Žučna dijeta se primenjuje kod osoba koje imaju problema sa žučnom kesom, poput upale žuči, žučnih kamenaca i drugih oboljenja. Cilj ove dijete jeste održavanje zdrave žučne kese, a ne mršavljenje kao što je slučaj u većini dijeta.

Kao što je većini poznato uloga žučne kese ogleda se u skupljanju i koncentraciji žuči koja je neophodna kako bi se u organizmu apsorbovala mast. Usled brojnih infekcija koje mogu pogoditi ovaj organ javljaju se bolovi praćeni mučninom i povraćanjem. Bitno je istaći da većina problema sa žučnom kesom nastaje upravo zbog neodgovarajuće ishrane zbog čega je često i samo žučna dijeta dovoljna za saniranje oboljenja ovog organa.

Žučna dijeta kao pripema za operaciju

U nekim slučajevima primena žučne dijete može ublažiti ili potpuno otkloniti neke infekcije koje zadese žučnu kesu. Ipak, veliki je broj i onih slučaja kada je neophodna operacija, odnosno vađenje žučne kesice. Ono što mnogi od njih ne znaju, to je da i pre operacije neophodna je primena ove dijete kako se ne bi pogoršali simptomi i doveli do ozbiljnijih komplikacija i dijareje.

Naime, svi oni koji moraju na operaciju trebali bi da izbegavaju masna i začinjenja jela, slatkiše, punomasne sireve, jake čajeve, alkohol, jela pržena u puno masti i ostala rafinisana jela

Preporuka je da se obroci baziraju na vodi ili na ulju, jer je dokazano da su životinjske masti jedan od osnovnih faktora zbog kojih nastaje žučni kamenac.  Što se tiče hrane koja je dozvoljena, to je uglavnom barena i lako svarljiva hrana od voća i povrća, kao i prirodni sokovi.

Da li je potrebno praktikovati ovu vstu dijete i posle operacije?

Većina ljudi greši jer misli da nakon što im se otkloni žučna kesa nema potrebe da nastavljaju sa dijetom, jer su time rešeni svi njihovi problemi. Naime, posle operacije neophodno je nastaviti sa sprovođenjem žučne dijete kako ne bi došlo do neželjenih efekata poput dijareje, koja predstavlja jedan od najčešćih problema koji nastaju kao posledica viška zuči u debelom crevu, što prouzrokuje višak masnoća koje se ne vare dobro.

Iako ova dijareja nije ozbljian medicinski problem već samo jedna od smetnji, složićete se da stalan odlazak u toalet nikome ne prija.

Preporuka je da se nakon operacije ova dijeta striktno sprovodi tokom prve dve nedelje, dok u narednih šest nedelja može se sprovoditi u dosta blažoj varijanti.

Sme li se žučna dijeta sprovoditi i za vreme trudnoće?

Tokom trudnoće je mogć nastanak žučnog kamenca usled povećanja hormona estrogena. Zbog toga je poželjno da žene za veme trudnoće krenu sa žučnom dijetom kako bi umanjili simptome i sprečili dalje gomilanje kamenca.

Bitno je istaći da se ova dijete može sprovoditi radi preventive i u slučajevima kada trudnica nema problema sa žučnom kesom. Ona neće naškoditi bebi jer se praktijuje više obroka bogatih vlakima sa voćem i povrćem što obiluje vitaminima i mineralima potrebnim za pravilan razvoj deteta.

Naš primer jelovnika za pet dana

Neizostavan savet kada je u pitanju žučna dijeta jeste podela na manje, ali učestalije obroke. Pa tako umesto dosadašnja tri, sada slobodno možete preći na pet ili šest manjih obroka. Od izuzetne važnosti je da ne konzumirate ni previše hladnu, ni previše toplu hranu.

Ishrana treba da se sastoji od uglljenih hidrata i mlečnih poteina koji pomažu varenju, dok se proteini životinjskog porekla mogu koristiti u manjoj količini, a masti treba izbegavati.

Dozvoljeno je jesti pileće, goveđe ili teleće meso, hleb žitarice, riba, ćorbe i supe, kompir, pirinač, griz, kuvana testa, belance, mleko i mlečni proizvodi sa malom količinom masti, kompoti i različito voće i povrće.

Treba izbegavati svinjsko i ostala masna mesa, čvarke i druge mesne prerađevine, kupus, pasulj, boraniju, žumanca, punomasne sireve, svež krastavac, ljute salate i pržene kompire.

Pored hrane izuzeto je važno da konzumirate dosta tečnosti, najmanje šest čaša dnevno.

Naš pimer jelovnika:

Dan 1.

Doručak: Tri kašike ovsenih pahuljica sa suvim voćem, bananu i nemasan jogrut. Možete popiti kafu koja treba da bude mlaka i bez mleka.

Ručak: Supa od povrća, 150 g salate od celera, jabuka, orasa i jogurta.

Večera: 100 grrama pilećeg belo mesa na žaru, kriška hleba, paradajz za salatu i kolač od jogruta i djumbira.

Dan 2.

Doručak: Isti kao i prethodnog dana, s’ tim što umesto suvog voća možete ubaciti šaku svežih malina ili nekog drugog voća.

Ručak: 100 grama rižota sa šargarepom, 200 g salate od crvenog radiča i saka lešnika. Možete popiti zeleni čaj i par integralnih keskića da se zasladite.

Večera: 100 g barene teletine, parče hleba ili dvopeka i 50 g barenog krompira za salatu.

Dan 3.

Doručak: Isti kao i prethodnog dana.

Ručak: Salata sa rižom i ananasom, šaka suvih šljiva i jogurt. Za užinu čaj od koprive i porcija voća.

Večera: 100 grama inćuna na žaru, 50 g barenog krompira za salatu i jedna pomoranža.

Dan 4.

Doručak: Isti kao i prethodnog dana.

Ručak: 100 grama testenine sa tunjevinom, parče hleba, 200 grama mešane salate i voćna salata kao užina.

Večera: 100 g teletine na žaru, dvopek, 150 grama mešane salate i banane u sirupu od meda sa bademima.

Dan 5.

Doručak: Isti kao i prethodnog dana.

Ručak: 100 grama pečurki na žaru, 150 g salate od cvekle i jedna pomorandža ili jabuka.

Večera: 150 grama pečene ćuretine, 100 grama barenog povrća, hleb i porcija kesten – pirea.

Similar Posts