Kao što većina zna sa dijetom je teško početi, ali isto tako i prekinuti je bez posledica po zdravlje i liniju. U moru dijeta, gde se svakodnevno pojavljuju neke nove dijete zaista je teško odabrati onu pravu, onu koja će da najviše prija Vašem organizmu.

Jedna od dijeta koju mnogi preporučuju svakako je VMA dijeta za mršavljenje, poznata i kao zdrav rešim restriktivne ishrane ili bolnička dijeta. Reč je o dijeti koja se primenjuje čak i kod srčanih bolesnika koji pre operacije treba da izgube koji kilogram, ali na takav način da se ne osećaju slabo ili malaksalo.

Kao što joj samo ime kaže, ova dijeta je nastala na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, gde su stručnjaci tokom višegodišnjih analiza uspešno kreirali poseban režim ishrane koji ne samo da se primenjuje na zdrave osobe, već se može uspešno primenjivati i na srčane i druge bolesnike.

Koliko dana se može držati VMA dijeta?

Odmah na početku treba istaći da je reč o strogoj dijeti koja redukuje telesnu težinu zahvaljujući smanjenju unosa masti i ugljenih hidrata, a povećanju njihovog pretvaranja u energiju koju će organizam potrošiti.

Idealno vreme držanje VMA dijete je 15 dana. Ona se sprovodi u ciklusima od po 5 dana, tako što se od ponedeljka do petka pravilno pridržavate jelovnika, dok se za vikend jede normalno. Nakon što prođu tri ciklusa mora se napraviti pauza od najmanje 15 dana, a nakon tog perioda osobe koje žele da skinu dodatke kilograme mogu ponovo primeniti ovu dijetu.

Ukoliko se pravilno pridržavate svih pravila VMA dijete u periodu od 15 i 18 dana možete skinuti od 5 do 15 kilograma. Rezultati su pokazali da su osobe koje su se striktno pridržavale dijete skinule čak i nešto više od 15 kg za dve nedelje.

Najvažniji saveti i iskustva vezana za VMA dijetu

Glavno pravilo ove dijete jeste potpuna eliminacija šećera, pa se tako ne mogu koristiti ni veštački zaslađivači. Zabranjena je i konzumacija alkohola, a savet pušačima je da se tokom primenjivanja dijete odreknu cigareta.

Pravilo kojeg se morate pridržavati jeste da dnevno pijete oko 2 litre, odnosno 8 čaša vode. Uz vodu preporučuje se i unos zelenog čaja i limunade koji dodatno poboljšavaju proces gubitka kilograma.

Tokom VMA dijete se jedu sva tri obroka, s’ tim da razmak između njih bude od 4 do 5 sati i da većera ne treba da bude posle 20 časova.

Kako je reč o strogoj dijeti potrebno je da se pravilno pridržavate svih navedenih saveta. Ipak, treba istaći da su iskustva pokazala da su osobe koje su svež krastavac menjali sa kiselim ili juneće sa pilećim ili ćurećim belim mesom, ostvarili sjajne rezultate.

Prednosti VMA dijete

  • VMA dijeta za mršavljenje je naročito omiljena među ženama jer ona pomaže u drastičnom smanjivanju celulita.
  • Reč je o dijeti koji mogu praktikovati čak i oni koji imaju odrđenih zdravstvenih problema poput dijabitičara, jer ova dijeta nema posledica poput problema sa pamćenjem, osećaja malaksalosti, pospanosti itd.
  • Kilogrami koji se izgube se u retkim slučajevima vraćaju, tj. ova dijeta nema tzv. bomerang efekat.
  • Rezultati su vidljivi već nakon prvog ciklusa, odnosno 5 dana.

Naš primer jelovnika po danima

Dan 1.

Doručak: Doručak je uvek isti i jede se jedna pomorandža, jedan dvopek i jedna šoljica kafe ili čaja.

Ručak: Dvopek, kuvano jaje, 150 grama pavlake, kiselog mleka ili jogurta i jedna pomorandža.

Večera: Dva dvopeka, dva kuvana jaja i salata bez ulja, od jednog krastavca i jednog paradajza.

Dan 2.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: Dva dvopeka, jedno kuvano jaje, 150 do 180 g kisele pavlake i jedna pomorandža.

Večera: Dvopek, jedan svež paradajz, pljeskavica od 125 g junećeg mesa prženog na foliji ili tefalnom tiganju sa par kapi ulja i jedna pomorandža.

Dan 3.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: 125 grama mladog kravljeg sira, dvopek i jedan srednji paradajz.

Večera: Dva dvopeka, 125 g mlevenog junećeg mesa, jedan paradajz i jedan krastavac.

Dan 4.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: Ako Vam je dosadilo da stalno jedete dvopek, umesto njega možete uzeti 4 krekera sa 125 g kravljeg sira i jednim svežim  paradajzom.

Večera: Dva dvopeka, 150 gama barenog junećeg mesa i dva sveža paradajza.

Dan 5.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: Dvopek, 200 g barenog junećeg mesa i jedan svež paradajz.

Večera: 500 g barenog povrća i jedno kuvano jaje.

Kao što je već rečeno ova dijeta se sprovodi u tri ciklusa od pet dana, pa nakon petog dana krećete ispočetka. Bitno je istaći da je optimalno vreme držana dijete 15 dana, ali se ne sme držati više od 18 dana.

Kako se u ovoj dijeti konzumiraju uglavnom dvopek, kuvano jaje, teletina, krastavci, paradajz i kravlji sir, mali je broj recepata koje može isprobati kako bi ste vaše obroke učinili što raznovrsnijim.

Similar Posts

2 Comments

  1. Mogu li ovu VMA dijetu drzati osobe koje imaju problem sa holesterolom?

    1. Ako imate problem sa holesterolom, predlažemo da koristite ovu dijetu: https://superdijeta.com/dijeta-i-ishrana-za-poviseni-holesterol-i-trigliceride/

Comments are closed.