima ishrane konzumiraju se Protekal proizvodi, a postepeno se u jelovnik uvode i ostale svakodnevne namirnice. Ovi proizvodi se kupuju u specijalizovanim objektima za njihovu prodaju, a konzumiraju po unapred utvrđenom planu.

Jedna kesica Protekal proizvoda menja jedan obrok. U zavisnost od toga šta volite postoje različiti ukusi – i slani i slatki,  a oni se sastoje od proteina koji potiču iz mleka, soje, jaja i graška. Obično se konzumira pet  gotovih proteinskih obroka uz dodatak svežih salata.

Obroci nisu zahtevni i pretežno su u vidu kaša, šejkova, pirea, museva i sokova. Dan se može započeti kafom ili čajem, a pored proteinskih obroka može se konzumirati i sirovo povrće, limunada, kakao, riba i različite vrste supe.

Jelovnik ove dijete utvrđuje stručno lice na osnovu invidualnih potreba osobe i analiza koje uradi, a pozitivno je što je konzumacija kafe i slatkiša dozvoljena, naravno u umerenim količinama.

Faze Protektal dijete

Ovaj specijalan režim ishrane podeljen je u tri faze. Prva faza je najznačajnija jer se u njoj gubi oko 80% predviđenog viška kilograma. Reč je o aktivnoj fazi u kojoj se organizam ubacuje u ketozu, odnosno metaboličko stanje gde je drastično smanjen unos ugljenih hidrata.

Nestašica ugjenih hidrata dovodi do hipoinsulinemije koja izaziva lipolizu – razgradnju masnih tkiva. Ubrzana razgradnja masnih tkiva traje sve do ulaska u drugu fazu, odnosno reduktivnu fazu u kojoj se postepeno povećava broj ugljenih hidrata. Ovde se ishrana polako normalizuje uvođenjem namirnica poput ribe, mesa, jaja i morskih plodova. Po pravilu ovde se gubi preostalih 20% od predviđenog viška kilograma.

U trećoj fazi – fazi održavanja kako joj sam naziv kaže održava se postignuta kilaža. Reč je o promenjenim navikama u ishrani, ali i o promenjenom stilu života koji neće za rezultat imati ponovo taloženje kilograma.

Faza održavanja je kod svakoga različita, jer se svaki metabolizam drugačije adaptira na svakodnevnu ishranu. Ovde je poželjno uvesti što više fizičkih aktivnosti i to ne samo zbog održavanja novonastale telesne težine, već zbog zdravlja celokupnog organizma.

Iskustva onih koji su probali

Iako Protekal dijeta predstavlja siguran način za gubljenje viška kilograma, mnogi njeni korisnici su pokazali veliko nezadovoljstvo. Radi se o tome da je reč o strogom i skupom režimu ishrane koji će nekim ljudima biti veoma zahtevan.

Rezultati su pokazali da prateći sva pravila ove dijete mršavite bez jo-jo efekta i da uz malo korigovanje ishrane tu kilažu možete zadržati duž vremenski period. Dakle, kilogrami se tope bez mogućnosti da se po okončanju dijete vrate, a korisnici iste opet nisu zadovoljni. Šta je razlog tome?

Mnogi ljudi odustanu već kod prve faze dijete želeći da u organizam unesu i neki drugi kuvani obrok, a ne samo Protektal proizvode. Po njihovim navodima iako može zvučati primamljivo da konzumirate već gotove proizvode bez praćenja zahtevnih recepta, to nekada može biti prilično monoton način ishrane.

Kada se tome doda cena proizvoda, različite nuspojave i konstantna potreba da se ide kod lekara na kontrole čime se gubi dosta vremena, jasno je zašto mnogi odustanu odmah naokon prve faze.

Bitno je istaći da iako ima onih kojima se ne dopada ovaj režim ishrane – postoje i onih koji se kunu u njega. Sudeći po rezultatima u prvom mesecu sprovođenja ove dijete može se smršati od 8 do 10 kg, što je sjajan rezultat, naročito za osobe koje imaju veliki broj kilograma.

Da li je Protektal dijeta namenjena svima?

Kako je pre započinjanja ove dijete potrebno uraditi niz analiza jasno je da ona nije namenjena svima. Nakon što se urade svi potrebni testovi uključujući i analizu hormona, specijalizovano lice, odnosno lekar će utvrditi da li ovaj režim ishrane prija određenoj osobi.

Ipak postoje osobe koje nikako ne bi smele da pokušaju sa njenim sprovođenjem. Pre svega reč je o osobama koje imaju mladalački dijabetes, dijabetes tip 1 i svi oni koji koriste insulin. Protektal dijeta se ne preporučuje ni ljudima koji imaju problema sa bubrezima i jetrom, kao ni osobama u pubertetu, trudnicama i dojiljama.

Similar Posts