Svi znamo da hrana koju jedemo mnogo utiče na naš kvalitet života i zdravlje. Zbog toga većina današnjih dijeta se bazira na konzumaciji isključivo zdrave hrane koja bi za kratak vremenskih period pomogla nam, ne samo da dovedemo liniju do savršenstva, nego i da poboljšamo kvalitet života.

U izobilju dijeta ljudima je mnogo teško da pronađu onu pravu, onu koja će im pomoći u svojoj nameri da dobiju figuru o kojoj sanjaju, a da pri tome ne ugroze svoje zdravlje. Mnogi započinju određenje režime ishrane, ne razmišljajući o tome kakve bi posledice oni mogli da imaju po zdravlje, zbog čega uvek morate biti obazrivi.

U narednim redovima predstavićemo Vam dijetu koja mnogima deluje zastrašućuje i nije baš najzdravija, a koja zaista daje rezultate. Iako se konzumiraju namirnice koje imaju reputaciju “visokokaloričnih”, ova dijeta će Vam pomoći da se za tri dana rešite čak tri kilograma viška. Zvuči sjajno, zar ne?

Jaja, banane, viršle… da li zaista deluje?

Krenućemo od banana koje se smatraju najomiljenijom namirnicom i spadaju u najviše konzumirano voće širom planete. I pored toga mnogi izbegavaju ovo voće kada žele da smršaju smatrajući da su banane izuzetno kalorične i da goje.

Ne treba ni da spominjemo da je reč o zabludi. Naime, banana kao i svako drugo voće je niskokalorična i prepuna vitamina A, B i C, vlakana i raznih minerala. Ona se lako vari i zadržava osećaj sitosti zbog čega je  idealna kao među obrok. Međutim, banana sadrži manje vode od ostalog voća, a više ugljenih hidrata i šećera, što znači da neumerena konzumacija ovog voća može dovesti do promena  u težini.

Ipak, banane su veoma zdravo voće koje može dosta pomoći u dijetalnoj ishrani, ali je potrebno da ih jedete u ograničenim količinama.

Jaja su izuzetan izvor proteina, svima su dostupna i jeftina, zbog čega su neizostavna u većini dijeta. Tvrdo kuvano jaje ima samo 78 kalorija što ga čini niskokaloričnom namirnicom idealnom za mršavljenje. Pored toga, jaja su puna hranljivih materija: vitamina, minerala, kolina itd.

Sa druge strane, viršle su namirnica koja ne sadrži dosta nutrijenata. Reč je o industrijskom proizvodu koji se pravi od različitih vrsta mesa u kombinaciji sa mlečnim proteinom i drugim ekstratima. Dobar su izvor proteina, zbog čega se koriste u raznim dijetama, ali se ne  preporučuje njihova svakodnevna konzumacija.

Dijeta sa jajima od 3 dana

Kako ova dijeta nije baš najzdravija i najpreporučljivija, naš savet je da zaobiđete dužu verziju od 15 dana i odlučite se za dijetu sa jajima, bananma i viršlama u trajanju od samo tri dana.

Reč je o brzoj dijeti koja ne zahteva gladovanje i minimalan unos hrane, već se svodi na konzumaciju samo tri namirnice. Obroci se moraju konzumirati tačno u utvrđenom vremenom intervalu, a preporuka je da se uzimaju i neki suplementi u vidu vitamina kako ne bi došlo do pada imuniteta.

Sama dijeta je prilično jednostavna i dozvoljava čak i konzumaciju jedne do dve kockice čokolade, i to u prepodnevnim časovima.

Sve druge namirnice su strogo zabranjenje, uključujući i alkohol, gazirane sokove i različite tople napitke. Dozvoljena je samo šolja čaja ili kafe i to bez šećera.

Fizičke aktivnosti ne samo da su dozvoljene, već su i poželjne. Jasno Vam je da za bilo koji režim ishrane da se odlučite, kako bi ste postigli vrhunske rezultate morate biti što aktivniji. Istraživanja su pokazala da svakonevnim fizičikim aktivnostima možete poboljšati efekte dijete za čak 35%, što nije zanemarljivo.

Kako je reč o brzoj dijeti očigledno je da morate voditi računa o njenoj primeni. Naime, nikako je ne smete sprovoditi više puta od 1 mesečno, a preporuka je da se ista sprovodi na svaka dva meseca.

Formirajte jelovnik kako vama odgovora

Iako se na jelovniku nalaze samo tri namirnice, Vi imate mogućnost manipulacije njima, odnosno kombinovanje kako Vama odgovara.
Praksa je da se za doručak konzumiraju tri kuvana jaja, za ručak tri viršle, a za večeru tri banana. Međutim, Vi možete i drugačije rasporediti ove namirnice, pa tako prvi dan možete jesti samo jaja (3 za svaki obrok), drugi dan samo viršle, a treći dan samo banane.

Bitno je samo da se držite zlatnog pravila trojke, odnosno da svaki obrok bude od tri iste namirnice. Iako nema užine, ove namirnice bi trebale da Vas drže sitim celi dan, a dijeta nalaže da Vam obroci budu svaki dan u isto vreme.

Nakon isteka dijete morate voditi računa o ishrani kako ne bi došlo do boomerang efekta, odnosno do naglog vraćanja izgubljenih kilograma. Preporuka je da se naredni dan uglavnom konzumira različito voće, žitarice i jogurt. Posle toga postepeno ubacujte sveže vpovrćee i meso, a nezdravu hranu svedite na minimum ukoliko želite da zadržite novonastalu liniju.

Dijeta koja daje rezultate

Što se tiče iskustava onih koji su imali prilike da probaju ovaj režim ishrane, možemo slobodno reći da su ona mahom pozitivna.

Veliki broj ljudi uspeo je da skine dosadan višak kilograma bez gladovanja. Ipak, bilo je onih koji su posustali i nisu mogli da izdrže na ovom jednoličnom režimu ishrane.

Mali je broj onih čiji su rezultati bili poražavajući, odnosno onih koji nisu uspeli da skinu nijedan kilogram tokom njenog trajanja. Za razlog tome je fizička neaktivnost i ne pridržavanje svih pravila dijete.

Na kraju veoma je bitno istaći da se dijeta sa jajima, viršlama i banama preporučuje onima koji žele da skinu kilogram, dve pre nekog važnog događaja (mature, svadbe..). Ovo nikako nije dugotrajan režim ishrane, niti bi smeli da se zadržite duže od tri dana.

Dijeta se ne preporučuje starijim osobama, bolesniicma, deci, trudnicama i ekstremno gojaznim ljudima. Naša topla preprouka je da pre započinjanja iste se konsultujete sa stručnim licem koje će moći da Vas bliže upozna sa pravilima dijete i proceni da li je ona pravi izbor za Vas.

Similar Posts