Pravo osveženje u moru dosadnih dijeta donosi nam zelena dijeta. Popularna je svuda u svetu, a pogodna je i za vegeterijance. Svi oni koji nisu ljubitelji mesa i mesnih prerađevina uživaće u sprovođenu ove dijete, dok se ljubiteljima mesa preporučuje da je izbegavaju u širokom luku.

Sam koncept dijete je veoma jednostavan, namirnice su svima dostupne, a spremanje obroka nikad lakše. Zbog toga pročitajte šta je to što nudi zelena dijeta i otkrijte da li je ona pravi izbor za Vas.

Osnovni koncept zelene dijete

Zelena dijeta je dobila ovaj naziv jer je jelovnik uglavnom baziran na svežem voću i povrću, gde prednjače prednjače razne salate zelene boje. Reč je o zdravom režimu ishrane koji ne samo da će Vam pomoći u regulisanju telesne težine, već sa njegovim pravilnim spovođenjem možete izvršiti i detoksikaciju organizma.

Po njemu smanjuje se udeo korenastog povrća, a povećava se zeleno lisnato povrće potput kelja,  kupusa, špargle, zelene salate, rukole, graška, tikvice, celera, spanaća, blitve itd. Ovo povrće se može jesti u neograničenim količinama, a jedino je ograničen unos voća, žitarica i mlečnih proizvoda.

U nekim oblicima ove dijete dozvoljena je mala konzumacija mesa kako ne bi došlo do nedostatka proteina i magneziuma u organizmu, međutim kod prave zelene dijete meso je strogo zabranjeno. Pored mesa ne sme se konzumirati ni alkohol, slatkiši, začinjena hrana, zapržena jela, masna hrana i industrijski gotova jela.

Vode bi trebalo da unosite što više, a pored toga dozvoljeni su i prirodni sokovi, limunada i blagi biljni čajevi. Kafa je dozvoljena, ali bez šećera i u umerenim količinama.

Dijeta se drži dve nedelje tokom kojih je poželjno uvesti i blaže fizičke aktivnosti, kako bi efekat mršavljenja bio što izraženiji. Sa druge strane teže i zahtevnije fizičke aktivnosti nisu dozvoljenje zbog malog unosa proteina.

Savršen detoks celog organizma

Zahvaljujući namirnicama koje se nalaze na meniju zelene dijete, ona je idealna za sve one koji žele da se očiste od otrova, odnosno da urade detoks organizma. Sve to je moguće zahvaljujući velikoj količini biljnih vlakana koja će olakšati i ubrzati varenje čineći nas vitkijim i zdravijim.

Sveže voće i povrće koje je osnova u jelovniku ove dijete sadrži više od 70% vode, što znači da se unosi veoma mali broj proteina i masti. Sve to za posledicu ima topljene masnih naslaga i čišćenje organizma od otrova.

Pored navedenih zelena dijeta donosi i sledeće pogodnosti:

  • Poboljšava funkciju jetre,
  • Sprečava zatvor,
  • Sprečava kardiovaskularne i druge bolesti,
  • Poboljšava vid i zdravlje kostiju i mišića.

Jelovnik za pet dana

Dan 1.

Doručak: Čaša voćnog soka po izboru. To može biti i kombinacija različitog voća. Za užinu banana.

Ručak: Supa od blitve, integralni tost hleb, porcija zelene salate i tikvice spremljene po receptu koji Vi izaberete. Za užinu jogrut.

Večera: Smuti napravljen od grejpa, šargarepe i pomorandže.

Dan 2.

Doručak: Kafa i tost hleb premazan sa namazom napravljenim od avokada. Za užinu voćna salata.

Ručak: Integralni pirinač sa paprikama i paradajzom, kupus salata i integralni hleb. Za užinu voće po izboru.

Večera: Tunjevina i porcija salate.

Dan 3.

Doručak: Integralni hleb, kuvano jaje, kafa i svež krastavac. Za užinu čaša jogurta sa malo bobičastog voća.

Ručak: Malo barene blitve, porcija sezonske salate i pečeni krompir. Za užinu zelena salata.

Večera: Bareni kelj, paradajz salata i pečeni losos.

Dan 4:

Doručak: Zeleni kačamak sa blitvom i čaša soka. Za užinu manja jabuka i breskva.

Ručak: Čorba od praziluka, spanać i salata od paradajza, krastvca, luka i paprike. Za užinu velika zelena jabuka.

Večera: Salata od tunjevine, rukole, čeri paradajza, krastavca, praziluka, kukuruza šećerca, šargarepe i kupusa.

Dan 5:

Doručak: Smuti napravljen od celera, krastavca, rotkvice i spanaća. Za užinu grejprfut.

Ručak: Salata od integralne testenine, zelene salate, avokada, čeri paradajza i nemasnog sira. Za užinu porcija vitaminske salate od rendane šargarepe, kupusa, susama i kukuruza šećerca.

Večera: Kuvana boranija, salata po izboru i kriška ražanog hleba.

Napomena: Svaki organizam je drugačiji. Ako ste do sada jeli meso svakodnevno nemojte započinjati ovaj režim ishrane bez konsultacije sa nutricionistom ili lekarom kako ne bi došlo do neželjenih nuspojava.

Iskustva onih koji su probali

Rezultati su pokazali da je zelena dijeta delotvorna, ali da nije za svakoga. Najpre morate znati šta je ono što prija Vašem organizmu i da li se spremni da se odreknete mesa u potpunosti na dve nedelje.

Kod osoba koje su navikle da konzumiraju meso u velikim količinama pojavile su se različite nuspojave poput glavobolja, zatvora, nelagodnnosti, stalnog osećaja gladi i malaksalosti. Sa druge strane vegeterijancima je ovaj režim ishrane u potpunosti prijao i prošao je bez neželjenih efekata.

Svakako bi pre započinjanja zelene dijete trebali da se konsultujte sa stručnim licem koje bi Vam napravilo detaljan jelovnik prilagođen Vašem stilu života. Čak i tada ne bi bilo loše da uzimate suplemente magnezijuma i gvožđa kako bi bili sigurni da ste organizam snabdeli sa dovoljnom količinom energije.

Što se tiče samog gubitka kilograma on nije veliki. U proseku se gubi od 2 do 5 kg u zavisnost od metabolizma, životnih navika i Vaše konstitucije.

Similar Posts