Da li Vam je dosadilo da isprobavate niz dijeta u kojima gladujete, a kilograme gotovo da ne gubite? Da li ste nestrpljivi kada je reč o rezultatima i želite brzu dijetu? Ako je Vaš odgovor na navedena pitanja potvrdan onda je pravi izbor za Vas šok dijeta u kojoj za 15 dana gubite 15 kg, odnosno jedan kilogram po danu.

Šok dijeta je veoma aktuelna poslednjih godina, tim pre što u odnosu na druge brze dijete koje nisu zdrave za organizam i ne mogu se sprovoditi duže od tri dana, nju slobodno možete sprovoditi 15 dana, a rezultati su vidljivi već nakon par dana.

Da li šok dijeta zdrava za organizam? Koje su njene nuspojave?

Kao što i sami znate sve dijete koje brzo daju rezultate, odnosno dovode do brzog mršavljenja nisu pogodne za sve ljude, naročito ne za one koji imaju zdravstvenih problema. Šok dijetu od 15 dana ne bi trebali da sprovode svi oni koji imaju probleme sa endokrinim sistemom, bubezima, stomakom i srcom.

Reč je o veoma intezivnoj dijeti koja najbolje deluje kod osoba koje imaju više kilograma, dok oni koji imaju višak samo par kilograma neće gubiti kilograme navedenom brzinom.

Što se tiče nuspojava one se kao i kod većine brzih dijeta mogu javiti kod određenih osoba. Naravno sve zavisi od ogranizma osobe ali iskustva su pokazala da držanje ove dijeta može uticati na raspoloženje i mentalne procese, a često dolazi i do pada imuniteta.

Naravno, ako se pravilno pridržavate dijete i unosite dosta tečnosti, pre svega vode trebalo bi da u potpunosti izbegnete sve navedene nuspojave.

Iako držanjem ove dijete možete izgubiti i do 15 kilograma, većina ljudi gubi od 2,5 do 4 kg za pet dana, što znači 8 do 12 kg za 15 dana, što složićete se i dalje predstavlja sjajan rezultat.

Primer jelovnika za pet dana

Dan 1.

Doručak: Parče dvopeka, jedna pomorandža, šolja čaja ili kafe bez šećera.

Ručak: Kuvano jaje, časa kiselog mleka i pomorandža.

Večera: Dva paradajza ili čaša soka od paradajza, dva kuvana jajeta i kupus salata.

Dan 2.

Doručak: Preporuka je da doručak bude stalno isti, ali ako ne volite pomorandže možete uzmesto njih uzeti krušku, breskvu, krišku ananasa ili pola gejpa.

Ručak: Kuvano jaje, čaša kiselog mleka, pomorandža i jedna glavica zelene salate. Zelenu salatu možete preliti sa malo limunovog soka.

Večera: 125 grama mlevenog mesa, 2 paradajza, jabuka i parče dvopeka.

Dan 3.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: 125 grama mladog kravljeg sira, paradajz i kriška dvopeka. Možete i skuvati neki blaži čaj od kamilce, nane, peršuna, a sjajan izbor je zeleni čaj.

Večera:  125 grama mlevene govedine, dva paradajza, jabuka i kriška dvopeka.

Dan 4.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: Pomorandža, dvopek i 150 grama barenog mesa sa niskim procentom masnoće (pileće belo meso, junetina, govedina…)

Večera:

Dan 5.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: 200 grama barenog mesa ili ribe sa mrkvom, paradajz i dvopek.

Večera: 500 grama kuvanog povrća, kuvano jaje i paradajz.

Za vreme dijete nije dozvoljeno konzumiranje alkoholnih pića, a jela možete jesti topla ili hladna, nikako vrela.

Navedene namirnice bi tebalo da se uzimaju navedenim redosledom kako bi rezultat bio što bolji. Ipak, prepouka je da se konsultujete sa lekarom pre započinja iste naročito ako imate  ili ste nekih zdravstvenih problema. Šok dijeta nije pogodna za osobe starije od 50 godine.

Napomena: Treba istaći da nakon 15 dana držana dijete potebno je malo korigovati ishranu i bavati se nekom fizičkom aktivnosti i uspećete da održite telesnu težinu, bez vraćanja kilograma.

Similar Posts