Za sve ljubitelje egzotičnih začina i uopšte začinjenje hrane stiže jedna fantastična vest! Konkretno, reč je o indijskoj dijeti uz pomoć koje možete jesti začinjenu hranu i smršati neverovatnih 7 kg za 7 dana. Ova dijeta je veoma popularna u zapadnim zemljama Evrope, a u poslednje vreme sve veću primenu ima i u našoj zemlji.

Indijska dijeta je idealne za sve one koji vole pre svega indijsku hranu, ali i za osobe koji žele da brzo stignu do idealne linije, a nisu preterni ljubitelji mesa i mesnih prerađevina.

Šta su prednosti, a šta nedostaci indijske dijete?

Ova dijeta nam dolazi iz Indije i predstavlja  standardnu ishranu mnogih ljudi te zemlje. Zbog toga je ona idealna za sve one koji žele da mršave jedući ukusnu hranu. Ono što je najbitnije, to je da su rezultati pokazali da je indijska dijeta veoma efikasna, naročito kod osoba sa naših predela.

Mnogi smatraju da je glavni razlog taj što kod nas ovo nije karakterističan nači ishrane, pa njegovo uvođenje donosi bojne promene u organizmu koje dovode do topljenja masnih naslaga.

Iskustva su pokazala da tokom indijske dijete telo dobija sve potrebne nutrijente, te ona ne izaziva osećaj slabosti i malaksalosti. Zbog toga je moguće ovu dijetu kombinovati sa različitim fizičkim aktivnostima.

Ipak preporuka je da se pre nego što započnete sa dijetom konsultujete sa Vašim lekarom, jer se konzumacijom previše začinjenje hrane može javiti niz nuspojava poput egzacerbacije hroničnih bolesti. Takođe, ljubiteljima mesa neće pogodovati ova dijeta jer je ono isključeno iz nje.

Indijsku dijetu ne smeju sprovoditi osobe koje pate od kardiovaskularnog i digestivnog sistema, žene u trudnoći, kao ni one koje doje.

Jelovnik po danima

Ova dijeta se zasniva na namirnicama koje su popularne u Indiji. Konkretno, reč je o pirinču, barenom povrću, voću, orašastim plodovima, kravljem mleku i začinima, od kojih je neizostavan kari.

Treba istaći da se pirinač uvek jede sa karijem i cimetom, dok se so i šećer koriste u veoma malim količinama i to samo kada je neophodno.

Meso se za vreme ove dijete ne sme jesti, a potrebni proteini se dobijaju iz pirinča.

U zavisnosti od toga kojom brzinom mršavite i koliko Vam prija indijska dijeta, zavisiće i vreme njenog držanja. Preprouka je da se ona sprovodi od 7 do 15 dana.

Naš primer jelovnika za pet dana:

Dan 1.

Doručak: Čaša obranog mleka i banana. Oni koji dan započinju sa šoljicom kafe istu mogu popiti, bez mleka i šećera.

Ručak: Tri kašike kuvanog pirinča sa 150 g dinstanog povrća po izboru. Može se koristiti bilo koje povrće osim krompira.

Večera: Šolja crnog čaja i 300 grama dinstanog povrća po želji.

Dan 2.

Doručak: Šoljica crnog čaja i pola grejpfruta.

Ručak: Šest kašika kuvanog pirinča sa karijem i malo mleka.

Večera: Šolja kravljeg mleka i dve-ti kašike pirinča.

Dan 3.

Doručak: Čaša mleka i dve mandarine.

Ručak: Šolja crnog čaja i 5 kašika pirinača sa karijem i začinima po želji.

Večera: Dve mandarine i pet kašika kuvanog pirinča.

Dan 4.

Doručak: Šolja crnog čaja i porcija zelene salate sa krastavcima i maslinovim uljem.

Ručak: Dva začinjenja kuvana krompira i čaša mleka.

Večera: Porcija salate od jabuke, šargarepe, malo limuna i kašićicom meda.

Dan 5.

Doručak: 10 badema i narandža.

Ručak: Šest kašika pirinča sa karijem i šolja crnog čaja.

Večera: Banana i grejpfrut.

Na internetu se mogu pronađi različiti recepti za pripremu pirinča, a naš savet je da prilikom biranja istih pažnju posvetiti na one u koje ide što manje ulja. Najjednostavnije je da samo skuvate pirinač u vodi (bez prethodnog distanja na ulju), properete toplom vodom, stavite u činiju i u to uspete kari, biber i ostale začine po želji.

Similar Posts