Jetrena dijeta spada u zdravstvene dijete, a sprovodi se kako bi pomogla u oporavku i obnovi obolele jetre. Iako je ovaj režim ishrane napravljen tako da odgovara ljudima obolelim od mononukleoze, hepatitisa, ciroze ili masne jetre, nju mogu sprovoditi  i svi oni oni žele da se zdravo hrane i rasterete jetru od teške hrane koja joj ne prija.

Ova dijeta predstavlja strog režim ishrane koji nije namenjen brzom gubljenju kilogama, već oporavku organizma od određenih bolesti. Reč je o invidualnoj dijeti koju prepisuje lekar u odnosu na invidualne potrebe organizma, stanje u kojem se jetra nalazi, godine starosti i telesne konstitucije.

Nešto više o bolestima jetre

Jetra je najveća žlezda i dugi po veličini organ u organizmu koji nažalost nije imun na određene bolesti. Mnogi zanemaruju tu činjenicu, jer je jetra poznata kao jedini organ koji se može regenerisati. Ona ima izuzetno važnu ulogu u metabolizmu u kojem obavlje bojne funkcije poput detoksifikacije, proizvodnje proteina krvi, proizvodnje žuči i odlaganja glikogena.

Neke od najčešćih bolesti jetre su hepatitis C, ciroza, Vilsonova bolest i masna jetra.

Hepatitis C se uglavnom prenosi krvlju, a kako je reč o bolesti bez vidljivih simptoma teško se uočava. Cesto nastaje kao posledica mononukleoze, a čak u 70% slučajeva prelazi u hroničnu infekciju koju prati ciroza jetre. Ciroza predstavlja nepopravljivo oštećenje jetre nastalo zbog trajne izloženosti ovog organa nekom od uzročnika oštećenja kao što su hepatitis C i B, alkoholizam, sećerna bolest itd.

Masna jetra predstavlja preterano nakupljanje neutralnih masti u jetri, što dovodi do svetlijeg izgleda i promene njene veličine. Iako zvuči bezopasno, ovo oboljenje može dovesti do nastanka brojnih bolesti poput psorijaze i različitih virusnih i autoimunih oboljenja.

Bolesti jetre su sve češće na našim prostorima, a bitno je istaći da većina njih nije bezazlena. Sve stvari koje unesemo u organizam dolaze u jetru, zbog čega ishrana igra ključnu ulogu kada je zdravlje ovog organa u pitanju.

Sam koncept jetrene dijete

Jetrenu dijetu po pravillu prepisuje lekar, a ona se sprovodi onoliko vremena koliko je potebno da se jetra bolesnika potpuno oporavi i regeneriše. Reč je o strogoj dijeti zbog čega je neophodno pridržavanje svih pravila kako bi ona bila uspešna.

Ovaj režim ishrane se prilagođava invidualnim potrebama obolelog kako ne bi došlo do nuspojava. Ishrana je hiperenergetska sa dosta ugljenih hidrata i proteina, a nešto manjim unosom masti. Sama dijeta može imati nekoliko faza, a sve zavisi od toga koje je oboljenje jetre u pitanju i kako organizam reaguje na nju.

Trudnice i dojilje koje imaju neku od bolesti jetre nikako na svoju ruku ne bi trebale da započinju dijetu, već da se pre toga konsultuju sa svojim lekarom kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija.

Što se tiče samog režima ishrane, preporuka je da tokom ove dijete jedete što više crnog hleba, dvopeka, palente, integralnih žitarica, kefira, svežeg sira, plave i bele ribe, tvrdo kuvanih jaja, svih vrsta mesa koje sadrže malo masnoće, sve povrće, zrelo voće bez kore i različite vrste čajeva.

Strogo je zabranjena konzumacija svih vrsta alkoholnih pića, pekarskih proizvoda, masnog i dimljenog mesa, industrijski perađenog mesa, nepravilno obrađenog povrća, nedozrelog voća, majoneza, crnog čaja, konzervirane hrane i gaziranih sokova.

Morate se pridržavati i sledećih saveta:

  • Povrće i voće jesti isključivo sveže ili kuvano.
  • Trudite se da koristite što manji soli, ako je moguće potpuno je izbacite.
  • Hranu podelite u više manjih obroka.
  • Pijete dosta vode, najmanje od 6 do 8 časa na dan.
  • Izbegavajte kafu, ako baš morate da je pijete trudite se da to bude jedna šolja na dan.
  • Preporuka je da što češće pijete čajeve od kamilice, matičnjaka i sikavice.

Naš primer jelovnika

Odmah na početku ćemo istaći da je jelovnik kod jetrene dijete invidualan i da zavisi od brojnih faktora. Prepisuje ga lekar ili nutricionista na osnovu zdravstvenog stanja obolelog i drugih važnih parametara.

U nastavku sledi primer jelovnika za tri dana, koji se koristi za hronične bolesti jetre poput hepatitisa C i ciroze jetre:

DAN 1.

Doručak: Čaj od metvice, komad integralnog peciva i 2 dl surutke. Za užinu voće po izboru.

Ručak: Supa od povrća po receptu koji vi odaberete, ingetralni pirinač sa šargarepom i peršunom, tost, salata od cvekle i pire od jabuke. Za užinu čaša jogurta.

Večera: Pire krompir, španać i parče integralnog hleba.

DAN 2.

Doručak: Pomorandža, griz sa mlekom, kriška crnog hleba i čaša voćnog soka. Za užinu svež sir.

Ručak: Kuvana bela riba, kuvani krompir, kuvana blitva i dva parčeta integralnog hleba. Za salatu porcija grožđa ili dinja.

Večera: Tunjevina i komad integralnog hleba.

DAN 3.

Doručak: Čaj od šipka i voćna salata napravljena od ananasa, breskvi i jabuka. Za užinu čaša jogurta. Po želji u jogurt možete ubaciti komadiće nekog voća.

Ručak: Riblja čorba, pečena riba, tost i zelena salata. Za užinu jedna veća pomorandža ili neko drugo voće po izboru.

Večera: Špagete sa umakom od paradajza i šargarepe, caša mleka i porcija sezonske salate.

Similar Posts