Ako ste ljubitelj mlečnih proizvoda, ali i dalje radije jedete pecivo sa običnim jogurtom, dok žitarice potapate u mleko, ne konzumirajući doručak sa grčkim jogurtom – vreme je da napravite promenu. 

Ne samo da se može kombinovati sa najrazličitijim namirnicama, od peciva preko krompira do smutija, pa je vrlo praktičan za konzumaciju u svakodnevici, već je grčki jogurt i dobar za vas i vašu formu – i to iz više razloga.

O tome kako odabrati odličan grčki tip jogurta, kao i zbog čega on treba da postane deo vaše svakodnevne ishrane radi fit forme i dobrog zdravlja, ćemo vas upoznati u nastavku teksta. 

Kako odabrati što kvalitetniji grčki jogurt?

Naravno, kao i svi jogurti, nije svaki grčki jogurt jednako dobar

U idealnom slučaju, želite da vaš grčki jogurt ima oko 200-300 kalorija, najmanje 2 procenta masti, manje od 10 grama ukupnog šećera i najmanje nekoliko grama proteina po porciji.  

Ne dajte da vas nedostatak masti prevari da se odlučite za manje masan jogurt. Naime, što je manji sadržaj masti, veća je verovatnoća da grčki jogurt ima dodatni šećer, tako da morate imati to na umu. 

Pored dodanog šećera, neki brendovi mogu koristiti i veštačke arome i boje u svojim jogurtima, a sve to želite da izbegnete.

Dakle, grčki jogurt uvek birajte pre svega gledajući deklaraciju. Pronađite onaj koji kombinuje korisne mlečne masti i proteine, te predstavlja nutritivno bogatu i zasitanu namirnicu. 

Pređimo sad i na najvažnije – zbog čega bi trebalo konzumirati grčki jogurt?

#1 Grčki jogurt može pomoći pri smanjenju telesne težine

Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, grčki jogurt definitivno može pomoći u gubitku težine. U proseku, proteini vas održavaju sitima duže vreme, a u zavisnosti od sadržaja masti, kombinacija ova dva može da vas zadrži sitima nekoliko sati. 

Ovo odlaže potrebu za hranom i količinom hrane koju ćete konzumirati, te predstavlja savršen način da smanjite unos kalorija i tako uspete da ostvarite gubitak kilograma. 

Pošto grčki jogurt takođe ima niži sadržaj šećera, može pomoći da nivo šećera u krvi bude stabilan, tako da ne morate da se nosite sa padom šećera u krvi nakon što ga pojedete. 

#2 Grčki jogurt redukuje rizik od dijabetesa

Naravno, ovo nije magična namirnica, ali uz redovnu konzumaciju, definitivno može pomoći da se redukuje rizik od šećerne bolesti.

Zahvaljujući visokom sadržaju probiotika, konzumiranje grčkog jogurta može vam pomoći da sprečite dijabetes tipa 2. Ovo je dokazala studija iz 2017. objavljena u časopisu The Journal of Nutrition.

Međutim, ova informacija dolazi sa važnim uskličnikom – morate da se uverite da jogurt koji konzumirate ne sadrži dodate šećere, kao što su sok od trske, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze ili voće sa dodatkom šećera. Prirodni šećeri koji se nalaze u laktozi trebalo bi da čine samo nekoliko grama.

Zato uvek gledajte deklaraciju!

#3 Grčki jogurt može da bude zdrava alternativa u recepturama

Postoji pogrešno mišljenje da se grčki jogurt može jesti samo za doručak, ali to zaista nije tako. On može poslužiti kao zdrava alternativa mnogim sastojcima u receptima i tako postati idealan saveznik svakodnevne ishrane koja je posvećena dolasku do fit figure i dobrog zdravlja. 

Na primer, grčki jogurt možete koristii kao zamenu za mleko u receptu za palačinke, ili kao zamenu za pavlaku u sosevima, salatama i prelivima.

Bez obzira da li ga koristite u umacima, marinadama ili prelivima za salatu, ukoliko grčki jogurt počnete da koristite redovno u recepturama, povećaćete nutritivnu vrednost svega što jedete.

#4 Ima korisnu dozu proteina

A proteini su, kao što znamo, gradivni elementi mišića. Dakle, ukoliko radite na tome da u telu imate više mišićne mase, a manje masti (a trebalo bi ako je fit figura ono na šta ciljate) – grčki jogurt je namirnica koju uvek treba da imate u frižideru.

Procenat proteina zavisi od proizvođača i tipa grčkog jogurta, pa se o tome koliko ih sadrži informišite čitajući deklaraciju. Ovo je sjajan način da povećate dnevni unos proteina, koji kod većine ljudi nije na zadovoljavajućem nivou. Ukoliko počnete da obraćate pažnju na to koliko proteina konzumirate, vrlo brzo ćete videti velike promene na svom telu. 

#5 Grčki jogurt kao idealna užina za pre i posle treninga

Svi vežbači, rekreativci i sportisti, kad-tad se suoče sa problemom zvanim: “Pa moram li svaki dan da jedem piletinu pre i posle treninga da bi se videli rezultati?”. Znamo, pileće belo meso vam je odavno dosadilo, ali je teško pronaći mu alternativu.

Pa, evo jedne od sjajnih alternativa – grčkog jogurta! 

Možete ga kombinovati sa najrazličitijim sastojcima ili jesti potpuno samog kao idealnu užinu za pre ili posle treninga. Zbog visokog sadržaja proteina, grčki jogurt će delovati kao savršen u simbiozi za treningom, pomažući vam da igradite mišićnu masu i smanjite procenat masti. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vas podstaći da već danas isprobate grčki jogurt u nekom receptu! Prijatno!

Similar Posts