Poslednjih godina veoma je popularna voćna dijeta, a kako i ne bi bila kada znamo da jedenje voća ima stvarne zdravstvene prednosti. Ne samo da ćete doterati liniju, već zahvaljući ovoj dijeti možete poboljšati zdravlje, idealna je za čišćenje oganizma, a može pomoći i u prevenciji srčanih bolesti i nekih oblika raka.

Voćna dijeta 5 dana je savršena za sve one koji žele da brzo skinu par kilograma, a ujedno i urade jedan kratak detoks organizma.

Zašto baš voćna dijeta od pet dana?

Odmah na početk bitno je istaći da iako je voćna dijeta najbrža, a po nekima i najbolja za mršavljenje, ona neće svakom prijati, niti se sme uzimati zdravo za gotovo. Kako je reč o restriktivnoj dijeti, ona ne bi smela da se drži duže od nedelju dana jer može izazvati brojne zdravstvene tegobe.

Istraživanja su pokazala da voćna dijeta od pet dana dovodi do najboljih rezultata. Tih pet dana je dovoljno da očistite organizam i smršate jer voće sadrži mali broj kalorija, a dosta vitamina, minerala i antioksidanasa, koji su veoma važni za pravilno funkcionisanje oganizma. Kako je ovo dijeta tokom koje se jede voće, ona za posledicu ima unošenje proteina u veoma malim količinama i može izazvati ozbiljan nedostatak važnih nutrijenata, zbog čega je preporuka da se drži samo 5 dana.

Šta su prednosti, a šta nedostaci voćne dijete?

Osnovne prednosti ove dijete su što ona brzo dovodi do vitke linije, a za ishranu se koristi niskokalorično voće koje je svima dostupno. Reč je o efektnoj i jednostavnoj djeti, gde Vam je za pripremu nekih obroka dovoljno i deset minuta, a koja će ujedno i detoksirati vaš oganizam posle čega ćete se osećati preporođeno.

Iskustva su pokazala da glavni nedostatak voćne dijete jeste nedostatak proteina koji dovodi do gubitka ne samo masnih naslaga, već i mišićne mase, što za sobom nosi niz posledica. Sa smanjenjem mišićne mase, smanjuje se i potrošnja energije, što za posledicu ima taloženje kalorija koje se pretvaraju u masne naslage.

Bitno je istaći da se ovo može izbeći, odnosno da se voćna dijeta može sprovodi na takav način da se ispolje samo njene prednosti i dobre osobine. Najvažnije da znate da ova dijeta ne podrazumeva da jedete samo voće, već morate unositi i druge namirnice bogate proteinima, od kojih će zavisiti i uspešnost dijete.

Naš primer jelovnika za pet dana

Tokom trajanje voćne dijete potrebno je unositi 1200 kalorija dnevno. Nije poželjno unositi manje kalorija, te je naša preporuka da se strogo pridržavate pravila od 1200 kalorija kako bi dobili najbolje rezultate.

Na internetu se mogu naći različiti recepti koje možete brzo i lako pripremiti, a mi Vam dajemo predlog jelovnika za svih pet dana sprovođenja ove dijete:

Dan 1.

Doručak: Pravilan odabri doručka je izuzetno važan za pravilno funkcionisanje celog organizma, zbog čega je neophodno da pažljivo birate namirnice u njemu. U ovoj djeti se izbacuje hleb, a umesto njega možete konzumirati dvopek od različitih žitarica koji je dosta zdraviji od belog hleba. Uz dvopek možete izabati i voće po želji i popiti šoljicu kafe ili čaja.

Ručak: Dvopek, dva srednja krastavca, kiselo mleko i voće po izboru.

Večera: Jedna kruška i jedan banana.

Dan 2.

Doručak: Isti kao prethodnog dana, s’ tim što umesto dvopeka Vaš izbor može biti jedno kuvano jaje.

Ručak: Parče integralnog hleba i pibližno 150 grama tunjevine.

Večera: Dva barena jaja, jedan krastavac, dva paradajza, parče integralnog hleba i voće kao poslastica.

Dan 3.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: 125grama sira, jedno parče dvopeka, jedan srednji paradajz i voće.

Večera: Oko 130 grama barene teletine sa jednim parčetom dvopeka i voću po izboru.

Dan 4.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: 150 grama barenog ili pečenog pilećeg belog mesa i jedno parče dvopeka.

Večera: Jedna banana i jedna jabuka.

Dan 5.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: 200 grama barene teletine ili pržene na foliji sa kap ulja, jedan dvopek, jedan krastavac i jedan paradajz. Za užinu činija voća.

Večera: 200 grama barenog povrća, jedno kuvano jaje i paradajz. Pred spavanje možete pojesti jabuku kako bi ste olakšali varenje.

Preporuka je da napravite pauzu od oko 2 sata između konzumiranja različitog voća. Kod ove dijete nema tačne satnice, već teba da jedete kada osetite da ste gladni.

Treba istaći da je izbor voća prepušten isključivo Vama, sa malim dodatkom da se banana može jesti jedino za večeru zbog kalorične vrednosti koju ima i šećera koje sadrži.

U zavisnosti od toga šta volite da jedete, Vi umesto teletine možete ubaciti različite vrste ribe ili piletinu i obrnuto.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *