Opšte je poznato da je japanska nacija jedna od mršavijih nacija na svetu. Razlog za to verovatno leži u biranju zdravih namirnica, velikoj konzumaciji različitih čajeva i presne hrane. Pored toga što spadaju u mršavije nacije sveta, Japanci su poznati po izuzetno dugom životnom veku, a mnogi tvrde da je njihova ishrana zaslužna za to.

Zato ne treba da Vas čudi što danas postoji veliki broj dijeta koje se baziraju na njihovoj ishrani, poput japanske dijete sa toplom vodom ili one sa bananama. U narednim redovima predstavićemo Vam najefikasniju japansku dijetu u kojoj se izgubljeni kilogrami ne vraćaju.

Osnovni koncept japanske dijete

Japanska dijeta se odlikuje jednostanvnošću i lakom pripremom. Zaboravite na teške mirise, jake začine i sate dinstanja i krčkanja. Umesto toga pripremite se da koristite presne namirnice sa malo začina i dosta svežeg povrća koje nije potebno dodatno pripremati.

Ova dijeta se po pravilu drži 14 dana za kojih možete smršati i do 9 kg. Ipak, iskustva su pokazala da osobe koje su praktikovale ovaj režim ishrane, mršavile su od 6 do 7 kg, što je složićete se izuzetan rezultat, posebno ako se uzme u obzir da su veoma male šanse da dođe do jo-jo efekta.

Glavni cilj japanske dijete jeste ubrzavanje metaboličkih procesa u telu. Do toga dolazi zbog konzumiranja velikog broja proteina, a malog ugljenih hidrata usled čega telo sagoreva masne naslage.

Što se tiče ishrane dozvoljene su sve vrste ribe i povrća, pirinač, crna kafa, čaj, jaja, sveže voće i mesa sa niskim procentom masnoće. Zabranjene su svi slatkiši i uopšte šećer, so, sve vrste alkoholnih pića, proizvodi od belog brašna, mast, previše začina, instant kafe, svinjsko i druga masna mesa i kupovni sokovi.

Vode bi trebalo da pijete što više i to najmanje 8 čaša dnevno. Svi oni koji vole da dan započnu sa jutarnjom kafom, obradovaće se informaciji da je crna kafa dozvoljena svakodnevno, ali bez šećera.

Vežbanje je takođe obavezno i to u trajanju od 30 minuta dnevno. To ne moraju biti nikakve naporne vežbe, već je dovoljna i šetnja do obližnjeg parka, vožnja bicikla i tome slično.

Nuspojave japanske dijete

Iako su zahvaljujući ovom režimu ishrane Japanci jedna od najzdravijih i najdugovečnijih nacija, on neće prijati svima. Naime, primećeno je da tokom držanja japanske dijete, ljudi sa našeg podneblja nailazili su na određene nuspojave: vrtoglavicu, glavobolju, pad telesne temperature i malaksalost.

Kako i Vi ne bi ste osetili ove nuspojave preporuka je da se pre započinjanja dijete konsultujete sa Vašim nutricionistom ili lekarom kako bi prilagodio jelovnik Vašim invidualnim potrebama. Takođe, treba istaći da ova dijeta nije namenjena trudnicama, doljijama  i osobama koje pate od bolesti jetre i bubrega.

Bitno je napomenuti da čak iako ste potpuno zdravi i prija Vam japanska dijeta, nikako nije dozvoljeno da je sprovodite više od jedanput godišnje, jer Vam ona može poremetiti balans u organizmu.

 Naš primer jelovnika

Dan 1.

Doručak: Crna kafa ili čaj po izboru.

Ručak: Dva tvrdo kuvana jaja, čaša soka od paradajza i kuvani kupus začinjen sa malo maslinovog ulja, bez soli.

Večera: 200 g barene ribe po izboru i porcija salate od svežeg kupusa.

Dan 2.

Doručak: Crna kafa i tost.

Ručak: Riba sa roštilja i salata od svežeg kupusa sa maslinovim uljem (u neograničenoj količini).

Večera: Čaša jogurta i 200 g kuvane junetine.

Dan 3.

Doručak: Crna kafa ili čaj.

Ručak: Jedno tvrdo kuvano jaje i tri velike šargarepe sa maslinovim uljem i malo limunovog soka.

Večera: Par svežih jabuka.

Dan 4.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: Jabuka i jedan veliki bareni koren bele zeleni (peršuna).

Večera: Dva kuvana jajeta, 200 g barene junetine i porcija salate od kupusa.

Dan 5.

Doručak: Salata od sveže šargarepe začinjenja sa malo limunovog soka.

Ručak: 400 g kuvane ribe i paradajz ili čaša soka od paradajza.

Večera: 200 g barene ribe i porcija sveže kupus salate.

Dan 6.

Doručak: Crna kafa ili čaj.

Ručak: 500 g barene piletine i porcija salate od svežeg kupusa i rendane šargarepe.

Večera: Dva tvdo kuvana jaja i kupus salata.

Dan 7.

Doručak: Zeleni ili crni čaj.

Ručak: 200 g barene teletine i voće po izboru.

Večera: 200 g barene ribe i porcija sveže kupus salate.

U drugoj nedelji ponovite celokupan jelovnik počev od prvog dana.

Similar Posts