Ne znam koliko ste upoznati sa pozitivnim dejstvima koje kefir ima za naš organizam, ali sigurno znate da on čini čuda kada je mršavljenje u pitanju. Zato nas i ne čudi sve veće interesovanje koje postoji za kefir dijetu, svuda u svetu.

Kefir dijeta nije vremenski ograničena, te je možete držati koliko god želite. Naročito ako kefir mešate sa drugim zdravim namirnicama i tako dobijete kvalitetan obrok pun različitih nutrijenata. Ipak, moramo izdvojiti kefir dijetu od 7 dana koja se pokazala izuzetnom kada je brzo mršavljenje u pitanju.

Da li znate šta je kefir i kako se on dobija?

Mnogi misle da je kefir drugi naziv za jogurt, što je potpuo pogrešno. Iako je veoma sličan jogurtu, kefir predstavlja savršeno sredstvo za jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma.

Kefir je zapravo mlečni proizvod koji se dobija fermentacijom mlečnog šećera. Ovaj proces se odvija zahvaljujući kefir gljivi. Vi ga možete kupiti ili sami napraviti. Naša preporuka je da sami pravite kefir, jer je to jedini način da budete sigurni da ste dobili zaista kvalitetnu namirnicu bez bilo kakvih aditiva.

Kefir se pravi prilično jednostavno. Potrebno je da kupite pola kilograma kravljeg ili kozijeg mleka i kefir gljivicu. U teglu ili neku drugu staklenu posudu sa poklopcem se sipa mleko i u njega se ubacuje kefirna gljivca. Nakon 24h čaša ovaj napitak se procedi i spreman je za upotrebu.

Prilikom ceđenja nemojte koristiti metalan pribor ili posude, jer može doći do reakcije između njega i kefirne gljivice. I zapamtite da jednu gljivicu možete koristiti više puta, šta više, njih je moguće i razmnožavati.

Dobijeni kefir čuvajte u frizideru i koristite ga svakodnevno. Reč je o veoma zdravoj namirnici koja pre svega reguliše probavu i utiče na zdravlje creva.

Kefir spada u najefektniji probiotik sa dosta bakterijskih kultura, kalcijuma, magnezijuma, vitamina B12 i  D, fosfora i brojnih drugih korisnih sastojaka.

Osnovni koncept sedmodnevne kefir dijete

Danas postoji više različitih dijeta sa kefirom. Od onih najrigoroznijih koje se drže 3 dana do dijeta koje možete držati neograničeno dugo. U moru ovih dijeta izdvojila se sedmodnevna kefir dijeta čijim sprovođenjem možete izgubiti od 4 do 6 kg.

Jelovnik se sastoji iz tri obroka i dve užine, a poželjno je da lepo rasporedite obroke u toku dana kako ne bi ste osećali glad. Primera radi, ako ustajete u 6, a ležete u 10, prvi obrok neka Vam bude oko pola 8 a poslednji posle 19h.

Za vreme trajanja dijeta konzumirajte samo ono što je na jelovniku, a po završetku iste nemoje odjednom preći na previše začinjenja i masna jela. Trudite se da Vam i po okončanju dijete ishrana bude izbalansirana. Samo tako možete biti sigurni da nećete osetiti boomerang efekat, odnosno da Vam se kilogrami neće vraćati.

Fizičke aktivnosti su poželjnje i upravo od njih će zavisiti koliko ćete kilograma skinuti. Iako će dijeta podsteći varenje i ubrzati organizam, bez uvođenja fizičkih aktivnosti nećete smršati više od 3 kg.

Zato se trudite da budete što aktivniji, družite se, šetajte, trčite, obavljajte kućne poslove, radite bilo šta, samo budite što aktivniji.

Jelovnik za 7 dana

DAN 1.

Doručak: Čaj ili kafa, čaša kefira sa 3 kašike lanenog semena ili lanenog brašna. (Ukoliko osećate glad ili niste siti možete popiti još jednu čašu kefira i lana). Za užinu voćna salata.

Ručak: Pileća supa, 150 g pilećeg belog mesa, kuvana šargarepa i sezonska salata po izboru. Za užinu dva parčeta integralnog keksa.

Večera: Čaša kefira, komad hleba od heljde i porcija zelene salate.

DAN 2.

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu pojedite dve jabuke.

Ručak: Riba po izboru, kuvani krompir i salata od paradajza i paprika sa malo maslinovog ulja. Za užinu parče dinje.

Večera: Čaša kefira sa lanenim ili heljdinim brašnom.

DAN 3.

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu tost sa malo meda i maslaca

Ručak: Čorba od povrća, omlet od paprika i jaja i salata od manjeg krastavca i kefira. Za užinu voće po izboru.

Večera: Dva kuvana krompira i čaša kefira.

DAN 4.

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu voće po izboru.

Ručak: Čorba od pečuraka, paprikaš i salata od kiselog kupusa. Za užinu malo griza.

Večera: Porcija integralnog pirinča sa povrćem i čaša kefira.

DAN 5.

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu voće po izboru.

Ručak: Supa, dinstano povrče po izboru sa 150 g teletine. Za salatu pola glavice zelene salate. Za užinu voćni jogrut.

Večera: Čaša kefira sa malo integralnog keksa.

DAN 6.

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu voće po izboru.

Ručak: Musaka od tikvica, salata od kefira, krastavca, belog luka i paprika i komad hleba od heljde. Za užinu šaka lešnika, badema i oraha.

Večera: 150 g grilovane ribe, komad integralnog hleba, zelena salata i zeleni čaj.

DAN 7.

Doručak: Isti kao prethodni dan. Za užinu voće po izboru.

Ručak: Govedina u sosu od paradajza sa kupus salatom. Za užinu banana.

Večera: Voćni sok i kefir pomešan sa lanenim brašnom.

Da li zaista deluje kefir dijeta?

Iskustva sa kefirom su pozitivna. Gotovo da nema osobe koja nije smršala unoseći ovu namirnicu svakodnevno u svoj organizam. Kefir utiče na crevnu floru i reguliše rad creva, ubrzava varenje hrane i probavu.

Uvođenjem samo jedne čaše kefira dnevno možete uticati na bolje varenje, a ako tome dodate i balansiranu ishranu i fizičke aktivnosti, gotovo da bez držanja određenje dijete možete dovesti liniju do savršenstva.

Istraživanja su pokazala da kefir pomaže u borbi protiv kandide, da jača organizam, a neki tvrde da pomaže u prevenciji i borbi raka.

Ipak, budite obazrivi ako do sada niste koristili ovaj proizvod. Naime, malom broju ljudi nije prijala svakodnevna konzumaicija kefira i vrlo brzo su počeli da osećaju mučnine. Zbog toga kefir dijeta nije namenjena za trudnice i dojilje i osobe alergične na laktozu.

Na kraju možemo zaključiti da kefir kao najbolji probiotik zaista pomaže u skidanju viška kilograma, te da bi morao da bude nezaoblizana namirnica u meniju svih koji žele da smršaju.

Similar Posts