Za sve one koji žele da isprobaju zdrav način mršavljenja stiže jedna sjajna dijeta koja je čak četiri godine zaredom proglašena za jednu od najbojih dijeta u Sjedinjenim Američkim Državama, a nutricionisti iz ove zemlje već osam godina zaredom smatraju da je ovo najbolja i najefikasnija dijeta. Reč je o dash dijeti koju su podržali najveći instituti u SAD-u koji se bave nacionalinim zdravljem.

DASH je zapravo skraćenica za: Dijeteski pristup regulisanju hipertenzije. Ovo nam govori da je poput mnogih današnjih zdavih dijeta i ova prvobitno nastala kao prevencija određenih bolesti, a vremenom se usmerila i na gubitak kilaže. Ako želite ravan stomak bez trunke masnih naslaga i velikog odricanja, naš savet je da obavezno probate ovu dijetu.

Osnovni koncept dash dijete

Dijeteski pristupi smanjivanju visokog krvnog pritiska, odnosno dash dijetu osmislila je nutricionistkinja Marla Heler kada je pokušala da pronađe idealnu ishranu koja bi snizila visok krvni pritisak. Sama dijeta nije baš najjednostavnija, ali kada jednom uđete u štos rado ćete je sprovoditi.

Dijeta se osvija u dve faze: Prva faza traje dve nedelje i veoma je značajna jer se ovde redukuje unos ugljenih hidrata što dovodi do promena u samom metabolizmu i počinje proces mršavljenja. Druga faza nastupa odmah po završetku prve, traje 14 dana i u njoj se primećuju prvi značajniji rezultati.

Što se tiče dozvoljenih namirnica, one se razlikuju po fazama. U prvoj fazi se obroci konzumiraju u tri obroka: doručak, ručak i večera sa dve užine u kojima se mogu konzumirati semenke ili povrće. Dozvoljena je konzumacija nemasnog mesa, ribe, pasulja, sočiva, soje, jaja, niskomasnih sireva, jogurta, biljnih ulja, orašastih plodova i svog povrća.

Zabranjenje su sve žitarice i proizvodi od njih, slatkiši, gazirani sokovi, alkohol, pića sa kofeinom,  mleko i mlečni poizvodi, margarini i voće u bilo kom obliku. Tokom ove faze potreban je što veći unos tečnosti, bilo da je u pitanju voda ili blagi biljni čajevi.

Preporuka je da se izbegnu naporne fizičke vežbe, a umesto toga jednostavno možete jednostavno da odvojite pola sata dnevno za šetnju.

Druga faza je dosta lakša i mnogima prija više od prve. Pored navedenih dozvoljenih namirnica, ovde se može jesti voće i žitarice, što automatski znači da ćete imati veći izbor recepata prilikom odabira obroka.

Naš primer jelovnika po danima

U različitim medijima dostupni su brojni saveti, recepti i primeri jelovnika koje možete primeniti. Naša je preporuka da se kosultujete sa lekarom koji bi izabrao jelovnik koji najviše odgovara Vašim dnevnim potrebama. U nastavku sledi jelovnik prve faze za 7 dana držanja dijete:

DAN 1.

Doručak: Jaje, kriška pečene slanine i čaša soka od paradajza. Za užinu kriška sira i šargarepa.

Ručak: Pileća prsa pečena na žaru i porcija zelene salate sa maslinovim uljem. Za užinu malo nemasnog sira i celer.

Večera: Goveđi hamburger pečen na žaru i povrće po izboru kuvano na pari.

DAN 2.

Doručak: Omlet od 2 jaja, parče pečene govedine i paradajz. Za užinu čaša jogurta i deset oraha.

Ručak: Konzerva tune sa malo majoneza, sitno seckanog luka, vegete i bibera. Služiti uz porciju salate napravljene od paradajza, krastavca, luka i zelene salate. Za užinu šaka neslanog prženog kikirikija.

Večera: Prženi losos sa mešavinom kineskog povća.

DAN 3.

Doručak: Komad ćuretine, parče sira i čaša soka od povrća po izboru. Za užinu jedna kašićica kikiriki maslaca i celer.

Ručak: Veliki paradajz punjen sirom, mladim crnim lukom i odabranim začinima. Za užinu kašika nemasnog humusa i sveže povrće (paprika, paradajz, celer, luk, kupus itd.) Za užinu celer i kriška sira.

Večera: Salata od pasulja poslužena sa porcijom začinjene zelene salate.

DAN 4.

Doručak: Omlet od 2 jaja, parče pečenice i čaša soka od brusnice. Za užinu šolja nemasnog mleka sa malo badema.

Ručak: Pečeno pileće belo meso, salata od kupusa i šargarepe i čaša soka od limuna bez šećera. Za užinu kriška sira i 4-5 šeri paradajza.

Večera: Bareni brokoli i čaša soka od zelenog povrća.

DAN 5.

Doručak: Sok od brusnice, par komada suvog mesa ili pršute, paradajz i komad sira. Za užinu šolja kakaa i šaka badema.

Ručak: Pečena ćuretina sa šargarepom i porcija salate po izboru. Za užinu čaša jogurta sa malo indijskog oraha.

Večera: Pečena riba sa maslinovim uljem, šargarepom i ruzmarinom.

DAN 6.

Doručak: Šopska salata sa časom soka od šargarepe. Za užinu malo badema i jogurt.

Ručak: Kupus salata i govedina sa odabranim povrćem i sirom. Za užinu povrće po izboru.

Večera: Pečene tikvice, zelena salata sa kozijim sirom i sok od povrća.

DAN 7.

Doručak: Tvrdo kuvano jaje, malo sira i dva parčeta pečenice. Za užinu malo sira i povrće po izboru (komad paprike ili šargarepe).

Ručak: Grilovana piletina, šolja grilovanog povrća po izboru i kupus salata. Za užinu jogurt.

Večera: Pečena govedina, kuvani krompir, kuvani grašak i kuvani brokoli.

Šta kažu iskustva? Postoje li neke kontraindikacije?

Iskustva su pokazala da je dash dijeta zaista delotvora i da pomaže da se na zdrav način gube kilogrami. Ipak kako ovo nije restriktivna dijeta, sam proces mršavljenja može teći dosta sporije pa ona nije predviđena za one nestrpljive koji žele da odmah vide rezultate.

U proseku se gubi oko 10 kg za meses dana. Naravno, kako sve zavisi od vaše početne težine i doslednosti ishrani, pa je moguće da ćete za ovaj period izgubiti od 5 do neverovatnih 17 kg .

Kako je reč o potpuno zdravoj ishrani, njene kontraindikacije su svedene na minimum. U prvoj fazi se mogu osetiti blaže glavobolje ili osećaj gladi, dok bi druga faza trebala da se sprovede bez ispoljavanja nuspojava.

Kada tome dodate gubljenje kilograma bez jo-jo efekta, regulisanje krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi dobijate ne samo sjajnu dijetu, već stil života koji pozitivno utiče na celokupan oganizam.

Similar Posts