U moderno doba zaista postoji veliki broj različitih dijeta koje pomažu u brzom gubljenju viška kilograma. Nažalost te dijete nisu pogodne za osobe koje pate od hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritisak.

Visok krvni pritisak se popularno naziva tihi ubica i predstavlja vodeći uzrok bolesti srca, bubrega i prerane smrti. On se može efikasno sniziti određenim promenama u ishrani i smanjenjem telesne težine. Obično se osobama koje pate od hipertenzije daju određeni saveti vezani za zdravu ishranu i izbor dijetalnih namirnica, a za one koji žele dodatno za smršaju tu je dijeta za visok pritisak.

Ko sve može sprovoditi dijetu za visok pritisak?

Ovu dijetu sprovoditi svi oni koji se bore sa visokim pritiskom, a prema podacima takvih je u Srbiji više od tri miliona. Ovo nije rigorozna i teška dijeta, već predstavlja jedan vid pravilne ishrane sa izbalansiranim obrocima.

Idealna je i za žene koje se u trudnoći bore sa ovim problemom. Naime, poznato je da trudnice ne mogu da koriste antihipertenzivne lekove kako bi regulisale ovaj problem. Zbog toga dijeta za visok pritisak predstavlja idealno rešenje koje neće ugrožiti život bebe.

Bitno je istaći da je ova dijeta sprečava različita oboljenja koja mogu da pogode bubreg, poput upale bubrega ili pojave kamena u njemu.

Preporuka je da čak i zdrave osobe, a naročito one koje imaju predispozicije za dobijanje visokog krvnog pritiska, isprobaju ovu dijetu.

Kako treba da izgleda ishrana kod osoba koje imaju visok pritisak?

Svi oni koji imaju problema sa visokim pritiskom moraju da u svoj jelovnik ubace namirnice koje imaju nizak sadržaj natrijuma, a koje su bogate kalijumom, kalcijumom i magnezijumom, koji pomažu da se povišeni krvni pritisak snizi.

Idealan izbor je riba koja je bogata omega-3-masnim kiselinama, kao i posno i mlado meso, voće, povrće, kao i blage supe od povrća i mladog mesa. Mast i suncokretovo ulje bi trebali izbaciti iz ishrane i početi sa korišćenjem maslinovog ili kokosovog ulja.

Slatkiše, gazirane sokove, iznutrice, zaprške, suhomesnate proizvode, supe iz kesice, konzevirano povrće, prženu i masnu hranu treba takođe da izbacite iz jelovnika.

U raznim časopisima, ali i na internetu postoji veliki broj recepata koji su pogodni za pripremanje ukusnih jela koja pomažu osobama koje se bo. Ona se po pravilu sprovodi 7 dana, ali uz preporuku lekara može se držati i duže.

Jedna lepa vest za sve one koji vole vino ili neko dugo alhoholno piće. Jedna čašica dnevno je dozvoljena, čak šta više njeno ispijanje može da bude korisno kod osoba starijih od 40 godina.

Naš primer jelovnika za pet dana

Dan 1.

Doručak: Banana, čaša soka od pomorandže i šolja ovsenih pahuljica.

Ručak:  150 g barene piletine, 50 g celera, dve kriške ražanog hleba, 200 g salate od paradajza i krastavca i sok od voća. Za užinu čaša voćnog jogurta.

Večera: 200 g govedine, 100 g mladog sira, 250 g boranije i kašika kisele pavlake.

Dan 2.

Doručak: Šolja ovsenih pahuljica, banana i šolja kravljeg mleka.

Ručak: Dve kriške hleba sa celim zrnom, pola paradajza, kašika dijetalnog majoneza, kriška sira, 150 g piletine i čaša soka od jabuke. Za užinu 200 g suvih kajsija ili šolja voćnog jogurta.

Večera: 200 g špageta spemljenih sa paradajz sosom, parmezanom, lukom, šargarepom i kukuruzom.

Dan 3.

Doručak: Kriška hleba sa malo margarina, banana i čaša voćnog soka.

Ručak: 200 g govedine, dve kriške nemasnog sira, dve kriške hleba i 50 g paradajza. Za užinu voće po izboru.

Večera: 150 g ribe, 200 g pirinča i 150 g spanaća.

Dan 4.

Doručak: Čaša jogurta, parče integralnog hleba i porcija zelene salate.

Ručak: Parče hleba, parče barenog mesa i 200 g povrća (šargarepa, brokoli, cvekla). Za užinu voće po izboru.

Večera: Dve kašike ovsenih pahuljica, čaša jogurta i 200 g mešanog barenog povrća.

Dan 5.

Doručak: Integralno pecivo, nemasni mlečni namaz i čaša soka od pomorandže.

Ručak: Riblja čoba sa pirinčem, 200 g  kuvane plave ribe sa krompirom, blitvom i malo maslinovog ulja. Za užinu dve mandarine ili jabuke srednje veličine.

Večera: 400 g lignji pečenih na roštilju i dva kuvana krompira.

Similar Posts