Da li su banane neprijatelj ili  prijatelj svima koji žele da smršaju? Reč je o pitanju koje mnoge muči. I dok jedni tvrde da su im upravo banane pomogle da dobiju željenu kilažu, veliki broj ljudi smatra da one goje i kao takve su neprijatelj vitkoj liniji. Šta je zapravo istina?

Banane spadaju u veoma zdravo voće, pomažu u borbi protiv depresije, leče mamurluk, sprečavaju rak bubrega i dijabetes, jačaju imunitet i potpomažu varenje. Sadrže veliki broj korisnih nutrijenata i imaju malo masti i proteina. Zbog svega navedenog mislimo da je banana dijeta odlična za sve one koji žele da skinu višak kilograma jedući voćku koja je nepravedno zapostavljenja u većini dijeta.

Uticaj banana na zdravlje

Kao što je već rečeno, banane su zdrave i hranljive u to ne sumnjajte. Jedna banana srednje veličine sadrži oko 100 kalorija, dosta vlakana, ugljenih hidrata, magnezijuma i kalijuma. Većina banana ima nizak do srednji glikemijski indeks, tako da njihova konzumacija ne bi trebala da prouzrokuje velike promene u nivou šećera u krvi.

Iako mnogi dovode bananu u direktnu vezu sa povećanjem telesne težine, istraživanja su pokazala konzumacija ovog voća ima suprotan efekat. Veliki broj vlakana koji se nalazi u banani pomaže u regulisanju rada creva i omogućava njihovo redovno pražnjenje. To direktno deluje na ubrzavanje metabolizma, što za posledicu ima – mršavljenje.

Ovo voće sadrži triptofan koji pomaže u stvaranju serotonina koji je zaslužen za osećaj sreće. Dakle, konzumacija banane ne samo da će poboljšati Vaše zdravlje već će uticati i na bolje raspoloženje.

Jutarnja banana dijeta

Jutarnja banana dijeta je poznata i kao japanska dijeta, jer njen tvorac dolazi iz Japana. U ovoj zemlji jutarnja banana dijeta je u jednom momentu postala toliko popularna da je gotovo zavladala nestašica ovog voća.

Situacija u Evropi je nešto drugačija, jer je ova dijeta naišla na dosta sumnjičave pristalice koji isprva nisu verovali da će dobiti željene rezultate. Sada slobodno možemo reći da ovakav koncept ishrane zaista deluje, a sam koncept dijete je nikad jednostavniji!

Doručak je uvek isti i sastoji se od konzumacije banana. Nije određen tačan broj koliko ih možete pojesti. Preporuka je da najpre popijete čašu mlake vode i konzumirate bananu dok ne osetite da ste siti.

Ostatak jelovnika nije striktro određen, ali jasno je da se mora konzumirati zdrava hrana. Uglavnom je reč o svežim salatama, ribi i nemasnom mesu. Primera radi, za ručak možete konzumirati piletinu i bareno povrće ili salatu sa kuvanim jajima.

Večera treba da bude lagana i to može biti neko kuvano jelo, pirinač ili sveže povrće. Svi obroci bi trebali da budu otpriike svaki dan u isto vreme, a večera mora biti najkraće u 20 h. Po pravilu dijeta se drži 12 dana tokom kojiih možete smršati i do 10 kg.

Bitno je samo da se hranite zdravo, redovono vežbate i da otklonite sve loše navike poput brze hrane, kasnog leganja, konzumiranja alkohola i tome slično.

Banana dijeta od 3 dana

Trodnevna banana dijeta uglavnom se sprovoditi kao detoks režim ishrane. Ona za cilj ima čišćenje organizma od raznih štetnih materija koje se u njemu nalaze. Odlična je i ako želite da izgubite višak vode i kilogram do dva za samo tri dana i tako se pripremite za neki svečani događaj.

Za vreme trajanja dijete konzumiraju se samo banane i mleko. U proseku jedan obrok čine 2 dl  mleka i dve do tri banane.

Nakon isteka tri dana potrebno je postepeno uvoditi nove namirnice u ishranu kako bi se sprečio bumerang efekat, odnosno vraćanje izgubljenih kilograma.

Zapamtite da se ova dijeta ne sme sprovoditi duže od 3 dana jer je veoma jednolična i može imati brojne posledice po organizam.

Postoje li neke nuspojave?

Režim ishrane sa dosta banana neće svima prijati. Moguće su nuspojave u vidu proliva, povraćanja i bolova u trbuhu. Ako preterate sa ovom voćkom to može rezultirati sa previše kalijuma u organizmu, što može dovesti do hiperkalemije.

Zato mislimo da svi koji žele da započnu sa ovim režimom ishrane, najpre bi trebali da se konsultuju sa svojim lekarom ili nutricionistom. On bi proverio da li ova dijeta odgovara njihovom stilu životu i potrebama organizma. Takođe, stručno lice će Vam pomoći da kominujete namirnice na najbolji mogući način i time obezbedite sve neophodne nutrijente svom organizmu.

Banana dijeta se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, hroničnim bolesnicima, dijabetičarima i osobama sa niskim krvnim pritiskom.

Kakva su Vaša iskustva?

Kako je reč o dijeti gde nije strogo utvrđena količina konzumirane hrane, jasno je da će iskustva biti pomešana. Samo od Vašeg organizma, doslednosti, izbora namirnica i koliko komada banana jedete – zavisiće i rezultati.

Zato se nemojte čuditi ako čujete da je neko uspeo da izgubi neverovatnih 10 kg, dok ima onih  koji tvrde da se njihova telesna težina nije promenila. Dakle, potrebno je da umereno jedete banane za doručak i birate niskokaloričnu hranu za ručak i večeru kako bi postigli najbolji mogući efekat.

Bitno je istaći da banane nisu namirnica bez kalorija koja se može jesti u neograničenim količinama. Naime, one su izuzetno hranljive i pomoćiće da se duže osećate sitim umanjujući želju za slatkišima. To znači da ćete izbeći prejedanje i ograničiti unos masnoća i šećera.

Ako ste ljubitelj slatkiša, a uz to volite da jedete banane onda je ovaj režim ishrane pravi za Vas! Banana dijeta zaista jeste delotvorna ukoliko se sprovodi na pravi način.

Similar Posts