Detox ili detoksikacija, odnosi se na proces uklanjanja toksina iz tela. Ovaj proces je itekako važan jer se toksini neprestano nakupljaju u našem telu kroz hranu koju jedemo, vodu koju pijemo, vazduh koji udišemo i na brojne druge načine. Naravno, toksini su štetni za naše zdravlje i kvalitet života generalno i mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme ako se ne eliminišu na vreme. Kada se nakupljaju u telu, mogu dovesti do umora, lošeg raspoloženja, smanjenog imuniteta, lošije probave, i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Postoji mnogo načina da se detoksikacija uradi, uključujući specijalne dijete, gladovanje, post i pokretanje autofagije, zatim režime na sokovima i drugim tečnostima, konzumaciju biljnih preparata i razne druge prirodne metode. Mnoge od njih se fokusiraju na konzumiranje hrane i pića koji su visoko nutritivni i pomažu telu da se oslobodi otrova, dok drugi podstiču znojenje, uriniranje i ostale procese koji čiste telo.

Da li detox tela utiče na mršavljenje i može li se na taj način proces ubrzati?

U kakvoj su vezi detoksikacija i mršavljenje

Detoksikacija je postala pravi hit u svetu fitnesa i zdrave ishrane, ali šta ona zapravo podrazumeva? U pitanju je čišćenje tela od toksina i nečistoća koje se nakupljaju u našem telu, a često su posledica nezdrave ishrane, zagađenog vazduha i stresa.

Postoje razni načini da se detoksikacija uradi, od kojih su neki više restriktivni nego drugi. Na primer, neke dijete podrazumevaju potpuni prestanak unošenja hrane, dok druge podrazumevaju isključivo konzumiranje određene hrane ili sokova. Postoje i pojedini programi detoksikacije koji uključuju upotrebu dodataka ishrani ili lekovitih biljaka.

Ukratko, detoksikacija i mršavljenje mogu biti povezani, ali zavisno od toga kako im pristupate. Pojedini pristupi čišćenja tela, kao što su dijete bazirane na sokovima ili brze dijete, mogu dovesti do kratkotrajnog gubitka kilograma zbog ograničenog unosa kalorija.

Kada je reč o dugoročnom mršavljenju, detoksikacija može biti korisna samo kao deo dugoročnog plana koji uključuje promene u ishrani i načinu života. To znači da se treba okrenuti konzumiranju raznovrsne hrane koja je bogata hranljivim materijama, redovno trenirati i održavati zdrav obrazac spavanja. Kada se telo oslobodi toksina, može bolje funkcionisati i sagorevati masti efikasnije.

Ukoliko se pravilno primenjuje, detoksikacija može pomoći u smanjenju upale u telu, jačanju imunološkog sistema, povećanju energije i poboljšanju funkcionisanja vitalnih organa kao što je jetra. Međutim, ako se pridržavate zdrave ishrane i načina života kako biste smanjili unos štetnih materija u telo, pomoćićete mu da se prirodno oslobodi nakupljenih toksina.

Ukratko, detoksikacija i mršavljenje su povezani samo onda kada se primenjuju kao deo dugoročnog plana koji uključuje promene u ishrani i načinu života. Samo privremeno ograničenje unosa kalorija će vas vrlo brzo vratiti na početak, čim počnete da se hranite prema starim navikama.

Stoga, ako želite da izgubite kilograme, prvo se fokusirajte na promenu obrasca ishrane i stila života.

Detoksikacija mora biti deo rutine

Ono što je najvažnije je da sama detoksikacija neće dovesti do dugoročnog gubitka kilograma. Može biti korisna kao početak vašeg puta ka zdravijem načinu života, ali nije dovoljna sama po sebi.

Prvo i osnovno, trebalo bi da se fokusirate na ishranu. Sigurno već znate da je zdrava ishrana ključna za čišćenje tela. Ali, to ne znači da morate da se hranite samo povrćem i bobicama. Probajte da uvedete nove, zdrave navike u svoju ishranu. Dodavanje citrusnog voća kao što su limun ili pomorandže u vodu, povećanje unosa zelenog povrća ili konzumiranje svežeg voća za užinu su prvi koraci brige o telu. Takođe, izbegavajte prerađene namirnice i veštačke zaslađivače.  Jedite hranu bogatu vlaknima. Vlakna pomažu u čišćenju creva i eliminaciji toksina iz tela. Voće, povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i mahunarke su i više nego dobrodošli. Ako ste ljubitelji sokova, razmislite o pravljenju zelenog soka sa svežim povrćem, celerom i voćem koji ćete popiti svakoga jutra.

Ne morate se odreći kofeina. Možete isprobati zeleni čaj, koji je bogat antioksidansima i pomaže u uklanjanju toksina iz tela. Takođe, probajte kokosovu vodu umesto obične vode. Kokosova voda je bogata elektrolitima i doprinosi hidrataciji tela.

Drugo, probajte neke alternativnije, ali korisne metode poput probiotika. Probiotici su dobri za digestivni sistem i mogu značajno doprineti uklanjanju toksina iz tela. Uvedite u ishranu fermentisane namirnice kao što su jogurt ili kefir, ili probajte neke probiotičke dodatke ishrani. 

Treće, koristite prirodne alternative. Umesto da se oslanjate na sintetičke dodatke koji se svuda reklamiraju, isprobajte opcije kao što su ulje čajevca, ulje lavande i jabukovo sirće. Oni mogu pomoći u čišćenju i održavanju zdravog pH nivoa u telu.

Četvrto, vežbajte i znojite se jer je to sjajan način da poboljšate cirkulaciju krvi i pomažete telu da se reši toksina kroz znojenje. Probajte da radite vežbe koje će vas naterati da se dobro oznojite, kao što su brzo hodanje, trčanje ili trening snage. Ukoliko nikada niste vežbali, onda je neophodno da povećate nivo fizičke aktivnosti. To ne znači da morate trčati maraton ili da se učlanite u fitnes klub. Možete početi sa šetnjom, trčanjem, vožnjom bicikla ili bilo kojom drugom aktivnošću koju volite. Bitno je da se krećete i da radite nešto što vam je prijatno, kako biste to mogli da održavate na duže staze.

Za kraj, opustite se! Stres može biti štetan i otežati proces detoksikacije. Probajte da pronađete neke opuštajuće aktivnosti poput joge, meditacije ili masaže. Možete i da probate sa aromaterapijom, uz korišćenje eteričnih ulja koja su dobra za detoksikaciju, poput limuna ili mente. Sauna je sjajan način da se znojite i i kroz znoj se oslobodite otrova. Takođe može biti opuštajuće iskustvo koje će vas osloboditi napetosti.

Zaključak

Detoksikacija je dobra i kod smanjenja upala u telu, jačanja imunološkog sistema, povećanja energije i poboljšanja funkcionisanja jetre i drugih vitalnih organa.

Međutim, važno je znati da neke metode detoksikacije mogu biti nepotrebno restriktivne i nezdrave, i da uzrokuju nedostatak esencijalnih hranljivih materija. Takođe, mogu biti opasne za određene grupe ljudi, kao što su trudnice, dojilje, osobe sa hroničnim bolestima ili osobe sa istorijom poremećaja u ishrani.

Pre nego što započnete bilo koji režim čišćenja, posavetujte se sa lekarom ili nutricionistom kako biste bili sigurni da je to bezbedno za vas.

Similar Posts