UN dijeta je poznata svima. Reč je o režimu ishrane koji je za kratko vreme postao vodeći u našoj zemlji. Ovo nije klasična dijeta koja će Vam pomoći da izgubite višak kilograma, već način ishrane koji će bez gladovanja trajno ubrzati Vaš metabolizam i pomoći Vam da dobijete figuru o kojoj sanjate.

Sam koncept je veoma jednostavan – nema zabranjenin namirnica i dozvoljeno je da konzumirate sve, ali čaka leži u tome da pazite šta koji dan jedete i kako pravilno kombinovati namirnice.

Kako zapravo deluje UN dijeta, koje su to pozitivne, a koje negativne strane možete pročitati u nastavku teksta.

Mršavljenje nikada nije bilo lakše!

San gotovo svake gojazne osobe je da jede sve što poželi, a da mršavi. Složićete se da to nije bar najrealnije. UN dijeta je nešto najbliže tome. Naime, ovde je dozvoljena konzumacija svih namirica ali pravilno raspoređenih po danima.

Sve namirnice su klasifikovane u četiri grupe i podeljenje po danima. Pa tako imamo proteinski, skrobni, ugljenohidratni i voćni dan. Najvažnije pravilo koje morate znati jeste: REDOSLED DANA SE NE SME MENJATI!

Prvi dan je uvek proteinski, sledi skrobni, pa ugljenohidratni, a na kraju je voćni ili vitaminski dan. Nakon vitaminskog dana ponovo započinjete sa proteinskim i tako sve tokom 90 dana koliko traje ovaj režim ishrane.

Naravno da proteinski dan ne znači da ćete taj dan jesti isključivo proteine, već da se obroci mahom zasnivaju na njima, ali učestvuju i drugi sastojci.

Fizičke aktivnosti, ne samo da su dozvoljene već su i poželjne. To ne moraju biti nikakve zahtevne vežbe niti skupi odlasci u teretanu. Dovoljno je da više koristite stepenice, da šetate, vozite češće biciklo i tome slično.

Jelovnik UN dijete

Jelovnik ove dijete baziran je na pet osnovnih principa:

  1. Svaki dan se započinje sa voćnim doručkom, bez izuzetka. Dakle, iako je reč o proteinskom ili mesnom danu, za doručak se konzumira voće. Uvek se jede voće u paru: 2 jabuke, 2 kruške, 2 pomorandže itd. Jedini izuzetka je banana. Ako odlučite da za doručak konzumirate bananu, moraćete da se zadovoljite sa samo jednim komadom. Voće iz konzervi je zabranjeno. Jede se isključivo sveže ili suvo voće.
  2. Između obroka mora da prođe najmanje 2 sata (poželjno je duže), a poslednji obrok u toku dana ne bi smeo da bude posle 20 h. To znači da će oni koji duže bude ostajali budni možda osetiti glad, zbog čega su naše preoporuke da u krevet idete ranije.
  3. U većini dana ručak i večera su isti, sa malim izuzetkom da se za večeru jedu duplo manje porcije.
  4. Dnevno se unosi minimum 2l vode. Dozvoljen je unos i drugih tečnost, a zabranjen je alkohol i pića sa dodatnim šećerom.
  5. Hrana koju konzumirate se ne prži, već se peče, kuva ili bari.

Primer jelovnika UN dijete po danima:

DAN 1 – PROTEINSKI DAN

Doručak: Šolja kafe i dve jabuke.

Ručak: Čorba od pečuraka, 250 g junete spremljene po receptu koji se Vama najviše dopada, integralni hleb i salata od paprike, kupusa, krastavca, šargarepe i rotkvice u neograničenoj količini. Ako ste vegeterijanac, umesto mesa odlučite se za 3 kuvana jajeta.

Večera: Za večeru možete konzumirati šta i za ručak, samo duplo manju porciju i bez hleba. Ako pak volite da kuvate, možete se odlučiti za neko jelo sa dinstanim povrćem i malo junetine. Salata je obavezna, jer sadrži dosta vitamina, a malo kalorija.

Napomena: Nemojte mešati različite izvore proteina (meso i jaja, mleko i jaja) u istom obroku.

DAN 2 – SKROBNI DAN

Doručak: Šolja čaja i dva kivija.

Ručak: Sveža salata po Vašem izboru i kuvani pirinač. Umesto pirinča možete skuvati krompir, pasulj ili neko drugo povrće. Bitno je samo da koristite minimum začina i da jelo bude kuvano, nikako prženo.

Večera: Isto što i za ručak, samo duplo manja porcija.

Napomena: Teflonski tiganji i posuđe omogućavaju da se određene namirnice poput luka prodinstaju i bez korišćenja ulja. To možete iskoristiti i tako napraviti veoma ukusno jelo.

DAN 3 – UGLJENOHIDRATNI DAN

Doručak: Šolja čaja ili kafe bez šećera i dve kruške.

Ručak: Integralni špageti u sosu od paradajza i plavog patlidžana. Ako ste ljubitelj u sos možete ubaciti i malo dinstanog povrća.

Večera: Konačno sladak obrok! Za večeru možete pojesti dva manja parčeta torte, par kolača ili sladoled.

Napomena: Kako bi ste postigli što bolje rezultate trudite se da ne preterujete sa slatkišima. Preporuka je da birate manje kalorične torte i kolače.

DAN 4 – VOĆNI DAN

Voćni dan ili volite ili ne, a evo razloga: Ovaj dan se konzumira voće u neograničenim količinama. To ne znači da možete konstanto jesti voće, već tokom jednog obroka pojedite onoliko voća koliko je dovoljno da se zasitite.

Nakon završetka voćnog dana, krećete ponovo sa proteinskim danom i sve tako dok ne prođu tri meseca.

DAN 29 – VODENI DAN

Ako istrajete i uspete da ostanete na ovom režimu ishrane sve do isteka 90-og dana morate se pripremiti za tri vodena dana. Drugim rečima, svaki 29-ti dan je vodeni dan – dan kada se konzumira samo voda.

Ovo je ujedno i najiscrpljujući i najteži period ove dijete koji morate ispoštovatiti kako bi ste videli što bolje rezultate.

Napomena: Pored vode, možete konzumirati i druge oblike tečnosti: čajeve, vode sa ukusom, supe, limunadu, ceđene sokove itd.

Koliko je zapravo efikasna UN dijeta

Nezahvalno je govoriti o efikasnosti bilo koje dijete, jer svako od nas je individua za sebe, što znači da će svakom odgovarati drugačiji režim ishrane. Ipak,  ova dijeta se pokazala dosta efikasnom kada je reč o gubljenju kilograma bez boomerang efekta.

Međutim, caka je što izgubljen broj kilograma je znato manji od očekivanog. Drugim rečima, veliki broj ljudi se nada da će tokom ovog perioda skinuti i do 30 kg, a izgubi “samo” 15, nekad čak i manje.

Prvi rezultati su tek vidiljivi posle mesec dana, što se neće svideti onim nestrpljivim.  To je možda i najveća mana UN dijete, jer ako 10 dana držite dijetu i osećate da niste izgubili ni gram, logično je da će Vam nestati motivacija i da ćete prestati sa njom. Dodatan problem mogu biti i nuspojave koje se javljaju u vidu glavobolje.

Naravno, ovo su utisci jednog dela korisnika. Sa druge strane imamo i one koji se bukvalno kunu u ovaj režim ishrane. Sudeći po njima za 90 dana možete izgubiti preko 20 kg, konzumirajući hranu koju volite, pa čak i torte i kolače.

Mnogi navode da im se metabolizam znatno ubrzao, te da su i mesecima nakon završetka dijete nastavili da gube kilograme. Zagovornici ove dijete ističu da je UN dijeta savršen način da jedete različite vrste jela (pa čak i slatkiše), a da ipak mršavite. Na Vama je da probate i procenite da li ovo pravi izbor za Vas.

Similar Posts