Lubenica dijeta je za kratko vreme postala pravi letnji hit! Idealna je za sve one koji žele da brzo doteraju liniju za more, kao i za one koji su se sa istog vratili sa kojim kilogramom više. Posebno je pogodna za one koji vole slatko, jer je ova namirnica sočna i slatka, a ne sadrži puno kalorija.

Ova dijeta je odlična i za čišćenje organizma, a kako sadrži veliki broj antioksidanata omogućava našem telu da optimalno funkcioniše. Ako želite režim ishane koji će detoksirati Vaš organizam, skinuti određen broj kilograma, iomogućiti Vam slatke obroke, i u kojem nećete gladovati, onda je lubenica dijeta pravi izbor za Vas.

Istine i zablude o lubenici

I dok jedni tvrde kako je lubenica dijetalna namirnica, drugi pak veruju da je ona puna šećera jer je  veoma slatka. Šta je zapravo istina?

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice bundeva. Potiče iz Afrike, ali se veoma brzo raširila svuda u svetu zbog slatkog, sočnog i jestivog ploda. Ona sadrži 92% vode, što je čini savršenom namirnicom za sve one koji žele da skinu višak masnih naslaga. Odlikuje je i mali broj kalorija, 300 kalorija po jednom kilogramu, odnosno 40 po jednoj šolji.

U lubenici se nalazi i veliki broj hranljivih materija koje su korisne za zdravlje. Najviše ima vitamina A, B6 i C, likopena, magnezijuma, antioksidansa i aminokiselina. Likopen je poznat kao biljni pigment koji ima izrazito snažno antiupalno i antikancerogeno dejstvo.

Ono što mnogi ne znaju, a to je da je svaki deo lubenice jestiv! Beli delovi lubenice koje svi izbegavamo su bogati citrulinom i određenim aminokiselinama, a semenke koje većina ne jede sadrže dosta fosfora, magnezijuma, gvožđa, kalijuma i dugih minerala.

Konzumacijom lubenice ćete i pročistiti bubrege i izbaciti sve štetne materije iz organizma. Pored bubrega ova namirnica povoljno deluje i na žuč, debelo crevo, sam proces varenja i krvne sudove.

Kako izabrati pravu lubenicu

Kao što i sami znate nisu sve lubenice iste, a kako nismo u mogućnosti da vidimo njenu unutrašnjost prilikom kupovine često se dešava da kupimo lubenicu koja nije slatka i ima prilično bledu boju i nikakav ukus.

Kako se ne bi ste igrali lutrije prilikom kupovine ove namirnice, potrebno je da sledite par saveta. Prvo, pogledajte koru lubenice, a posebno onaj deo koji je bio na zemlji. On ima nešto svetliju boju koja obično bude žuta, bela ili bledo zelena. Naš savet je da birate one na kojima je kora na ovom mestu žuta jer je to jedan od pokazatelja da je lubenica zrela.

Drugo, zrele su one lubenice koje imaju prsten (koji se nalazi oko vreža) braonkaste boje, dok zeleni prsten pokazuje da su lubenice obrane prerano.

Sam koncept lubenica dijete

Na raznim internet portalima mogu se videti naslovi da zahvaljujući ovom režimu ishrane za 7 dana se gubi i do 15 kg, što je potpuno pogešna informacija. Već smo više puta istakli da ne postoje čudotvorne dijete u kojima ćete gubiti oko 2 kg na dan, kao i da svako preterano i brzo gubljenje kilograma ne može biti zdravo za organizam.

Lubenica dijeta je brza dijeta koja se drži od pet do deset dana u zavisnosti za koju se varijatnu odlučite. Mi Vam preproučujemo onu varijantu od pet dana, koja nije toliko rigorozna, a daje željene rezultate. Prilično je jednostavna, bez velikog odricanja i komplikovanih recepata.

Tokom sprovođenja ove dijete potrebno je izbegavati masnu i tešku hranu, industrijske slatkiše, gazirane napitke i alkohol. Iako lubenica sadrži dosta vode, i dalje je potrebno unostiti dosta tečnosti – minimum 2 l na dan.

Fizičke aktivnosti su poželjne, ali ne i neophodne. Naša topla preporuka je da se samo što više krećete i bićete zadovoljni rezultatitima.

Jelovnik lubenica dijete za pet dana

DAN 1.

Doručak: Komad tosta, kriška lubenice i kafa ili čaj.

Ručak: 100 g kuvane govedine, 100 g kuvanog pirinča, paradajz za salatu i kriška lubenice.

Večera: Kriška tost hleba sa sirnim namazom.

DAN 2.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: 50 g kuvanih pilećih prsa sa 150 g dinje iseckane na kockice, parče tost hleba i kriška lubenice.

Večera: 100 g ribe sa roštilja, kriška tosta i porcija sezonske salate.

DAN 3.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: 30 g špageta sa sosom od paradajza i sirom i kriška lubenice.

Večera: Mešana salata od krastavaca, paradajza, zelene salate, paprike, luka i sira. Zasladite se sa kriškom lubenice.

DAN 4.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: Čorba od povrća, tost hleb, 50 g kuvane piletine i kriška lubenice.

Večera: Dva kuvana krompira sa malo parmezana, salata od sezonskog povrća i kriška lubenice.

DAN 5.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: 50 g kuvane govedine sa šampinjonima, tost hleb i jedna kriška lubenice.

Večera: 50 g svežeg sira, dva parčeta tosta i kriška lubenice.

Napomena: Užina je uvek ista i za užinu jedete krišku lubenice. Takođe, kada osetite glad možete pojesti malo lubenice.

Iskustva i rezultati

Iskustva su pokazala da je lubenica dijeta pravo osveženje kada su dijete u pitanju. Naročito pogoduje osobama koje vole slatko, a njen plus je što nećete gladovati. Ipak, kod nekih ljudi ona može izazvati određene nuspojave, a posebnu pažnju bi trebali da vode dijabetičari.

Naime, oni bi mogli da imaju problema sa šećerom jer lubenica ima glikemijski indeks od 72, što znači da brzo podiže nivo šećera u krvi. Zbog toga bi dijabetičari koji žele da isprobaju ovu dijetu morali da se konsultuju sa lekarom.

Lubenica dijeta ne spada u one režime ishrane kod kojih se može skinuti veliki broj kilograma. Sudeći po rezultatima tokom njenog sprovođenja gubi se višak vode i još kilogram – dva. Zato je naš savet da ovu dijetu drže oni koji imaju do 10 kilograma viška, jer u suprotnom nećete biti zadovoljni rezultatima.

Similar Posts