Da li Vam celulit zadaje noćne more? Osećate li se bespomoćno zbog njega? Kada stanete ispred ogledala da li su sve što vidite rupice na butinama, stomaku i zadnjici? Niko ne želi da vidi ovakav odraz sebe. Ako spadate u one koji su došli da pronađu prirodne metode za uklanjanje celuita, odabrali ste pravu stranicu!

Zapamtite da iako ga uglavnom imaju žene celulit, je problem koji može zahvatiti i muškarce i decu. Mogu ga imati čak i oni koji su izuzetno mršavi. Pa da vidimo, šta je to što možemo uraditi da se rešimo celulita i dobijemo figuru o kojoj sanjamo.

Najpre, reč, dve o celulitu

Celulit predstavlja deformitet koji se javlja na koži usled nagomilavanja masnoća i toksina ispod kože. Razlozi za njegovo dobijanje su brojni, počev od genetskih predispozicija preko loše ishrane, stresa i nedovoljnog unosa vode, pa do nedovoljnog kretanja.

Celulit nastaje usled disbalansa hormona kada dolazi do nakupljanja masti i zadržavanja vode u potkožnim stanicama. Tada dolazi do promena u masnom  i vezivnom tkivu koj dovode do taloženja toksina koje krvotok ne može da eliminiše. Ovaj proces se na koži ispoljava kao celulit, tj. kao grudvice i čvorici koji na površini kože stvaraju nepravilnosti koje izgledom podsećaju na pomorandžinu koru. 

Ovo nije klasična bolest koja se leči kod doktora, već je reč o estestkom defektu koji uglavnom stvara neprijatan osećaj i nezadovoljstvo.

Celulit se obično javlja na butinama, listovima, stomaku, donjem delu leđa i bokovima, ali se može javiti i na nadlakticama i vratu. Često sa celulitom se mogu pojaiti i strije, i to uglavnom kada je reč o naglom povećanju kilograma.

Koliko ishrana utiče na pojavu celuita?

Loš izbor hrane je u velikoj meri zaslužan za gomilanje masnih naslaga i pojavu celulita. Zbog toga je požejno da izbegavate sve što se smatra „lošom“, odnosno nezdravom hranom. Tu spadaju: alkoholna i gazirana pića, previše kafa, transmasti, slatkiši i šećer, previše slana i začinjenja jela, peciva, proizvodi od belog brašna, masna hrana i prženo meso.Drugim rečima, sve što goji dovodi do pojave celulita.

Što se tiče posebih režim ishrane, dostupne su brojne anticelulit dijete, ali znajte da držanje dijete od 7, 10 pa čak i mesec dana neće dugoročno dati povoljne rezultate. Potrebno promeniti način ishrane iz korena i voditi zdrav način života.

Dakle, Vama nikakva dijeta za 7 dana neće otkloniti celulit niti pomoći ukoliko ne korigujete celokupnu ishranu. Već smo naveli koja je to hrana koju treba izbegavati, a sada ćemo da Vas upoznamo sa namirnicama koje će Vam pomoći u borbi protiv celulita:

  • Obična voda. Voda je napitak zlata vredan koji je svima dostupan. Ona hidrira kožu, pomaže u izbacivanju toksina iz tela i ubrzava metabolizam. Pijte namanje 8 čaša vode dnevno, a ako ste fizički dosta aktivni – bar 10.
  • Čajevi. Svi čajevi su dobrodošli, a posebno zeleni čaj koji je neprikosnoven jer deluje kao antioksidant i pomaže u regulisanju probave.
  • Seme lana. Grickajte lanene pločice ili konzumirajte seme od lana uz dorčak. Omega masne kiseline koje se nalaze u njemu će podstaći veću proizvodnju kolagena što će učiniti Vašu kožu jačom i otpornijom.
  • Losos. Rečeno je da izbegavate transmasti, ali zdrave masti morate unositi zbog celokupnog zdravlja Vašeg organizma. Najbolji primer zdrave masti su masne ribe, a posebno se izdvaja losos koji sadrži pregršt korisnih nutrijenata.
  • Ljute papričice, čili i feferoni će značajno ubrzati metabolizam i pomoći u izbacivanju otrova iz organizma, pa ako volite ljuto ovo može biti sjajna vest za Vas.
  • Integralne žitarice su nezaobilazne u ishrani jer su hranljive, zdrave i držaće Vas dugo sitim.

Vežbajte svaki dan

Celulita se nećete rešiti ako u to ne uložite i fizički napor. Dakle, potrebno je da vežbate što više, jer je vežbanje najdelotvorniji način da se rešite napasti zvane celulit. Birajte vežbe koje poboljšavaju cirkulaciju i ubrzavaju metabolizam.

Masaže su veoma delotvorne kada je reč o celulitu

Izdvojili smo par vežbi koje možete srprovoditi svakodnevo, a koje će dati sjajan efekat:

  1. Čučnjevi – Preporuka je da se za otklanjanje celulita ne rade klasični čučnjevi već oni u iskoraku ili polučučnjevi. Čučnjevi u iskoraku se izvode tako sto ispruzite jednu nogu napred, uvučete stomak i ruke stavite na kukove. Zatim zadnju nogu savijate u kolenu i spustate se u čučanj. Ledja moraju ostati prava prilikom izvođena, a fokusirajte se na zadnjicu. Nakon što uradite jedan čučanj, zamenite noge i uradite ponovo isto. Ponavljajte vežbu zamenjujući noge naizmenično. Možete početi sa oko 10 puta.
  2. Vožnja bicikla na podu – Lezite na pod na ledja i stavite ruke pored tela. Savijte noge u kolenima i radite pokrete kao pri vožnji bicikla. Ova vežba je izuzetno efikasna, a pored toga što je dobra za smanjenje celulita, odlična je i za topljenje sala.
  3. Vodoravno planinarenje – Odlična vežba ne samo za otklanjanje celulita već i za celo telo. Oslonite se na ruke i počnite da trčite u mestu savijajući naizmenično kolena. Radite onoliko koliko vam vaša forma dozvoli.

Ne zaoboravite na masaže

Ukoliko želite da se rešite celulita nemojte zaboraviti na masaže. Poželjno je da ih sprovodite sa suvim peškirom ili frotirskom rukavicom. Ako Vam u toku masaže koža pocrveni – ne brinite se, to znači da ona funkcioniše, odnosno da krv dolazi u ugrožene regije tela i eliminiše toksine zaslužne za pojavu celulita.

Iako su danas dostupne brojne anticelulit masaže u raznim salonima, znajte da one nisu ni malo jeftine i pristupačne. Ukoliko Vam budžet ne dozvoljava da odete na jednu ovakvu masažu, ne brinite jer postoji niz masaža koje možete sprovesti kući sami ili uz pomoć prijatelja.

Primer za to je masaža štipanjem koja je veoma jednostavna. Dovoljno je da štipate područja zahvaćena celulitom, uključujući kukove i stomak.  Time ćete povećati  cirkulaciju krvi koja će pomoći u borbi protiv celulita.

Sami možete izvezti i masiranje tzv.  tehnikom gnječenja. Sve što je potrebno jeste da stavite malo kreme ili mleka za tlo na šake i njjima gnječite mesta zahvaćena celulitom. Na ovaj način između ostalog pomažete telu da razloži masne naslage.

Similar Posts