Krastavac dijeta je prava letnja dijeta idealna za sve one koji ne vole da mnogo eksprimentišu sa receptima i pripemom različitih namirnica. U ovu dijetu je uključeno još samo par namirnica pored krastavca, a priprema obroka nikada nije bila brža i lakša.

Rezultati su pokazali da ovakav režim ishrane topi struk i kilograme, zbog čega nije ni čudo što je ovo jedna od omiljenih letnjih dijeta. Ipak, treba istaći da je reč o brzoj i restriktivnoj dijeti koja nije pogodna za svakog, te bi pre njenog sprovođenja poželjna bilja konsultacija sa lekaom ili nutricionistom.

Zašto baš krastavac?

Danas zaista postoji izobilje dijeta, od kojih je veliki broj vezan za neku namirnicu (limun, lubenica, đumbir,  grejfrut, paradajz, jogurt, kupus itd.), za koju se veruje da topi kilograme i pomaže u mršavljenju. Jedna takva namirnica upravo je i krastavac.

Krastavac je vrsta zeljastih biljaka iz porodice bundeva, poreklom iz Indije. Postoji više različitih vrsta krastavca koje se koriste svuda u svetu. Krastavac ne samo da pomaže u mršavljenju, već je i odličan za celokupno zdravlje organizma.

On hidrira, ublažava gorušicu, eliminiše toksine, pomaže kod varenja, smanjuje holesterol, kontroliše krvni pritisak i pomaže u kontrolisanju dijabetesa. Pored toga krastavac je pun vitamina A, B i C, koji poboljšavaju imunitet organizma i održavaju energiju. U njemu se nalaze i velike količine kalcijuma, magnezijuma i silicijuma, kao i određenih lignana koji smanjuju rizik od raka.

Ovo povrće sadrži dosta vode, što ga čini niskokaloričnom namirnicom savršenom za sve one koji žele da smršaju. Zbog toga ne treba da nas čudi uspešnost koju ima ova dijeta svuda u svetu.

Kako je koncipirana krastavac dijeta?

Kao i sve restriktivne, ograničavajuće i brze dijete, ni ova se ne sme držati duže od 14 dana kako ne bi dovela do manjka hranljivih materija u organizmu. Uglavnom se drži 14 ili 7 dana u zavisnosti od osobe do osobe.

Osnova ishrane je krastavac koji se preporučuje u neograničenim količinama, a osim njega smeju se konzumirati i jaja, tunjevina, belo meso, integralni hleb, sveže voće i povrće (naročito ono zelene boje). Čak iako krastavac sadrži dosta vode, to ne menja činjenicu da je potrebno tokom dana piti najmanje dve litre vode ili nekih blagih čajeva. Dozvoljena je i kafa, ali bez mleka i šećera.

Zabranjena je konzumacija alkoholnih i gazianih pića, svih vrsta slatkiša, masne hrane i belo brašno.

Iako je ova dijeta sinonim za topljenje struka, treba istaći da se on neće tako lako topiti ukoliko u dijetu ne uključite i fizičke aktivnosti pa makar u trajanju od pola sata. To ne moraju biti naporne vežbe u teretani, već šetnja, džoging, vožnja bicikla ili lagane vežbe poput čučnjeva.

Iskustva su pokazala da ova dijeta može imati određene nuspojave poput glavobolje, malaksalosti, osećaja gladi i pada koncentracije. Zbog toga ni u kom slučaju ne bi trebalo da je držite duže od dve nedelje.

Jelovnik i recepti

Najvažnije mesto u jelovniku dijete sa krastavcima zauzima posebna salata koje se može jesti uvek kada se oseti glad. Reč je o niskokaloričnoj salati koja se mora praviti tačno po sledećem receptu:

  • 400 g krastavca oguliti i iseći na što tanje kolutiće. Posoliti i promešati kako bi se so raspodelila normalno. Oni koji vole beli luk, mogu ga sitno iseći i dodati u salatu. Ovako pipremljenu salatu preliti sa 2 dl kefira, jogurta, kiselog mleka ili 2 kašike pavlake. Naša prepruka je da koristite jogurt ili kefir. Salata se ne sme praviti dan ranije ili za nekoliko dana unapred, već se uvek mora spremati i servirati sveža.

NAPOMENA: U jelovniku kada se spomene posebna salata misli se na gore navedenu salatu. Takođe potrebno je istaći da se ova salata može konzumirati kada god se oseti glad.

Naš primer jelovnika za 3 dana:

DAN 1.

Doručak: Dva tvrdo kuvana jaja, činija posebne salate i čaj ili kafa.

Užina: Sezonsko voće u ukupnoj težini od 200 grama.

Ručak: Činija posebne salate i tostirani integralni hleb.

Večera: 300 g voća po izboru. Preporuka je da to budu jabuke, kruške ili breskve (može i mešano).

DAN 2.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Užina: Pet šljiva.

Ručak: Činija posebne salate, dva paradajza sa malo mladog sira i kriškom tosta.

Večera: 300 g svežeg zelenog povrća po želji.

DAN 3.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Užina: Dve mandarine i pomorandža.

Ručak: Činija posebne salate, kriška integralnog hleba i porcija barenog spanaća.

Večera: Porcija voćne salate.

Similar Posts