Nešto novo i revolucionarno kada je reč o dijetama svakako je dijeta 8 sati. Ono što sve raduje kada je reč o ovoj dijeti jeste ta što nema zabranjenih namirnica, odnosno možete jesti hranu koju vi želite.

Ipak postoji jedna caka. Tu hranu možete jesti u određenom vremenom intervalu, odnosno 8 sati, dok preostalih 16 sati ne smete da konzumirate nikakvu hranu sem vode i čajeva.

David Zinčenk i Piter Mur koji su i koncipirali ovu dijetu kažu da to nije toliko teško, tim pre što mršavite dok jedete hranu koju Vi želite. Ako tome dodatmo 8 sati sna, ispada da samo 8 sati dnevno treba da izdržite bez hrane. Nama se čini da nije preteško, a rezultati su vidljivi već nakon sedam dana držanja dijete.

Kako je koncipirana dijeta 8 sati?

Koncept osmosatne dijete je veoma jednostavan: 8 sati jedeš, 16 sati ne jedeš. Dakle, osnovno pravilo ove dijete jeste da smete da konzumirate hranu samo 8 sati dnevno. I dok se nekima ovakav režim ishrane uopšte ne dopada, drugi su sa njime oduševljeni, a ključ leži pre sve u organizovanju dana i vremenu kada počinjete sa doručkom.

U praksi osobe obično biraju period od 9 do 17 sati ili period od 10 do 18 sati za konzumiranje hrane. Vi možete izabrati i neki drugi shodno vašim navikama i dnevnim aktivnostima. Svakako je preporuka da doručkujete što kasnije kako bi Vas poslednji obrok držao sitim dok ne legnete u krevet.

Za sve one koji nisu ljubitelji dijeta sledi još jedna odlična vest. Naime, osmočasovna dijeta se ne drži svaki dan, već je dovoljno praktikovati je 3 do 4 dana nedeljno. Iskustva su pokazala da su pojedini ljudi uvođenjem ovog režima ishrane gubili čak i 4 kg na nedeljnom nivou, što je zaista sjajno. Ipak treba istaći da su tolike kilograme gubili oni koji su dosta vežbali i izbacili slatkiše, a da su ostali mršavili oko 2 kg nedeljno.

Za izuzetne rezultate ove dijete svakako je zaslužno naše telo koje nije napravljeno da konstantno vari hranu. Kako je i njemu potreban odmor, on ga tokom ove dijete i dobija i to u trajanju od čak 16 sati.

Šta su prednosti, a šta nedostaci ove dijete?

Pored gubitka kilograma prednost dijete 8 sati ogleda se i u poboljšanju zdravlja organizma. Naime, ona smanjuje rizik od nastanka određenih bolesti i usporava starenje.

Sjajna informacija je da iako vežbanje nije isključeno iz ove dijete, ono je značajno smanjeno, tako da Vam je dovoljno samo 8 minuta vežbe dnevno. Sami možete izabrati koja je to vežba koja Vam najviše odgovara, a umesto vežbe možete jednostavno izabrati da peške ili biciklom odete na posao.

Ipak ova dijeta  nije savršena, jer ona ima i određene nuspojave. Konkretno, osobe koje imaju nestabilan šećer u krvi su ujutru padali u hipoglikemiju, osećali su malaksalost, umor, nervozu i pad raspoloženja. Zbog toga je preporuka da se pre sprovođenja ove dijete konsultujete sa Vašim lekarom. To se posebno odnosi na trudnice, dojilje, osobe koje pate od stomačnih i drugih tegoba.

Sve što treba da znate o jelovniku

Možemo slobodno reći da je jelovnik kod osmočasovne dijete sličan onom koji se primenjuje kod hrono ishrane, jer se oba odnose na unos hrane u određenim vremenskim intervalima. Prednost ovog jelovnika je taj što možete jesti apsolutno sve tokom 8 sati, s’ tim što ne smete preterivati u količinama.

Jedino što je zabranjeno da se unosi tokom ove dijete su tzv. prazne kalorije kojih ima u zasleđenim napitcima poput sokova, alkohola i drugih gaziranih pića.

To ne znači da možete da jedete u neograničenim količinama sladoled, torte, pomfrit, hamburgere itd. Dakle, bitna je umerenost u svemu i što raznovrsniji obroci. Preporuka je da što više konzumirate voće, povrće, mlečne proizvode, proteine i lagane dezerte.

Naš pimer jelovnika za jedan dan osmočasovne dijete:

Doručak: Kada ustanete možete popiti kafu ili čaj. Preporuka je da doručkujete što kasnije, mi preporučujemo oko 10 h. Možete jesti uobičajenu hranu, a naš predlog je paradajz i omlet sa tikvicama.

Užina: Dva sata nakon doručka možete uzeti neki integralni keks, bananu ili puding da se zasladite.

Ručak: U 14 h vreme je za serviranje ručka koji čine: paradajz čorba, porcija salate, parče hleba i piletina pečena u rerni.

Užina: U 16h možete pojesti porciju voćne salate ili kompot od jabuka.

Večera: Ovo je ujedno i Vaš poslednji obrok, koji se prema predviđenoj satnici odigrava oko 18 h. Polako žvaćite i jedite da budete siti, jer narednih 16 h nećete unostiti nikakvu hranu. Vaš izbo za večeru može biti zelena salata, lignje ili neka druga vrsta ribe na žaru i malo barenog povća.

Similar Posts