Većina dijeta pomaže Vam u efikasnoj eliminaciji viška kilograma, međutim rezulatati su uglavnom kratkotrajni. Istraživanja su pokazala da najveći problem kod režima ishrane za mršavljenje jeste – bumerang efekat.

Cilj svake osobe koja drži dijetu jeste da se zadrži na novostečenoj liniji bez bojazni da će se izgubljeni kilogrami vrati. Upravo u tome Vam pomaže dukan dijeta. Naime, iskustva su pokazala da ona daje trajne rezultate i to bez gladovanja. Pa da vidimo o čemu je reč:

Šta je to dukan dijeta?

Dukan ili dukanova dijeta kako je još nazivaju, predstavlja režim ishrane čiji je tvorac francuski nutricionista Pjer Dukan. On je osmilsio režim ishrane za koji je potrebna izuzetna discipina, a koji se ogleda u ograničenom unosu ugljenih hidrata.

Dukan dijeta je podeljena u 4 faze koje se mahom odnose na što veći unos proteina. To znači da će ovakva ishrana najviše odgovarati onima koji ne mogu bez mesa i ribe.

Ishrana nije jedino o čemu morate voditi računa. Da bi ste postigli podstavljenje ciljeve, morate biti što aktivniji. To znači da vežbanje treba da postane vaša svakodnevnica bilo da je reč o odlasku u teretanu, vožnji bicikla, trčanju u obližnjem parku ili šetnji po kraju.

Pravila kojih se morate pridržavati!

Prva i osnovna stvar kod ove dijete jeste određivanje Vaše idealne težine. To ćete uraditi tako što ćete izračunati indeks telesne težine. U tome Vam može pomoći nutricionista ili možete koristiti neki od online kalkulatora namenjinih isključivo za računanje indeksa telesne težine.

Kada odredite svoju idealnu telesnu težinu i sami ćete videti koliko kilograma Vas deli od nje. Upravo ti kilogrami predstavljaju cilj kojem ćete težiti tokom sprovođenja dukan dijete.

Sama dijeta se sastoji od 4 faze u kojima je jasno definisano šta se sme konzumirati. Od velike je važnosti da vodite računa o fazama i njihovom trajanju.

Četri jednostavne faze

Prva faza ili faza napada predstavlja najrigorozniju fazu dukan dijete i kao takva je najteža. Ono što može biti olakšavajuća okoloste jeste činjenica da ona traje oko 10 dana tokom kojih se konzumiraju 72 namirnice proteinskog porekla.

Bitno je istaći da ona može trajati i duže, ali i kraće od navedenog perioda, sve zavisi od broja kilograma koje želite da izgubite.

Druga faza se nadovezuje na prvu i nosi naziv – krstarenje. Ovde se polako uvode nove namirnice i to mahom povrće bez skroba. Faza krstarenja nema definisano vreme trajanja. Jednostavno na njoj ste sve dok ne dostignete željenju težinu.

Treća faza ili faza konsolidacije znači da se dijeti bliži kraj. Njeno trajanje zavisi od broja izgubljenih kilograma, odnosno na svaki izgubljeni kilogram ide 10 dana. To znači da ako ste do treće faze izgubili 8 kilograma (8kg*10dana ), konsolidacija će trajati 80 dana. Mnogima je ovo omiljena faza jer posle dužeg vrema mogu započeti sa konzumacijom određenog povrća.

Poslednja faza ili faza stabilizacije predstavlja ostvarenje ciljeva. Sada je vreme da se vratite načinu života na koji ste navikli sa samo par izmena. Izaberite jedan dan u nedelji koji će biti isključivo proteinski dan. Ostale dane konzumirajte hranu koju želite sa malim dodatkom: Konzumirajte svakodnevno 3 kašike ovsenih mekinja.

Lista dozvoljenih namirnica

Iako u prvi mah deluje da je dukan dijeta prilično rigorozna i da ne ostavla mnoštvo recepata za isprobavanje, u praksi je malo drugačije.

Naime, na meniju se nalazi 100 dozvoljenih namirnica koje možete kombinovati na različite načine i tako dobiti veoma bogata i ukusna jela. Prednost je i to što broj namirnica jeste ograničen, ali ne i njihova količina, što znači da nema gladovanja.

Jelovnik po danima će se razlikovati od faze do faze, zbog čega je izuzetno važno da naučite šta smete konzumirati u kojoj fazi. Dan se sastoji od tri osnovna obroka (doručak, ručak i večera), a ukoliko je potrebno mogu se uvesti i užine.

Sledi lista dozvoljenih namirnica po fazama:

PRVA FAZA:

  • Nemasno meso (biftek, pečenica, krmenadla, pršta, džigerica, dimljena prsa itd) riba, iznutrice, ovsene mekinje (bar jedna kašika dnevno), jaja, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti (uključujući i sireve i sirne namaze), voda, limunada, biljni čajevi i dijetalni napitci. Dozvoljeni su svi začini, senf, sirće, kao i maslinovo ulje.

DRUGA FAZA:

  • Nemasno meso (srnetina, zečetina, piletina, teletina), riba i morski plodovi (školjke, dagnje, hobotnice, rakovi, ostrge, škampi, puževi i sl.), kuvana jaja, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, biljni proteini i sledeće povrće: blitva, celer, patlidžan, brokoli, paradajz, bundeva, zelena salata, crni i beli luk, kupus, prokelj, karfiol, špargla, tikvica, spanać, boranija, krastavac, paprika, praziluk, rotkvica, pečurke, šampinjon, šargarepa, repa, cvekla i soja.

TREĆA FAZA:

  • Dozvoljeno je sve iz druge faze sa malim izmenama. Naime, sada možete povremeno konzumirati i povrće koje ima skrob, kao i razne vrste žitarica. Trudite se samo da i dalje unosite proteine u velikom broju.

ČETVRTA FAZA:

  • Konačno je došlo vreme da jede šta želite. To znači da na Vašem meniju može da se nalazi dosta alkohola i pregršt brze hrane. Naprotiv, trudite se da usvojite neke zdrave navike koje ste naučili u prethodnim fazama. Jedite dosta proteina, konzumirajte bademe, lešnike i orahe umesto grickalica, oganičite unos slatkiša i čokolade, jedite lubenicu, jabuku i drugo manje kalorično voće i pijte što više tečnosti.

Koje su to prednosti, a koji nedostaci dukan dijete?

Znamo da skidanje kilograma nije ni malo lako, a održavanje telesne težine još manje. Ipak stotine ljudi se kune u dukan dijetu ističući kako je upravo ona zaslužna za njihovu savršenu figuru.

Najveća prednost dijete leži u ukusnim jelima koja se mogu spremiti, kao i u osećaju sitosti. Dakle, sa ovim režimom ishrane možete da zaboravite na brojanje kalorija i gladovanje.
To nažalost ne znači da su nuspojave izbegnutne. One se mogu javiti i to u vidu glavobolje, zatvora, osećaja slabosti i pada raspoloženja. Zbog toga bi žene u menopauzi, trudnice i dojilje trebale da se konsultuju sa svojim lekarom i provere da li ovakva ishrana bezbedna po njihovo zdravlje.

Jasno je da će sve zavisiti od Vašeg metaboizma i stanja u kojem se organizam nalazi. Mi samo možemo zaključiti da je dukan dijeta efikasna i sigurna za Vaše zdravlje. Ona Vam donosi doživotni režim ishrane koji će osigurati da imate figuru kakvu ste oduvek želeti i to trajno.

Dakle, ako su Vam dosadile brojne brze dijete u kojima se kilogrami vraćaju, probajte dukan dijetu i proverite zašto je baš ova dijeta omiljena brojnim holivudskim glumicama.

Similar Posts