Jedna od najzdravijih, najkorisnijih i najrasporstanjenih namirnica na svetu svakako je limun. Prisutan je na svim kontinetima i gotovo da nema osobe koja nije upoznata sa njegovim lekovitim svojstvima.

Svi znamo i to da je limun jedna od najčešće korišćenjih namirnica u brojnim dijetama i da mnogo pomaže u samom procesu mršavljenja. Međutim, malo ko je čuo za limun dijetu koja je odlična u borbi protiv celulita i viška kilograma. Reč je o režimu ishrane koji traje 14 dana, a koji se pokazao kao savršen za mršavljenje i detoksikaciju organizma.

Zašto baš limun?

Limun je namirnica prepuna nutrijenata – sadrži dosta minerala, folnu kiselinu, bioflavonoide, vitamine C, A, B1 i B6. Štiti od velikog broja bolesti, a pozitivno deluje na rad creva, jetre, želudca, imunog i kardiovaskularnog sistema.

Opšte je poznato da ova namirnica pomaže u borbi protiv prehlade i gripa, a pored tora pomaže i kod nekih oblika raka, artisia, visokog krvnog pritiska i plućnih bolesti.

Za Vas koji čitate ovaj tekst, svakako je najvažnija uloga koju limun ima u mršavljenju. Naime, limunska kiselina u kombinaciji sa nekim mineralima ubrzava metabolizam i pomaže u sagorevanu masnih naslaga istovremeno smanjujući apetit.

Ona takođe ubrzava proizvodnju želudačne kiseline, što za posledicu ima poboljašanje pocesa varenja. Zbog svega navedenog nutricionistu ističu da je dovoljno da ubacite jedan limun dnevno u vašu ishranu i rezultati će biti zagarantovani.

Kako funkcioniše limun dijeta?

Sam koncept limun dijete je veoma jednostavan. Ona se drži 14 dana tokom koji se svako jutro pre doručka pije određenja količna limunovog soka pomešanog sa vodom.

Preporuka je da voda bude mlaka kako bi se postigao što bolji efekat. Ako ne možete odjednom popiti toliku količinu pripremljenog soka, ne brinite. Bitno je samo da ga popijete pre doručka, a to može biti u više navrata rasporedjenih u prvih sat vremena nakon što se probudite.

Ovaj tip dijete nema precizno definisan jelovnik, ali posti par pravila kojih se morate pridržavati. Apsolutno su zabranjena peciva, beli hleb, gazirani napitci, slatkiši, alhohol, testenine i brza hrana.

Voda se preporučuje u što većim količinama, bar 2l na dan.

Fizičke aktivnosti ne samo da su dozvoljenje, već su i poželjne. Trudite se samo da Vam obroci sadrže dovoljan broj ugljenih hidrata i proteina kako bi ste imali energije i mogli neometano da sprovedete sve planirane dnevne aktivnosti.

Jelovnik po Vašoj želji

Kao što smo već istakli, prednost ove dijete je što jelovnik sami pravite. To ne znači da za doručak možete jesti picu, za ručak testeninu, a za večeru hamburger, već da sami možete isplanirati koje ćete namirnice kad unositi u organizam.

Potrebno je da obroci sadrže veliki broj nutrijenata, ali i što manje kalorija kako bi mršavili što brže. Za doručak možete jesti neko integralno pecivo, musli ili smuti. Ručak je najveći obrok u toku dana i tada možete jesti meso sa barenim povrćem, a za večeru konzumirajte ribu ili razne salate.

Jedina stavka koje se morate pridržavati u Vašem jelovniku jeste unos limuna pre doručka, koji pod danima izgleda ovako:

DAN 1: Čaša vode pomešana sa sokom od jednog limuna.

DAN 2: Dve čaše vode pomešana sa sokom od dva limuna.

DAN 3: Tri čaše vode pomešane sa sokom od tri limuna.

DAN 4: Četiri čaše vode pomešane sa sokom od četiri limuna.

DAN 5: Pet čaša vode pomešanih sa sokom od pet limunova.

DAN 6: Šest čaša vode pomešanih sa sokom od šest limunova.

DAN 7: Deset čaša vode pomešanih sa sokom od tri limuna i kašikom meda. Sedmi dan se ovaj napitak konzumira tokom celog dana.

DAN 8: Šest čaša vode pomešanih sa sokom od šest limunova.

DAN 9: Pet čaša vode pomešanih sa sokom od pet limunova.

DAN 10: Četiri čaše vode pomešane sa sokom od četiri limuna.

DAN 11: Tri čaše vode pomešane sa sokom od tri limuna.

DAN 12: Dve čaše vode pomešana sa sokom od dva limuna.

DAN 13: Čaša vode pomešana sa sokom od jednog limuna.

DAN 14: Deset čaša vode pomešanih sa sokom od tri limuna i kašikom meda. Sedmi dan se ovaj napitak konzumira tokom celog dana.

Napomena: Nutricionisti ističu da je moguće sprovesti ovu dijetu i sa kiselom vodom. Kako je u njoj sadržan ugljen-dioksid koji reguliše varenje, čišćenje creva će biti duplo brže, a samim tim i proces mršavljenja.

Druge verzije limun dijete

Ako Vam se ova dijeta čini pomalo rigoroznom ili komplikovanom, možete pribeći alternativnom rešenju. Naime, na internet možete pronaći veliki broj razlčitih napitaka koje se prave sa limunom, a koje deluju na smanjenje telesne težine. Izdvoji smo za Vas neke najefkikasnije:

  • Limun i peršun. Pomešajte 250 ml vode, jedan limun i 60 grama peršuna. Pijete ga pet dana pre doručka i možete biti sigurni da ne samo da ste oslabili kilogram, već ste očistili telo od toksina, izbacili višak vode iz organizma i smanjili nadutost.
  • Limun u kombinaciji sa cimetom i medom. Pomešajte čašu tople vode sa sokom od jednog limuna, kašičiću meda i malo cimeta. Ovaj napitak je sjajan u borbi protiv celulita, a istovremeno smanjuje apetit i potrebu za slatkišima.
  • Sasi voda. U dve litre vode ubacite jedan srednji krastavac (isečen na kolutiće), jedan limun (isečen na kolutiće), malo đumbira i kašiku suve nane (ili par listova sveže nane). Ostavite da prenoći u frižideru i sutradan pijte tokom celog dana umesto vode.
  • Limun i javorov sirup. Reč je o nešto rigoroznijoj dijeti koja se drži pet dana tokom kojih se sme konzumirati napitak napravljen od limuna, ljute paprike, vode i javorovog sirupa.

Šta kažu iskustva?

Sudeći po iskustvima korisnika limun, se pokazao kao idealna namirnica za mršavljenje. Ne samo da pomaže u gubitku viška kilograma, već je odličan za čišćenje organizma.

Iako su rezultati uglavnom pozitivni istaćemo da limun dijeta nije za svakoga. Limunska kiselina može doneti nis nuspojava, i zato je preporuka da svi koji imaju određenih zdravstvenih tegoba, a naročito gastrointestinalnih, pre sprovođenja iste se obavezno konsultuju sa svojim lekarom. To važi i za žene u trudnoći i one koje doje.

Sa druge strane ako ste potpuno zdravi, naš savet je da započnete sa limun dijetom i konačno se rešite viška masnih naslaga i dosadnog celulita. Na ovaj način dobićete ravan stomak o kojem ste maštali i ojačaćete Vaš organizam. Zvuči sjajno zar ne?

Similar Posts