U moru dijeta koje su danas svima dostupne teško je izabrati onu koja najviše odgovara našem organizmu. Ljudi obično pribegavaju rigoroznim i strogim dijetama uz koje se gubi najviše kilograma, ali te dijete nisu zdrave za organizam, a kilogrami se brzo vraćaju.

Ako su Vam dosadile ovakve dijete i želite na zdrav način da izgubite višak kilograma – onda je dijeta 10 posto pravo rešenje za Vas. Reč je o posebnoj dijeti koja je bazirana na preporukama nutricionista i lekara koji tvrde da svako mršavljenje veće od 10 % telesne težine – nije zdravo.

U prvi mah mnogima deluje malo da za 3 nedelje smršaju samo 10 % od svoje telesne težine, ali kada se ovaj rezultat predstavi u brojkama, situacija je dosta povoljnija. Dakle, ukoliko ste gojazni i imate 90 kg, trebalo bi da po ovom režimu ishrane izgubite 9 kg, što uopšte nije malo.

Šta su to prednosti, a šta nedostaci dijeta 10 posto?

Iskustva su pokazala da je dijeta 10 % idealan izbor za svakoga. Reč je o zdravoj dijeti u kojoj nema gladovanja, gde organizam dobija sve nutrijente potrebne za njegovo normalno funkcionisanje.

Sjajna vest za sve one kojima su dosadile dijeta sa kratkotrajnim efektima je taj što u ovoj dijeti nema jo-jo, odnosno bumerang efekta. Dakle, ako se pridržavate svih pravila dijete, kilogrami koje izgubite se neće ponovo vratiti.

Jedina nuspojava koja se kod pojedinaca javljala jest iscrpljenost i umor nakon par dana sprovođenja dijete.

Dijeta 10 % ima bojne prednosti, a gotovo da nema neželjenih efekata. Ipak, žene koje doje, a posebno one u trudnoći bi trebale da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što započnu sa ovim režimom ishrane.

 Prva faza dijete 10 posto

Dijeta 10 % je podeljenje u dve faze. Prva faza traje 3 nedelje tokom kojih se gubi 10% od telesne težine. Tokom nje potrebno je na svaki kilogram uneti 25 kalorija. Konkretno, čovek od 85 kg treba uneti 2125 kalorija.

Izuzetno je važno da tokom ove tri nedelje vežbate. To ne moraju biti nikakve naporne vežbe u teretani, već je dovoljno da samo 30 minuta dnevno sprovodite neku fizičku aktivnost: trčite, šetajte, vozite biciklo itd.

 Jelovnik prve nedelje dijete:

Dan 1. Ovo je dan za povrće. Dakle, za doručak, ručak, večeru pa čak i užinu jede se isključivo povrće. Možete ga kuvati, peći, jesti u salati ili varibu, izbor je na Vama. Preporuka je da birate recepte u kojima se povće što manje termički obrađuje i da ga isključivo pripremate sa maslinovim uljem.

Dan 2. Tzv. mesni dan, kada se jede meso i sve vrste ribe. Trebalo bi da se bira manje kalorično meso poput piletine, teletine ili jagnjetine, kao i da meso jedete kuvano ili pečeno, nikako prženo.

Dan 3. Na redu je bareni pirinač ili palenta sa malo maslinovog ulja i soli ili vegete. Zabranjena je upotreba drugih namirnica uz pirinač, poput mesa, voća i povrća.

Dan 4. Poznat je i kao mlečni dan, idealan za sve ljubitelje mlečnih proizvoda jer je dozvoljena konzumacija svih proizvoda ove vrste, sa naglaskom da se obavezno pije jogurt ili kefir jer su odličan izvor probiotika, koji sprečavaju taloženje masnoće na zidove creva.

Dan 5. Jajčani dan je malo neuobičajen, jer se na ovaj dan kako samo ime kaže – jedu isključivo jaja. Jaja možete spremiti kako želite, a uz nji smete upotrebljavati samo so, vegetu i maslinovo ulje.

Dan 6. Pretposlednji je voćni dan u kojem se jede isključivo voće. Voće možete jesti sveže ili kuvano bez šećera, dok je preporuka da sušeno voće izbegavate.

Dan 7. Poslednji dan je rezervisan za proteine. Konkretno, jedu se različite vrste ribe i mesa, koje se mogu kombinovati sa grilovanim ili kuvanim povćem.

U drugoj nedelji ishrana je malo raznovrsnija, odnosno dozvoljeno je mešanje namirnica po danima. Jelovnik druge nedelje izgleda ovako:

Dan 1. Kombinovanje mesa i povrća. Nije dozvoljeno mešanje mesa sa krompirom, rižom i mahunarkama.

Dan 2. Isto kao prethodnog dana.

Dan 3. Pirinač u kombinaciji sa nekim povćem.

Dan 4. Mlečni proizvodi u kombinaciji sa salatom, voćem i jajima.

Dan 5. Jajčani dan koji možete kombinovati sa jogurtom, salatom i voćem. Takođe jaja možete spremati sa tikvicama, paprikom i paradajzom.

Dan 6. Voćni dan u kojem se isključivo jede voće.

Dan 7. Savršen dan da isprobate neki od recepata sa mesom i povrćem.

Treća nedelja ima identičan jelovnik kao i prva. Bitno je istaći da nije dozvoljeno ponavljanje dva ista dana ili više njih u toku jedne nedelje.

Druga faza dijete

Kako bi ste uspeli da održite težinu koju ste postigli zahvaljujući ovoj dijeti, potrebno je da do kraja sprovedete i drugu fazu koja traje 20 dana. Za to vreme morate se pridržavati sledećih pravila:

  • Pijte najmanje dve litre vode dnevno i tri šolje zelenog čaja.
  • Izbegavajte visokokaloričnu hranu i testa.
  • Pijte čašu jogurta dnevno.
  • Nastavite sa laganim fizičkim aktivnostima u trajanju od 30 minuta dnevno.
  • Izbegavajte konzumaciju alkoholnih pića.
  • Napravite pravilan razmak između obroka.
  • Jedite I žvaćite polako.
Similar Posts