Sve promene na koži se javljaju sa razlogom i potrebno ih je na vreme kontrolisati kako biste mogli da uočite određeni problem. U većini slučajeva su ove promene benigne i nije potrebno dodatno lečenje te se uglavnom savetuje samo njihovo praćenje. Ponekad ih je neophodno ukloniti kako bi se izbegli potencijalni problemi u budućnosti. U svim situacijama je potrebna konsultacija sa stručnjacima jer je važno otkriti koja je vrsta promene u pitanju i kako se dalje ophoditi prema njoj. Sve promene u našem organizmu se prikazuju na koži kao jednom od najsloženijih organa i potrebno je slušati poruku koju nam naše telo šalje.

Akne

U periodu puberteta se počinju javljati akne koje, ukoliko se ne leče pravilno, mogu da stvore ožiljke. Ovi ožiljci se nakon nekog vremena pretvaraju u udubljenja u koži koja se ne mogu lako izlečiti ili popuniti. Pored toga, ukoliko se ovaj problem ne reši na vreme, javljaju se akne koje traju i posle perioda adolescencije te tako imamo pojavu odraslih akni. Ovaj tip akni često prelazi u gnojne upale koje se samo šetaju kroz organizam ukoliko se ne zaustave na vreme. Danas je dostupan veliki broj tretmana za uklanjanje ožiljaka i akni i rezultati su vidljivi čak i kod izuzetno oštećene kože.

Rozacea

Jedan od težih oblika promene na koži je rozacea koja još uvek nije detaljno ispitana i ne postoji previše informacija o tome kako ona nastaje. Rozacea je hronična upala kože koja se uglavnom javlja kod ljudi svetlije puti i manifestuje se izrazitim crvenilom na koži, uglavnom oko predela nosa. Izrazitija je tokom zime i može da bude praćena zadebljanjem kože, peckanjem i svrabom što dodatno pogoršava problematično stanje kože. Lečenje je dugo i komplikovano i podrazumeva specijalnu ishranu, izbegavanje alkohola i gaziranih pića kao i izbegavanje jakog sunčevog zračenja.

Bradavice

Jedna od najčešćih promena na telu su bradavice koje se mogu javiti u grupi i nastaviti da se šire po telu. Ukoliko je u pitanju virusna promena, mogu da se prošire po telu u vidu sitnih bradavica i zahvate veći deo kože pod dejstvom humanog papiloma virusa. Izgled i veličina ovih izraslina zavise od delova tela na kojima se one nalaze i ukoliko su na mestu koje često dodirujete rukom prilikom obavljanja svakodnevnih funkcija, može doći do njihovog grebanja ili slučajnog odstranjivanja. Upravo zato je neophodno uraditi neinvanzivno skidanje bradavica koje ne ostavlja ožiljke ali sprečava njihovo dalje širenje ili oštećenje ukoliko ih slučajno zakačite.

Mladeži

Jedna od promena koja se najčešće rešava uklanjanjem su mladeži. Ove promene na koži su česte i tokom života može doći do porasta njihovog broja ali i veličine. Ukoliko postoje mladeži koji su na mestima koja su često izložena slučajnom dodiru prilikom oblačenja ili stavljanja nakita, neophodno je razmisliti o njihovom uklanjanju kako ne bi došlo do problema ukoliko ih slučajno zakačite. Pored toga, ukoliko imate mladež koji nakon nekog vremena počne da raste ili menja boju, neophodno je da se odmah obratite dermatologu kako biste otkrili uzrok ove promene.

Staračke pege

Iako spadaju uglavnom u problem koji je više vizuelnog tipa, potrebno je pratiti brzinu širenja staračkih pega. Ova mala područja zahvaćena promenom boje, tj. hiperpigmentacijom, na delovima kože koji su najviše izloženi sunčevom zračenju se javljaju uglavnom u kasnijem periodu života. Iako su uglavnom bezopasne promene, neophodno ih je ispratiti jer pojedini oblici mogu da prerastu u melanom što spada u najteža oboljenja kože. Upravo zato se savetuje redovan pregled i kontrola kod dermatologa.

Svaka promena na koži je znak da nam naše telo nešto poručuje. Bilo da se radi o bezazlenoj promeni koja zahteva eventualno praćenje ili početku neke ozbiljne bolesti, neophodno je pratiti sve što primetimo kako bismo na vreme odreagovali.

Similar Posts