Želite li da izgubite višak kilograma, bez gladovanja? Da jedete svu hranu i da gubite kilograme? Ako mislite da ne postoji takva dijeta, grešite! Jeste li čuli za hrono dijetu? Znate li kako izgleda njen nedeljni jelovnik?

Hrono ishrana je bazirana na pravilu da određene vrste hrane trebaju da se konzumiraju u unapred određeno vreme. Ovaj način ishrane se temelji na uzimanju hrane po određenom ritmu naseg tela. Sta to znači? To znači da tokom dana postoje periodi  kada se luče hormoni i enzimi čija je osnovna uloga varenje hrane, i upravo tada moramo znati koju hranu konzunumirati kako bi podstakli njihov rad.

Drugim rečima, možeš da jedeš sve ali u određeno vreme i sa ispravnim kombinovanjem namirnica. Svako jelo ima određeni deo dana, doručak, ručak, večera pa čak i obroci između. Ovo preventira skupljanje masnoća i gojenja.

Kako funkcioniše hrono ishrana?

Hrono dijetu je osmislio doktor Alain Delabos 1986-te godine kao režim ishrane koji prati telesni ritam čoveka. Poenta je da pravilno kombinujete hranu i da znate u određenom trenutku šta je potrebno Vašem organizmu.

Primera radi, naše telo ujutru luči insulin, što znači da se u tom periodu mora izostaviti šećer jer će on samo da optereti pankeras.

Brojna istraživanja su pokazala da organizam ujutru proizvodi enzime koji sagorevaju masti, popodne se najviše proizvede enzima zaslužnih za sagorevanje proteina, a uveče za sagorevanje ugljenih hidrata. Dakle, Vi samo treba da povedete računa o tome kada i koju hranu unosite u organizam.

Na taj način hrana koju unosete će se efikasnije koristiti, Vaše telo će bolje funkcionisati, a kao rezultat toga kilogrami će početi da se tope.

Osnovni kocept hrono dijete

Kako smo ustanovili da se u ovom režimu ishrane prati ritam tela, jasno je da ćete najveću pažnju usmeriti na to kada šta konzumirate.

Pored toga morate voditi računa i o vremenu koje protekne između obroka. Ono mora da iznosi od 4 do 6 sati, a idealno bi bilo da to bude 5 sati između obroka.

Oborci se ne smeju izbegavati, a pored tri redovna obroka imamo i dve užine. Kalorije ne morate brojati, ali znajte da se u proseku unosi između 2000 i 2500 kalorija na dan.

Pola sata pre i posle jela ne smete piti vodu jer ona razređuje želudačnu kiselinu koja igra veliku ulogu u procesu varenja.

Istaćemo da postoje dve perioda ove dijete: normalan i restriktivan period. Period restrikcije obično zavisi od broja kilograma koje želite da skinete, a drži se minimum 28 dana. Kada skinete željeni višak kilograma, restrikcija može da prestane.

U restrikciji postoji zabrana određenih namirnica koje možete konzumirati u normalnoj hrono ishrani. To su:

  • Slatkiši, odnosno šećeri koji su upotpunosti zabranjeni.
  • Skrobno voće.
  • Sve vrste grickalica.
  • Sva peciva od pšeničnog i kukuruznog brašna.

Napomena: Hrono ishrana je dozvoljenja tokom trudnoće i dojenja, ali je potrebno voditi računa. Nikako je nemojte sprovoditi bez predhodne konsultacije sa izabranim lekarom.

Jelovnik po danima

Hrono dijeta je pogodna za sve one koji vole da kuvaju i eksprimentišu. Ovde nema strogo utvrđenog jelovnika za sedam dana kojeg se morate pridržavati.

Naprotiv, mogu se konzumirati gotovo sve namirnice, a količina hrane nije ograničena. Bitno je samo da jedete u određenim vremenskim intervalima i da pazite kako kombinujete namirnice.

Pre doručka popijte čaj, kafu ili limunadu bez zaslađivača.

Doručak se smatra najvažnijim obrokom i treba da bude najbogatiji i najjači. U ovom obroku možete jesti hleb od integralnog brašna, jaja, pileća prsa, šunku ili neki drugi suhomesnati proizvod, proju, razne vrste pita, mleko, sir i svežu salatu od različitog povrća. Nakon doručka možete popiti još jednu kafu i zapamtite – do ručka nema konzumiranja hrane.

Ručak se po pravilu sastoji od sveže salate i proteina. Obično se za ručak konzumiraju jela od različitih vrsta mesa: junećeg, pilećeg, ćurećeg, svinjskog ili mesa divljači. Možete konzumirati i čorbu ili supu ali bez testa. Izbegavajte bareno povrće ako ste u periodu restrikcije. Ako ste na normalnom režimu hrono ishrane možete kao prilog mesu staviti kuvani grašak ili neko drugo povrće.

Večera se konzumira obično dva sata pre spavanja kako bi Vaš organizam imao dovoljno vremena da svari hranu. Ovo je najlaganiji obrok u hrono ishrani koji može biti sačinjen od različite vrste ribe, belog posnog mesa i zelenog i belog povrća. Ne bi ste trebali da mešate dve vrste različitiog zelenog povrća u jednom obroku.

Kao što je već rečeno, užina je dozvoljena samo kada niste u periodu restrikcije. U toku dana možete imati dve užine (imeđu doručka i ručka i ručka i večere) tokom kojih možete konzumirati crnu čokoladu, kolač, lešnike, bademe, suvo voće i slično.

Šta kažu Vaša iskustva?

Ovaj režim ishrane zaista deluje na duži vremenski period. Prvi rezultati su vidljivi već posle nekoliko dana, a ono što će obradovadi žensku populaciju jeste to da hrono ishrana pomaže u borbi protiv bubuljica i drugih nepravilnosti na koži.

Pa tako, nakon mesec dana držanja dijete Vašem licu će se vratiti sjaj, izgledaće mlađe i svežije, a bubuljice će nestati.

Što se tiče broja izgubljenih kilograma on će zavisiti isključivo od Vašeg metabolizma i restrikcija koje ste uveli u ishranu, kao i toga da li se pridržavate svih pravila.

Iskustva korisnika su pokazala da hrono ishrana ne prija svima, te se mogu javiti nuspojave. Pa tako, određeni broj ljudi borio se sa bolovima ili grčevima u mišićima, glavoboljom, nadimanjem, drhtavicom i opstipacijom. Ove nuspojave se uglavnom jajvljaju tokom prve nedelje dijete dok se organizam ne privikne i po prirodi su kratkotrajne.

Na kraju bitno je da znate da sa hrono ishranom ne možete da skinete puno kilograma. Ona se prvenstveno bazira na konzumiranje zdravih namirnica bez gladovanja, te kao takva neće pogodovati onim ljudima koji imaju veliki broj kilograma da skinu.

Nedostatak ovakve ishrane leži i u činjenici da morate paziti na vreme kada jedete, ali i na obroke koje uvek morate spremati. To Vam može oduzeti dosta vremena, pa hrono ishrana nije namnjena onima koji su stalno u gužvi.

Sa druge strane, ova dijeta bez boomerang efekta je odlična sa sve oni prvenstvo žele da se zdravo hrane, bez gladovanja i preskakanja obroka. Pogodna je i za one koji se bore sa dijabetesom i drugim sličnim bolestima.

Slobodno možemo zaključiti da hrono dijeta poput mnogih drugih nije namenjena za svakoga. Mi je toplo preporučujemo onima koji žele da skinu par kilograma viška sa malo vežbanja, malo odricanja i dosta spremanja različitih jela.

Similar Posts