Iako grejpfrut dijeta spada u najstarije dijete koje daju odlične rezultate, mnogi izbegavaju ovu dijetu i pribegavaju joj tek onda kada iscrpe sve druge opcije. Razlog za to svakako je gorak ukus ove voćke koji se dopada malom broju ljudi.

Grejpfrut je pripadnik južnog voća koji je po obliku i teksturi veoma sličan pomorandži, ali ima znatno gorči ukus. Obiluje vitaminima C i B, mineralima, organskim kiselinama, eteričnim uljima i drugim nutrijentima.

Jedan je od najboljih lekova protiv povišenog holesterola, sjajan za detoksikaciju oganizmama, a uz to naučno je dokazano da pruža zaštitu od različitih karcinoma i tumora. Sve to ga čini idealnom voćkom za skidanje kilograma i ubrzavanje metabolizma.

Dve varijacije grejpfrut dijete

Postoji više različitih varijacija ove dijete, a mi ćemo Vam predstaviti dve najrasprostranjenije. Prva grejp dijeta koju ćemo predstaviti je veoma stroga i rigorozna, a odnosi se na konzumiranje isključivo grejpfruta u svim mogućim oblicima. Dakle, grejp čini glavni i jedini sastojak svih Vaših obroka, a pored njega dozvoljena je jedino konzumacija čaja i kafe bez šećera.

Ova dijeta se ne može sprovoditi više od sedam dana jer je veoma zahtevna za organizam i može imati brojne nuspojave. Bitno je istaći da konzumacija isključivo jedne namirnice određen vremenski period nikako ne može biti dobra, koliko god ta namirnica bila zdrava. Zbog toga je naš savet da izbegnete korišćenje grejp dijete gde se isključivo jede ova voćka.

Druga grejp dijeta se pokazala odličnom i ima primenu svuda u svetu. Sprovodi se tako što se konzumira grejpfrut pre svakog obroka koji čine odabrane namirnice. Naime, za vreme ove dijete ne smeju se konzumirati namirnice koje obiluju složenim ugljenim hidratima poput krompira, graška, kukuruza, testenine itd. Sa druge strane meso i drugi proteini se mogu jesti u neograničenim količinama.

Ova dijeta je perfektna za sve one koji su lenji i ne vole vežbanje, jer isto nije dozvoljeno zbog ograničenog unosa kalorija. Drži se od 12 do 15 dana, a kojom brzinom i u kojoj meri ćete mršavati zavisi pre svega od Vaše ishrane, godina, načina života, konstitucije, metabolizma itd.

Iskustva onih koji su probali ovu dijetu

Grejpfrut je voće koje sadrži čak 90% vode što doprinosi ubzavanju metabolizma i daje nam više energije. Nasuprot onim dijetama koje Vas čine umornim, malaksalim i pospanim, grejp dijeta Vas puni energijom i čini da se osećate odmornijim.

Iskustva ljudi koji su probali grejp dijetu su pomešane. I dok ima onih kod kojih su se kilogrami topili i koji su brzo dolazili do željenih rezultata, postoje i oni koji su imali problema tokom sprovođenja ove dijete. Naime, grejpfrut zbog kiselosti može loše uticati na sluzokožu želudca, zbog čega se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa gastritisom, žučem i tome slično.

Bitno je istaći i to da osobe koje su na nekoj terapiji lekovima ne bi trebali da sprovode grejpfut dijetu, jer je dokazano da on ima složene interakcije sa određenim lekovima.

Prilično jednostavan jelovnik

Sam jelovnik je izuzetno jednostavan i sastoji se od namirnica koje se brzo i lako pripremaju, tako da Vam za ovu dijetu neće biti potrebna tona recepata i sati provedeni pored šporeta. Ono što je dozvoljeno u ovoj dijeti to je konzumacija kafe i čajeva, ali bez šećera. Ako baš ne možete da pijete ove napitke bez šećera, onda je preporuka da stavite pola kašike meda.

Iako 90% grejpfruta čini voda, i dalje je neophodno piti dve litre vode dnevno. Potrebno je svako veče pre spavanja popiti 250 ml paradajz soka ili obranog mleka.

Broj obroka iznosi 3 na dan, a ono što je interesatno to je da porcije mesa, povrća i salate možete i udvrostručiti kako ne bi ste brzo ogladneli. Pravilo kojeg se morate pridržavati je da pre svakog obroka popijete 250 ml svežeg soka od grejpa ili da pojedete pola ove voćke.

Naš primer jelovnika za pet dana:

Dan 1.

Doručak: Grejp, kafa ili čaj, dva jajeta i dve kriške slanine pripremljene na način koji Vama najviše odgovara.

Ručak: Grejp, kuvana govedina (uzmite količinu koja je dovoljno da budete siti) i salata od paradajza i krastavaca.

Večera: Grejp, pržena riba i porcija zelene salate.

Dan 2.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: Grejp, porcija voćne salate i čaša jogurta.

Večera: Grejp, porcija kuvanog povrća po želji i mešano meso (doba izbor je uvek pljeskavica).

Dan 3.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: Grejp i salata sa tunjevinom.

Večera: Grejp, kršika tosta, pržena riba na maslacu i zelena salata.

Dan 4.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: Grejp, dva jajeta, mladi sir, pržene tikvice i kriška integralnog tosta.

Večera: Grejp, paradajz za salatu, pržena piletina i dinstani spanać.

Dan 5.

Doručak: Isti kao prethodnog dana.

Ručak: Grejp, pečena teletina i mešana salata.

Večera: Grejp, slata od tunjevine i povrća, kriška tosta i bareni spanać ili blitva.

Similar Posts