Poslednjih godina kao veoma efikasan način za mršavljenje izdvaja se dijeta sa heljdom i kefirom koja ne pomaže samo u gubitku kilograma, već vrši i detoksikaciju organizma.

Ova dijeta je idealna za osobe koje su istrajne, dosledne i disciplinova, a žele da za kratak vremenski period oslobode viška kilograma. Odmah na početku istaćemo da je ovo rigorozna dijeta koja nije namenjena za svakog, kao i da su potrebne konsultacije sa lekarom pre sprovođenja iste.

Dijeta sa heljdom i kefirom se drži dve nedelje za koje možete izgubiti i do deset kilograma. Koliko ćete kilogama gubiti zavisi pre svega od vašeg metabolizma, načina života, godina i konstitucije.

Zašto baš heljda?

Heljda je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije troskota. Interesatno je da je mnogi svrstavaju u žitarice zbog svog izgleda i svojstava koje ima. Širom sveta su poznata pozitivna lekovita svojstva koja heljda ima, a lečenje bolesti krvotoka, vena, pucanja kapilara, slabe memorije, reume i dijabetesa, samo su neka od njih.

Pored navedeno, heljda je korisna i za gubitak viška kilograma. Ona sadrži veliki broj belančevina, vitamina, minerala, proteina i aminokiselina. Spada u jedan od najčešće korišćenih dijeteskih proizvoda koji se može naći u svim prodavnicama zdrave hrane.

Heljda ne sadrži gluten, hranljiva je i predstavlja izvrstan izvor antioksidativnih biljnih spojeva, kompleksa vitamin B i triptofana.

U ishrani se koristi zrno heljde, dok se sušeno stablo i cvet konzumiraju u vidu čaja.

Zašto baš kefir?

Kefir predstavlja gusti tekući mlečni napitak koji se sastoji od ugljene kiseline i etinol alkohola. On nastaje tako što se u mleko stavi kefirna kultura (koja predstavlja simbiozu mlečne kiseline, streptokoka, mikrokoka i gljivica) i ostavi da stoji dva dana, nakon čega je spreman za upotrebu.

Ovaj proizvod se može lako pripremiti i u kućnom ambijentu, a predstavlja sjajan izvor nutrijenata. Preporučuje se starijim ljudima, trudnicama i svima kojima je ugrožen imunološki sistem, kao i onima koji žele da skinu višak kilograma.

Radi se o tome da je upravo kefir najmoćniji probiotik, koji pored velike doze hranljivih sastojaka, pozitivno deluje na crevnu floru, čisti jetru i ubrzava metabolizam.

Iskustva onih koji su probali ovu dijetu

Većina onih koji su sprovodili dijetu sa heljdom i keforim su pozitivna. Iskustva ljudi su pokazali da je ovo jedna od najefikasnijih dijeta u kojoj ne gladujete, a sjajna je za organizam. Iako je bilo slučajeva da osoba za dve nedelje izgubi i preko deset kilograma, u proseku sa ovom dijetom se za to vreme gubi 7 do 8 kg.

Pozitivna strana dijete je ta što ona nema jo-jo efekat. Naravno, to ne znači da odmah nakon što prekinete sa dijetom možete krenuti sa masnom hranom, hamburgerima i slatkišima u neograničenim količinima. Nakon njenog prestanka potrebno je malo korigovati ishranu, ubaciti više tečnosti i šetnje i kilogrami se neće vraćati.

Ovaj režim ishrane ne bi trebalo da sprovode oni koji imaju stomačnih ili problema crevnog trakta. Naime, ovakav način ishrane u tom slučaju može stvoriti neprijatne i neželjene efekte.

Recepti i jelovnik dijete sa heljdom i kefirom

Jelovnik ove dijete ne može biti jednostavniji. Dakle, za doručak, ručak i večeru jedu se heljda i kefir. Po pravilu dijeta se sprovodi od jedne do dve nedelje. Oni koji žele dodatno da smršaju dijetu mogu ponovo primeniti nakon pauze od mesec dana.

Što se tiče kefira preporuka je da odaberete onaj sa niskim procentom masti. Nikako nemojte uzimati kefir bez masti jer usled nedostaka masne kiseline neće doći do željenog prečišćavanja. Kefir se pije 1 litra na dan, nikako više od te količine.

Za razliku od kefira, heljdinu možete jesti u neograničenim količinama. Preporuka je da imate obilna tri do četiri obroka na dan u kojima se ne smete prejedati.. I sami ćete videti da nakon nekog vremena porcije hrane će se prepoloviti i da će Vas zasititi znatno manja količina heljde nego kada ste započeli dijetu.

Alkohol je zabranjen za vreme trajanja ove dijete, dok kafu možete piti i to isključivo bez šećera i ne više od jedne šoljice na dan. Blagi biljni čajevi su dozvoljeni.

Oni koji misle da je za spremanje heljde poteban neki poseban recept i da je to veoma komplikovano greše. Naime, kako heljda mora da stoji u vodi 12 sati, preporuka je da uveče čašu heljde u zrnu prelijete sa 4 dl ključale vode i ostavite da stoji do ujutru. U heljdu ne smete ubacivati so jer ona dovodi do nakupljana vode u organizmu. Možete ubaciti malo nekog drugog začina poput bibera radi dobijanja željenog ukusa.

Similar Posts