Sve više na značaju dobija zdrava ishrana, kao i zdrave dijete sa kvalitetnim izvorima proteina, zdravih masti, vitamina, minerala i složenih ugljenih hidrata.

Posebno je zanimljivo da iako veliki broj dijeta propagira zdravu ishranu, svaka od njih predlaže nešto drugačiji put koji vodi ka krajnjem cilju – mršavljenju.

Dijeta o kojoj se mnogo govori poslednjih godina upravo je Anti kandida dijeta koja se preporučuje kod ljudi koji imaju problema sa gljivicom čiji prekomereni rast može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Ono što je posebno zanimljivo svima koji žele da izgube višak kilograma jeste informacija da Anti kandida dijetu mogu sprovoditi i potpuno zdrave osobe uz prethodnu konsultaciju sa svojim lekarom.

Šta je to kandida?

Ako se do sada niste sureli sa pojmom kandida (candida) –imali ste sreće. Naime, kandida je gljivica koja se nalazi u digestivnom sistemu čoveka. Ona može izazvati gljivična oboljenja služokože, kože, kose, kao i unutrašnjih organa.

Istraživanja su pokazala da se čak polovina stanovništa bori sa ovom opakom gljivicom. Ona je naročito opasna kada dodje do pada imuniteta, jer tada organizam nije u stanju da održi normalan nivo kandide.

Problemi sa kandidom se najčešće javljaju kod trudnica, dojilja, dece, starijih i bolesnih ljudi. Može nastati i kao posledica autoimunih bolesti ili usled korišćenja različitih antibitoka.

Eating yogurt

Sama gljivica se lako može držati pod kontrolom i to obično redukovanjem ishrane i uvođenjem multivitaminskih preparata. U slučaju da se ne leči, ova gljivica se veoma brzo širi po celom organizmu uzrokouje ozbiljne zdravstvene probleme.

Osnovni koncept anti-kandida dijete

Dijeta kod kandide ima određena pravila kojih se morate pridržavati. Imajte na umu da ovaj režim ishrane za cilj ima držanje kandide pod kontrolom, odnosno sprečavanje njenog rasta i širenja po organizmu, a ne mršavljenje.

Najvažnije je da izbacite sve one namirnice koje “hrane” gljivicu, a to su sve vrste šećera, gotovo sve vrste voća, kvasac, sirće, pečurke, kikiriki, alkoholna i gazirana pića, sireve i većinu mlečnih proizvoda, sve industrijske mesne prerađevine, kafu i crni čaj.

Trebalo bi da zaobiđete i namirnice koje sadrže skrob (belo brašno, griz, palenta..), pistaće, gotova i podgrejana jela.

Za ovu dijetu je potrebna velika disciplina jer ona isključuje veliki broj namirnica, a za vreme kupovine potrebno je pažjivo čitati deklaracije i videti koji se sastojci nalaze u kupljenom proizvodu.

Što se tiče fizičkih aktivnosti, one su dozvoljene, ali u umerenoj količini.

Obroci se konzumiraju topli, približno u isto vreme svakog dana pri čemu trebate voditi računa da se ne prejedete. To če obično dešava onim ljudima koji su navikli na velike količine šećera, pa pokušavaju isti da nadoknade konzumirajući veću količinu hrane.

Dijetu po pravilu određuje stručno lice koje će pacijentu pripisati terapiju, a njeno trajanje će zavisiti od toga koliko je gljivica napredovala.

Četiri osnovne faze

Ova dijeta je podeljenja u nekoliko faza. Prva faza je faza eliminacije šećera i kako joj samo ime kaže u njoj se eliminiše šećer, ali i ostale štetne namirnice. Čim to uradite, Vi ulazite u drugu fazu poznatiju kao faza čišćenja organizma.

Ovo je najrestriktivnija faza koja podrazumeva što veći unos tečnosti i jelovnik baziran mahom na svežim saltama i barenom povrću. Ona traje samo nekoliko dana kako bi se organizam očistio od štetnih materija i ispraznila creva.

Potom počinje faza rekolonizacije koju karakteriše dodavanje određenih probiotskih sredstava koja za cilj imaju poboljanje rada creva.

Poslednja faza je faza uvođenja normalne ishrane koja je od krucijalnog značaja. Kako ne bi ste dodatno opteretili organizam, Vi morate postepeno da uvodite nove namirnice koje su u tokom ove dijete bile zabranjenje.

Dakle, počnite da konzumirate poneku voćku kao užinu, uvedite mlečne proizvode, palantu i druge skrobne proizvode. Ako primetite da počinjete da dobijate nove nuspojave, to je znak da Vaša borba sa kandidom nije završena.

Čak iako uvođenjem ovih namirnica ne osećate nikakve simptome, to ne znači da možete da se vratite pređašnjem načinu ishrane. Naprotiv, čak iako ste pobedili kandidu ona se može ponovo pojaviti. Zato je potrebno da se trajno prebacite na zdrav režim ishrane koji uključuje što više povrća, proteina i zdravih masti, a što manje šećera.

Šta jesti kod kandide?

Dnevni unos hrane treba da bude podeljen tako da konzumirate 65% namirnica bogatih vlakima, 20% proteina, 10% složenih ugljenih hidrata i 5 % voća.

Preporučuje se konzumiranje povrća spremljenog na pari, ribe, piletine, pirinča, semenki, orasa, papaje, bobica svih vrsta i limunovog soka.

Ako možete birajte da spremate one recepte koji sadrže kokosovo i maslinovo ulje, sodu bikarbonu, alevu papriku, origano, kakao,  beli i crni luk.

Jelovnik za prvih pet dana:

DAN 1.

Doručak: Limunada i porcija pirinča sa malo putera, badema i kokosovog ulja.

Ručak:  Čufte spremljene od posebnog tofu sira, krompira i šargarepe.  Servirati čufte sa barenim povrćem po želji.

Večera: Porcija zelene salate i dva tvrdo kuvana jajeta.

DAN 2.

Doručak: Limunada, sveža salata od krastavaca i paradajza i integralni hleb.

Ručak: Bareni brokoli sa belim lukom i pileći file.

Večera: Đuveč bez mesa i salata od zelene salate i rukole.

DAN 3.

Doručak: Limunada, probiotski jogurt sa tri kašike ovsenih pahuljica i malo sirovih badema.

Ručak: Pastrmka, kuvani grašak kao prilog i kupus salata.

Večera: Porcija salate po izboru i komad integralnog hleba.

DAN 4.

Doručak: Limunada i domaći integralni keksići (oko pet komada). Za užinu šolja smutija od cvekle i šargarepe.

Ručak: Čorba od pečuraka, kupus salata i karabatak.

Večera: Probiotski jogrut i par komada keksića ili proje.

DAN 5.     

Doručak: Limunada i ovsene pahuljice sa mlevenim bademima. Za užinu smuti od avokada, jabuke, spanaća i banana.

Ručak: Bareni karfiol sa belim lukom i meso po izboru.

Večera: Galete prelivene puterom od badema i pola banane.

Mahom pozitivna iskustva

Anti kandida dijeta zaista daje odlične rezultate – u to nema sumnje. Njena pravilna primena ne samo da deluje protiv kandide već sprečava i njeno ponovno vraćanje.

Ono što morate znati, to je da je ovaj režim ishrane namenjen pre svega onima koji se bore protiv ove dosadne gljivice. Što se tiče mršavljenja ono je sporedni efekat koji se javlja usled drastične primene.

Zbog toga mislimo da ova dijeta nije najidealniji izbor za one koji traže način ishrane sa kojim će izgubiti višak masnih naslaga. Sa druge strane svi oni koji se bore sa kandidom bez razmišljanja treba da izaberu ovu dijetu i uvere se u njenu efikasnost.

Similar Posts