Gotovo da se svako od nas u nekom trenutku života borio sa viškom kilograma, te je korigovajući način ishrane pokušao da stigne do željene kilaže. Ako ste nekada bili na nekoj dijeti i sami znate  koliko je teško pronaći i izabrati onu pravu, nasuprot širokom spektru različitih dijeta koje su u ponudi.

I sami ste svesni da kratke dijete koje omogućavaju brzo mršavljenje često nisu baš najzdraviji izbor za organizam i gotovo uvek je u opticaju gladovanje. Ipak, preporučićemo Vam par dijeta koje za manje od 7 dana mogu dovesti do gubitka kilograma, a isključivo na Vama je da odlučite koja je to najpogodnija za Vas.

Dijeta sa limunom

Jedna od najefikasnijih dijeta koja kratko traje svakako je dijeta sa limunom. Poznato je da limun predstavlja prirodno sredstvo koje pomaže u sagorevanju masti i vrši detoksikaciju organizma. Zato nas i nečudi veliki broj dijeta čija je osnovna namirnica upravo ovo voće.

Limun dijeta je rigorozan i strog način ishrane koji se ne sme držati duže od 3 dana. Za to vreme konzumira se isključivo napitak napravljen od sveže ceđenog soka od limuna, javorovog sirupa, aleve paprike i vode. On predstavlja zamenu za sva jela u toku dana. Drži se u frižideru i pije se svež – jedna čaša kada god osetite glad.

Iskustva su pokazala da za  3 dana možete skinuti do 3 kg, što je sjajan rezultat, posebno ako znate da ova dijeta pomaže u ubrzavanjamu metabolizma, snižavanju krvnog pritiska, pozitivno utiče na stres, smiruje želudac, čisti jetru i poboljšava kvalitet kose i kože.

Krompir dijeta

Režim ishrane baziran na krompiru oduvek je bio populan na našim prostorima, pre svega zbog činjenice da je krompir relativno jeftin i svima dostupan. Mnogi ga pak smatraju visokokaloričnom namirnicom i izbegavaju, što je potpuno pogrešno. 100 g krompira ima samo 76 kalorija, a može da Vas zasiti na duži vremenski period.

Krompir dijeta se po pravill drži 3, 5, 7 ili 14 dana za kojih u zavisnosti od vaše konstitucije možete skinuti i do 6 kg.

U zavisnosti od varijante koju izaberete moguća je konzumacija i drugog povrća, jaja, mesa i voća, a naša je preporuka da se odlučite za dijetu sa krompirom i jogurtom koja povereno daje efektne rezultate. Ona se po pravilu drži 3 dana tokom kojih se gubi do 5 kg, a konzumira se isključivo jogurt i kuvani krompir.

Pozitivna strana ove dijete je što se može izbeći jo- jo efekat ako unesete određene izmene u dosadašnje životne navike, konketno više fizičke aktivnosti i korigovanje ishrane.

Lubenica dijeta

Po mnogima najbolja letnja dijeta jeste lubenica dijeta. Idealna je za brzo mršavljenje, drži se 5 dana, a konzumira se isključivo lubenica. Ako volite ovu voćku neće Vam teško pasti ovaj režim ishrane, a prednost je što nema gladovanja.

Pored toga ova dijeta je idealna za detoksikaciju organizma, a pomaže i u borbi protiv povišenog pritiska, pospešuje izlučivanje urina, čisti bubrege i uspešno razlaže kamenčice u bešici i žuči.

Dnevno se jede oko 4 kriške lubenice (možete i više ako osetite glad), unosi se i od 50 do 100 grama mesa ili ribe i porcija salate od povrća. Bitno je istaći da iako lubenica sadrži 92% vode, Vi i dalje morate unositi minimum 2 l tečnosti.

Kupus dijeta

U najbolje dijete za mršavljenje svakako se nalazi i svima dobro poznata – kupus dijeta. Iako nije baš najzdravija spada u omiljenje dijete većini jer za 7 dana možete izgubiti neverovatnih 7 kg.  To se postiže tako što se unosi samo 1000 kalorija dnevno, što je pola od preporučene doze za odraslu osobu. Kilogrami će spadati i bez vežbanja, ali loša vest što se po prestanku dijete kilogrami mogu vratiti.

Jelovnik ove dijete prilično je jednostavan, a sastoji se od konzumiranja supe od kupisa čiji su sastojci: crni luk, paradajz, pečurke, voda, malo začina i zelena paprika. Osim supe postoje i dozvoljene namirnice čija se konzumacija obavlja po sledećem rasporedu:

DAN 1 – Svo voće osim banana

DAN 2 – Samo zeleno povrće (spanać, zelena salata, krastavac…)

DAN 3 – Voće i povrće

Dan 4 – Banane i obrano mleko

Dan 5 – Govedina ili pečena piletina i paradajz

Dan 6 – Govedina i povrće

Dan 7 – Integralni pirinač i nezaslađeni voćni sokovi

Najefikasnije dijete u borbi protiv celulita i “stomaka”

Veliki broj ljudi ne smatra sebe gojaznim, ali bi želeo da skine višak sala sa stomaka ili pak da smanji pojavu celulita. Svi oni koji su različitim preparatima “skidali celulit” znaju da se on ponovo vraća, a razlog tome leži u ishrani.

Nema tih vežbi koje će Vam pomoći da imate glatke noge i ravan stomak, ako nakon njih sednete i  najedete se slatkiša ili druge masne i kalorične hrane. Zbog toga je fizička aktivnost i zdrava ishrana ključ za savršene noge i ravan stomak.

Na internetu imate širok spektar različitih anticelulit dijeta, a zajedničko svima je zdrav režim ishrane, što više voća i povrća i hidratacija. Vi čak ne morate držati određenu dijetu već korigovati ishranu, tako da izbacite previše slatkiša i masne hrane, naročito hamburgera i druge brze hrane.

Protiv celulita naročito su delotvorni brokoli, banane, laneno seme, špargla, pomorandže, masna riba, jaja, jezgrovito voće, limun, paradajz, krastavci, kupus, ananas, đumbir, zeleni čaj, ruzmarin i ljuta paprika.

Za skidanje stomaka najbolja je DASH dijeta koja je proglašena jednom od najboljih dijeta u SAD, a koja je prvobitno bila usmerena na smanjivanje masnoća u krvi. Osnovne smernice u ovoj dijeti se odnose pre svega na izbor namirnica: u ishranu treba uključiti što više nemasnih proteina i zdravih masti, a izbegavati ugljene hidrate.

Prednost je što ova dijeta nema izbor specifičnih namirnica, već jelovnik možete prilagoditi svom ličnom ukusu. Takođe, u ograničenim količinama mogu se konzumirati kafa i alkoholni napitci.

Dash dijeta ne samo da je dobra u smanjenju naslaga na stomaku, već uspešno skida i naslage sa leđa i butina, a pokazala se kao idealan režim ishrane za sve one koji se bore sa visokim pritiskom.

Similar Posts