Zvuči pomalo neverovatno, ali dijeta sa suvim šljivama i viršlama zaista deluje. Reč je o dijeti novijeg doba za koju je malo ko čuo, ali koja daje neverovatne rezultate.

Idealna je za one koji su isprobali gotovo sve dijete i žele da probaju nešto novo, nešto potpuno drugačije i zanimljivije. Koja su to pravila kojih se morate pridržavati tokom ovog režima ishrane, kako izgleda jelovnik i koliko možete smršati pročitajte u narednim redovima.

Kombinacija suvih šljiva i viršli

Suve šljive se u ishrani koriste još od doba Egipćana. Reč je o namirnici koja se kako joj samo ime kaže, dobija sušenjem svežih šljiva. U zavisnosti od toga da li ih sušite na suncu, vetru ili u rerni zavisiće i period koji je potreban da se dobije gotov proizvod.

Suva šljiva je izuzetno hranljiva namirnica. Procenjuje se da ona sadrži gotovo sve namirnice koje se smatraju neophodnim za normalno funkcionisanje organizma. One sadrže dosta energije, ugljenih hidrata, vitamina A, B i K, beta-karotena, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fozfora i drugih minerala.

Poznato je da su suve šljive dobre za opšte zdravlje organizma, naročito za bolesti kostiju i srca . Ono što malo ko zna jeste da ova namirnica čini čuda kada je mršavljenje u pitanju. Iako sadrže dosta šećera, veliki broj vlakana i određenih minerala čini da se osećamo sitima, daju nam više energije i pomažu da ubrzano izgubimo kilograme.

Sa druge strane viršle su industrijski proizvod koji mnogi izbegavaju u ishrani. Prave se od različitih vrsta mesa u kombinaciji sa vodom, mlečnim proteinom, sodijumom i drugim ekstratima. Ovde je bitno istaći da vodite računa prilikom kupovine, jer postoje viršle koje u sebi sadrže veliki broj štethnih materija, te mogu učiniti više štete nego koristi.

Ipak, viršle sadrže proteine, mogu nas zasititi, te njihova primena u brzim dijetama ne može biti štetna po organizam.

Dijeta sa viršlama i suvim šljivama

Iako zvuči prilično nerverovatno mnogi se kunu u dijetu sa suvim šljivama i viršlama. Iako nije baš najzdravija dijeta, ona omogućava gubljenje određenog broja kilograma za jako kratko vreme. Njena najveća mana jeste što se izgubljeni kilogrami gotovo uvek vraćaju odmah po završetku dijete.

Pravila ovog režima ishrane su veoma jedostavna, potebno je da jedete samo ono što se nalazai na jelovniku. U slučaju da osetite glad popijte čašu limunade i pojedite suvu šljivu.

Dijeta sa viršlama se drži od 3 do 5 dana u zavisnosti koliko kilograma želite da izgubite i tokom tog perioda nije preporučljivo da radite naporne fizičke aktivnosti.

Sam jelovnik je prilično jednostavan. Doručak je uvek isti i konzumira se 4 do 6 suvih šljiva i kafa ili čaj. Ručak je takođe uvek isti i sastoji se od tri pileće viršle. Večera je jedini obrok koji nam pruža raznolikost. Po danima, za večeru se konzumira:

Dan 1: Salata od paradajza, paprika, krastavca, rotkvica i malo mladog sira.

Dan 2: 350 g barene boranije sa malo šargarepe.

Dan 3: Dve banana srednje večine.

Dan 4: 400 grama kuvanog povrća: šargarepa, grašak, krompir i celer.

Dan 5: Voćna salata od banana, jabuke i ananasa.

Napomena: Tokom držanja dijete dozvoljeno je piti vodu u neograničenim količinama, limunadu i kafu i čaj bez šećera. Dijeta se sme sprovoditi samo jednom mesečno u trajanju od tri do najviše pet dana.

Brza dijeta sa šljivama

Brza dijeta sa šljivama je veoma popularna poslednjih godina. Ona omogućava da za par dana koliko traje izgubite i to 3 kg i tako se za kratko vreme pripremite za more ili neki svečani događaj.

Pored toga što pomaže u gubitku kilograma ova dijeta jača imunitet i pomaže u prevenciji raka. Dijeta je namenjena zdravim osobama, tako da ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema kosultujte se sa lekarom pre započinjanja iste.

U jelovniku su uključene i užine tako da i pored manjeg unosa kalorija ne bi trebalo da osećate glad. Fizičke aktivnosti su dozvoljene, ali u trajanju od 20 minuta dnevno. Kafa i čaj bez šećera su takođe dozvoljeni, a dnevni unos vode ne bi smeo da bude ispod 2 litre.

Jelovnik za tri dana držanja dijete.

DAN 1.

Doručak: Kafa ili čaj i šest šuvih šljiva. Za užinu jabuka.

Ručak: Porcija sezonske salate, tvrdo kuvano jaje i čaj. Za užinu jogurt.

Večera: 300 grama barenog zelenog povrća po izboru.

DAN 2.

Doručak: Isti kao prethodnog dana. Za užinu manja banana.

Ručak: 200 grama ribe ili tunjevine. Za užinu malo lešnika.

Večera: Jogurt sa šakom jagoda ili kupina.

DAN 3.

Doručak: Isti kao prethodnog dana. Za užinu jedna kruška.

Ručak: Malo šunke, paradajz i dva jajeta. Za užinu ceđeni grejprfut.

Večera: Salata spremljena od paradajza, krastavca, paprika, rukole, rendane šargarepe i malo maslinovog ulja.

Pomešana iskustva

Kada je reč o brzim dijeta iskustva su uvek različita. Razlog leži u činjenici da ove dijete nisu namenje za sve, a naročito ne za one koji žele da skinu veći broj kilograma. Brze dijete dolaze u obzir samo kada želite da skinete par kilograma za kratak vremenski period.

Bitno je istaći da kod dijete sa suvim šljivama i viršlama izgubljeni kilogrami se gotovo uvek vraćaju, te se nemojte nervirati ako primetite da ste dobili koji kilogram po završetku dijete. Bumerang efekat je moguće izbeći, ali je potrebno da korigujete ishranu i okrenete se u potpunosti ka zdravoj ishrani.

Ako nemate dovoljno vremena, a želite da izgubite koji kilogram možete isprobati dijetu sa viršlama i suvim šljivama koja će sigurno dati rezultate. Sa druge strane ako želiste da izgubite veći broj kilograma i započnete sa zdravim režimom ishrane, trebali bi da se odlučite za zdraviji i hranljiviji režim ishrane.

Similar Posts