Žuri Vam se da se vratite u formu sada kada niste više trudni? Želeli bi ste da veoma brzo povratite pređašnu liniju, a ne znate kako?

Možda Vam sada iz perspektive novopečene mame to deluje malo teže, naročito kada se uzme u obzir da je Vašem telu potrebno vremena za oporavak od porođaja, a tu je i beba koja sisa i zbog koje je potrebno unositi dosta hranljivih materija.

To naravno ne znači da treba da odustanete, već da se naoružate strpljenjem i da polako krenete u nove pobede. U nastavku teksta predstavljamo Vam režim ishrane koji se pokazao kao najbolja dijeta posle porođaja.

Ne počinjite sa dijetom prerano!

Odmah na početku istaćemo koliko je važno da se konsultujete sa Vašim lekarom pre drastične promene režima ishrane, tim pre ako još uvek dojite.

Vašem telu je potrebno vreme da se oporavi od porođaja, zbog čega je preporuka da tek nakon 6 nedelja od njega započnete sa smanjenjem kalorija. Ako dojite onda morate sačekati da prodju makar dva meseda bi ste započeli sa dijetom, jer ista može negativno uticati na dojenje.

U slučaju da započnete sa dijetom pre vremena, možete se osećati umornom i nervoznom – a poznato je da Vam tada treba najviše energije kako bi ste prilagodili svoj život novom članu porodice.

Naravno sve ovo zavisi od Vašeg organizma, toga kakava je bila trudnoća, brojnih drugih invidualnih faktora, ali i od Vaše bebe. Zato se konsultujete sa lekarom i zajedno donesite odluku o tome kada je idealno vreme da započnete sa “skidanjem stomaka”.

Postavite sebi realne ciljeve

Čak i kada započnete sa dijetom nemojte očekivati da ćete dobiti ravan stomak za samo par dana. Potrebno je da izdvojite dosta truda, energije i dobre volje da bi ste postepeno prirodnim putem dobili figuru kakvu ste imali pre porođaja.

Telo će se svakako posle tri meseca vratiti u formu, a procene su da obično nakon godinu dana žene dobiju liniju kakvu sui male pre trudnoće. To se naravno ne odnosi na slučajeve ekstremne gojaznosti i na žene koje imaju hormonskih poremećaja ili poremećaja u ishrani.

Tek nakon četiri meseca preporučuje se da započnete sa vežbanjem, a istraživanja su pokazala da je za mršavljenje presudan period od petog do desetog meseca, jer se tada organizam potpuno oporavio i kilogrami se brže tope.

Kako treba da izgleda Vaš jelovnik

Najjednostavnije rečeno jelovnik treba da bude oplemenjen balansiranom i zdravom hranom. To znači da se na trpezi moraju naći sveže voće i povrće, mlećni proizvodi, meso, žitarice itd.

Bitno je samo da ispratite šta Vašem organizmu prija i da jedete tačno onokoliko  koliko Vam je potrebno. Izbegavajte previše masnu i začinjenu ishranu.

Poželjno je da Vam obroci budu dobro izbalansirani i blagi, a nutricionisti navode da kada krenete da kuvate bebi kaše, to možete iskoristiti da skuvate i sebi povrće ili napravit neko jelo.

Nije preporučljivo da pravite velika odricanja, te su povremeno na meniju dostupni i kolači, torte, čokolada i nešto kalorijčnija hrana. Voda je nezaoblizana i to minimum 2 litre na dan.

Nikako ne bi ste trebali da konzumirate alkoholna i gazirana pića, kao i raznu industrijskih pravljenu hranu koja sadrži dosta aditiva.

Jelovnik dijete koja se pokazala veoma efikasnom posle porođaja:

DAN 1.

Doručak: Kafa ili čaj i čaša jogurta sa 3 kašike muslije i šakom sezonskog voća po izboru. Za užinu kompot od jabuka.

Ručak: Čorba od pečuraka, 150 pilećih grudi i porcija zelene salate začinjenje sa maslinovim uljem. Za užinu 200 g voća.

Večera: 60 g testenine prelivene sa sosom napravljenim od pečuraka, belog luka, maslinovog ulja i malo začina.

DAN 2.

Doručak: Čaša jogurta i integralna kifla (ili neko drugo integralno pecivo). Za užinu jabuka i banana.

Ručak: Lagana čorba od povrća, 150 g teletine spremljene na način koji najviše volite i salata od krastavca,paradajza i paprike. Za užinu voćni jogurt.

Večera: 250 g kuvanog krompira sa salatom po izboru.

DAN 3.

Doručak: Jogurt i sendvič napravljen od integralnog hleba, malo sirnog namaza i šunke. Za užinu pečena bundeva.

Ručak: Riblja čorba, riba po izboru i krompir salata. Za užinu kolač ili parče torte.

Večera: 100g skuvane integralne testenine sa 100g mladog sira.

DAN 4.

Doručak: Čaj ili kafa, kuvano jaje, dva komada dvopeka i dvopek. Za užinu sveže voće po izboru.

Ručak: Supa, 150 grama ćuretine sa dinstanim povrćem (krompir, plavi patlidžan, šargarepa, paprika, paradajz) i kupus salata. Za desert red tamne čokolade.

Večera: Smuti od kelja, banana i višanja.

DAN 5.

Doručak: Dva kuvana jaja, malo sira i malo šunke. Za užinu šaka badema, lešnika i suvog grožđa.

Ručak: Pirinač sa belim mesom zapečen u rerni. Servirajte ga uz šopsku salatu. Za užinu 200 g voća po izboru.

Večera: Grilovano povrće, parče ribe po izboru i zelena salata.

Šta kažu iskustva?

Kao što je svaka trudnoća različita, tako će i oporavak nakon nje kod različiith žena teći drugačije. Isto važi i za dijetu. Ono što će jednoj novopečenoj mami da prija, drugoj će stvari nervozu.

Zato je najvažnije da istražite sve mogućnosti i konsultujete se sa Vašim lekarom. Kada ste sigurni da ste potpuno zdravi i da je Vaš organizam spreman za dijetu lako je pronaći ogovarajući režim ishrane.

Plan ishrane koji smo mi predložili se pokazao izuzetnim. Ne samo da će pomoći da ubrzo uđete u omiljene farmerice, već će Vam obezbediti dovoljno hranljivih materija, vitamina i minerala.

Mnoge žene su bile oduševljenje što je čokolada dozvoljena, a veliki broj užina utiče na to da se produži sitost, tako da nećete biti gladni. Na meniju je dozvoljeno sve od zdrave hrane, ali u manjim porcijama i što manje termički obrađivano.

Sudeći po iskustvima korisnika do ravnog stomaka ne možete doći samo korigovanjem ishrane, već je potrebno da ubacite i fizičke aktivnosti. U početku to mogu biti šetnje i neke blaže vežbe, a vremenom kako se Vaš organizam bude oporavljao, možete pojačati tempo i krenuti u teretanu.

Žene koje su se pridržavale ovog jelovnika, već nakon 9 do 10 meseci su vratilie svoju težinu na onu koju sui male pre ostajanja u drugom stanju. Zato posetite lekara, napravite Vaš invidualni jelovnik, naoružajte se strpljenjem i krenite u još jednu pobedu u nizu.

Similar Posts

1 Comment

  1. odlican tekst, hvala vam na ovome! i ja sam isto nabacila malo tezinu posle porodjaja i imala sam problema da je skinem. da kazem da je meni dosta pomogla autofagija generalno ali i dijetetski suplement spermidin (naravno prirodni). hvala jos jedanput za tekst. ivona

Comments are closed.