Slobodno možemo reći da je lan jedna od namirnica koja je nepravdeno zapostavljenja kada je reč o dijetama i mršavljenju. Ipak, poslednjih godina brojna istraživanja su pokazala koliko je lan delotvoran za mršavljenje, te se nadamo da će dobiti svoje mesto i u brojnim jelovnicima namenjim regulisanju telesne težine.

Ako još niste probali da držite dijetu sa lanom, pročitajte ovaj tekst i vidite šta Vam to ove semenke nude i da li je režim ishrane sa lanom baš ono što je potrebno Vašem organizmu.

Šta je to zapravo lan?

Lan je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka, čije seme i ulje ima izuzetno veliku primenu svuda u svetu. Reč je o jeftinoj namirnici koja se može naći u zdravoj hrani, a čija lekovita svojstva potiču od veoma visokog sadržaja omega – 3 – masnih kiselina.

Konzumacijom lanenog semena smanjuje se holesterol, stabilizuje se nivo šećera u krvi, a pozitvan učinak ima i na druga kardiovaskularna oboljenja. Pored toga, mleveni lan je savršen za probavu, topljenje masnih naslaga i želudac.

Tajna leži u brojnim hranljivim materijama koje se nalahze u njemu poput lignina, magnezijuma, vitamina B17, vlakana, vitamina F, proteina i belančevina.

Iako se u lečenju osteoporoze, prostate i drugih sličnih oboljenja koriste semenke lana, istraživanja su pokazala da je za mršavljenje najbolje koristiti mleveni lan. Razlog toga leži u činjenici da se mleveni lan lakše vari i više apsorbuje u odnosu na cele semenke.

Lan u ishrani

Već smo istakli da je lan namirnica koja je nepravedno zapostavljenja u našoj ishrani, ali Vi bi to trebali da promenite već danas. Čak iako ne želite da smršate možete konzumirati ulje od lana, malo semenki ili mlevenog lana par puta nedeljno kako bi poboljšali celokupno zdravlje i ojačali Vaš imunitet.

Ako ste pitali kako se koristi ova namirnica, ne brinite. Postoji niz različitih načina za njenu upotrebu, a pored toga možete je dodavati u hleb, smutije, palačinke, različita testa, pice i slično. Mnogi u receptima umesto susama ubacuju semenke lana. Sve zavisi od Vašeg ukusa.

Laneno ulje možete koristiti u različitim salatama, dodavati raznim jelima i biti sigurni da će jelo dobiti neki poseban šmek. Za razliku od njega, čaj od lana nema neki poseban ukus, ali ako mu dodate malo cimeta i meda dobićete napitak koji će se svideti čak i deci. Sama priprema je veoma jednostavna:

  • Dve supene kašike semena lana preliti sa 300 ml mlake vode, promešati i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Nakon toga čaj je spreman za konzumiranje, a preporuka je da ga oni koji žele da smršaju piju svako jutro na prazan želudac.

Lan, kefir i jogrut – najbolji sastojci za mršavljenje

Lan za mršavljenje će dati najbolje rezultate ako se konzumira zajedno sa jogurtom i to u sledećoj razmeri: na 100 ml jogurta ide jedna kašika mlevenog lana. Ove sastojke dobro promešajte i pijte svako jutro na prazan želudac.

Preporuka je da ovaj režim isharne praktikujete 3 nedelje i to da prvih nedelju dana pijete 100 ml, drugu 200, a treću nedelju 300 ml ovog napitka.

Mnogi su istakli da jači efekat za samo mršavljenje ima konzumacija kefira i lana koja se sprema na potpuno isti način kao mleveno laneno seme i jogrut.

Ako želite da isprobate ovaj napitak nemojte zaboraviti da unosite najmanje 2 litre tečnosti dnevno, a ako ste fizički aktivni onda i više. Već nakon par dana primene i sami ćete primetiti da vam se varenje poboljšalo, organizam detoksirao i da je započeo proces mršavljena.

Ima li lan neka neželjena dejstva?

Lan je izuzetna namirnica prepuna vlakana, minerala i vitamina, a sa druge strane ima malo ugljenih hidrata, što je čini savršenom namirnicom za razne dijete. Ipak, ovo može značiti da je jedna od najzdravijih namirnica i štetna za organizam, ali samo ako se preterano upotrebljava.

Svačiji organizam drugačije reaguje na uvođenje nove namirnice u upotrebu, pa tako i u ovom slučaju kod nekih ljudi mogu se pojaviti određene nuspojave. Preterana upotreba lanenog semena može dovesti do burnih promena u crevima i dijareje. Sa druge strane velika primena mlevenog lana bez dovoljno tečnosti dovešće do zatvora digestivnog sistema.

Istraživanja su pokazala da ne treba da se brinete i da samo dve kašike dnevo lana neće negativno uticati na organizam, a dace Vam fenomenalne rezultate.

Šta su pokazala Vaša iskustva?

Sudeći po iskustvima onih koji su probali da u ishranu ubace lan, on zaista pomaže kada je gubljenje kilograma u pitanju. Naime, zbog vlakana koje ima lan kupi tečnost iz organizma i puni stomak zbog kojeg ne osećate glad.

To dovodi do manje konzumacije hrane što zajedno sa omega kiselinama koje pospešuju rad hormona čini mršavljenje još lakšim i jednostavnijim. Istina je Vi nećete izgubiti 10 kg za 5 dana, ali ćete postepeno topiti masne naslage i na potpuno zdrav način biti bliži Vašoj idealnoj težini.

Uvođenje lana u ishranu ima dosta pozitivnih strana, dok su negativne zaista minimalne. Zato Vam preporučujemo da isprobate ovu namirnicu i poput mnogih uverite se u dobrobiti koje ona ima za organizam.

Similar Posts