Ako niste ljubitelj dijeta u kojima se broje kalorije, onda je pilotska dijeta još jedna u nizu koje morate preskočiti. Reč je o režimu ishrane poznatim pod nazivom ruska pilotska dijeta ili dijeta na bodove u kojoj se ne broje kalorije, ali se broje određeni poeni koji se dobijaju za svaku konzumaciju namirnica.

Možda Vam u prvi mah ovo deluje veoma komplikovano, ali mnogi su oduševljeni sa pilotskom dijetom, tim pre što nema zabranjene hrane, a rezultati su zagarantovani. A evo o čemu je reč.

Osnovni princip pilotske dijete

Pilotska dijeta je razvijena u Rusiji, tačnije u bivšem Sovjetskom Savezu i podrazumevala je strogu vojničku disciplinu. Kako je bila namenjena ruskim vojnim pilotima jasno je da je ona idealna za zdrave ljude koji su veoma disciplinovani i spremni da se podvrgnu restriktivnom režimu ishrane.

Iako nema zabranjene hrane i možete jesti šta god poželite, ipak postoji jedna caka. Naime, svaka namirnica nosi određen broj bodova i postoji tačno određen broj bodova koji se mogu konzumirati na dnevnom nivou. Ako budete unosili više od dozvoljenih bodova Vi nećete mršaviti, i zato je neophodno da budete precizni i tačno brojite pojedene bodove.

Broj dozvoljenih poena zavisi od kilograma koje imate, pa tako za osobe teške do 70 kg on iznosi 18, dok svi oni koji imaju preko 70 kg dnevno mogu uneti 20 bodova.

Dozvoljena je tzv štednja bodova, odnosno postoji mogućnost da jednog dana pojedete namirnice u vrednosti od 14 bodova, a da sutradan pojedete preostale bodove. Ovo je pogodno za sve one koji imaju proslave, zabave i druga veselja na kojima žele da jedu normalno.

Što se tiče unosa vode, preporuka je da to bude bar 8 čaša dnevno, a pored vode poželjni su i blagi čajevi i limunada bez šećera. Fizička aktivnost ne samo da je dozvoljena, nego je i poželjna i to bar tri puta nedeljno. Čak i ako nemate vremena za nju, trudite se da do podavnice ili prijateljice idete peške kao bi ste šetnjom ubrzali metabolizam i potrošili kalorije.

U slučaju gladi možete konzumirati namirnice koje sadrže 0 kalorije, a to su kašičica voćnog sirupa, kašićica svežeg slaga i kašićica džema. Zabranjeno je na dnevnom nivou uneti više od tri kašićice prethodno navedenih namirnica!

Jelovnik pilotske dijete

Na prvi pogled jelovnik ove dijete može delovati komplikovano, ali kada jednom uđete u štos i naučite koliko bodova nosi koja namirnica, ulazi Vam u rutinu i postaje stvar navike. Na internet se mogu naći različite tablice sa bodovima svih namirnica, a mi smo izdvojili kombinaciju onih namirnica koje se najviše koriste na našim prostorima.

Doručak:

Za doručak se troše tri ili četiri boda. Tri boda nose sledeće kombinacije namirnica:

 • Pomorandža, tanka lepinja sa jogurtom, nekoliko tankih kriški krastavca i čaj ili kafa bez šećera.
 • Šoljica šlaga, banana i čaj ili kafa.
 • Kafa, voćna salata (kivi, pomorandža, grejpfrut) sa veštačkim zaslađivačem i tri komada pečenice sa malo nemasnog sira.
 • Dve kriške integralnog hleba, kašičica maslaca, dve kašike marmalade (ili krema), kivi i čaj ili kafa.

Četiri boda nose sledeći obroci:

 • Čaša soka od pomorandže, palačinka sa malo meda ili marmalade i čaj ili kafa.
 • Šolja mleka, dvopek sa marmeladom, dva kivija i kafa.
 • Dve kriške hleba, dve kriške otopljenog nemasnog sira, grejpfrut i čaj ili kafa.

Ručak i večera:

Za ručak i večeru se konzumiraju obroci od 6 i 8 bodova. Bitno je da na kraju dana zbir bodova ne pređe 20, a ako ste uneli manje bodova ostatak možete nadoknaditi sledećeg dana (naravno ako želite). Šest bodova nose sledeće kombinacije namirnica:

 • Parče bele ribe, činija zelene salate ili cvekle sa sirćetom i uljem, krem od vanile sa karamelom i jedna jabuka.
 • Salata od paradajza sa maslinovim uljem, lukom i nemasnim sirom, parče pilećeg belog mesa sa kašičicom margarina, dve kašike pire-krompira i tri mandarine.
 • Parče ribe, činija šampinjona, dva barena krompira (ili četiri kašike kuvanog pirinča) i jedan voćni jogurt.
 • Tanjir supe od povrća (bez rezanaca i testenine), biftek bez masnoće, četiri kašike testenine i činija kompota.
 • Lazanje sa tikvicama i nemasnim sirom, kuvano jaje, kriška integralnog hleba, porcija zelene salate i činja borovnica, malina i kupina.

Obroci od osam bodova su:

 • Čaša vina, 10 g krekera, prokelj kuvan na pari, dva krompira i kugla sladoleda.
 • Parče lososa sa garli sosom, dve kašike kuvanog pirinča, kašika pavlake i breskva.
 • Paradajz sa nemasnim sirom, 250 grama piletine ili ćuretine, bećarac sa kašičicom ulja, četiri kašike palente i kriška svežeg ananasa.
 • Supa od povrća sa kašičicom pavlake, bareno zeleno povrće po izboru, jedna viršla, dve kriške nemasne kuvane šunke i jedan voćni jogurt.
 • Teleća šnicla, 250 g graška sa šargarepom i čaša vina ili piva.

Šta su pokazala Vaša iskustva?

Sudeći po iskustvima onih koji su probali rusku pilotsku dijetu, ona je idealna za disciplinovane ljude koji u potpunosti mogu ispratiti veoma strog režim ishrane. Ovo je prilagodljiva dijeta, a jednom kada naučite koliko bodova nosi koja namirnia veoma lako ćete je sprovoditi bilo da ste na poslovnom putu ili letovanju.

Oni najdisciplinovaniji su uspeli da skinu čak 5 kg za nedelju dana, iako se u proseku gubi 3 kg. Ono što predstavlja problem jeste jo-jo efekat koji se može izbeći, ali uz dosta truda i odricanja. Naime, da Vam se izgubljeni kilogami ne bi vratili potrebno je posteno ubacivati po koji bod više zajedno sa umerenom fizičkom aktivnosti.

Bitno je istaći da ovaj režim ishrane nije za svakoga. Većina namirnica je veoma skupa, neke od nijh nisu dostupne svima, a pojedini recepti su zaista komplikovani za nekoga ko ima puno dnevnih obaveza. Kada tome dodamo konstantno brojanje bodova i kombinovanje obroka, jasno je zašto većina ljudi brzo izgubi motivaciju i prestane sa dijetom.

Similar Posts