Izgubiti oko pet kilograma za tri kratka dana jedući sladoled zvuči pomalo kao ostvarenje sna. To je ono što Vojna dijeta obećava i zbog toga je popularna širom sveta.

Zagovornici ovog režima ishrane tvrde da ćete ući u omiljeni džins ili neki drugi komad odeće, za samo tri dana, bez velikog odricanja kada je hrana u pitanju. Iskustva korisnika više su nego pozitivna, šta više mnogi upravo vojničku dijetu smatraju najbržom i najefikasnijom dijetom na svetu.

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito, zar ne? Kao i kod drugih brzih režima ishrane i ovde su moguće razne nuspojave, zbog čega je naš savet da se bliže upoznate sa rizicima koje Vojnička dijeta donosi.

Kako zapravo deluje Vojnička dijeta

Naziv “Vojnička” sledi upravo iz diciplinovanosti koju korisnici ove dijete moraju imati. Dakle, morate se pridržavati apsolutno svih pravila koja su navedena kako bi bilo efekta. I malo odstupanje od pravila može negativno uticati na gubitak kilograma.

Namirnice sadržane u jelovniku će najpre uticati na ubrzanje metabolizma i izbacivanje viška vode iz organizma, a potom će podstaći i proces sagorevanja masti.

Ovde nema pripreme zahtevnih recepata, kupovine skupih namirnica, niti brojanje dosadnih kalorija. Sve što je potrebno to je vojnička disciplina i slepo pridržavanje pravila.

Voda je dozvoljena u što većim količinama, a preporuka je da par minuta pre svakog obroka popijete čašu mlake vode.

Tokom ova tri dana potrebno je da svaki dan ustajete u priblilžno isto vreme, te da obroci budu ravnomerno raspoređeni kako ne bi ste osećali glad. U slučaju da se to ipak dogodi, ne smete konzumirati ništa sem vode i čaja.

Fizičke aktivnisti su dozvoljene i to u što većoj meri. Trudite se da budete što aktivniji. Pored odlazaka u teretaru i različiith kardio vežbi, preporučuju se i duže šetnje, vožnja biciklom, plivanje, trčanje i tome slično. Intezitet vežbanja prilagodite svojoj težini i kondiciji, za što bolje rezultate.

Po isteku ova tri neophodno je da korigujete ishranu kako ne bi ste doživeli boomerang efekat. Nemojte odjednom uvesti sve namirnice, već se trudite da Vam ishrana bude što bogatija svežim voćem i povrćem, naročito ako planirate da nastavite sa gubitkom kilograma.

Zapamtite i to da se Vojna dijeta ne sme držati duže od predviđena tri dana, kako bi ste sačuvali zdravlje Vašeg organizma.

Prilično jednostavan jelovnik

Kao što je već rečeno, jelovnik je striktno određen za vreme držanja dijete i smeju se konzumirati samo namirnice koje on obuhvata. To znači da nema potrebe da učite šta smete, a šta ne jesti.

Namirnice morate uzimati po unapred predviđenom redosledu, a svako menjanje, izostavljanje ili dodavanje određenih namirnica može se odraziti na sam proces mršavljanja. Zato se trudite da obroke konzumirate na predviđeni način, bez izuzetaka ili dodataka.

Vaš jelovnik za tri dana držanja Vojničke dijete izgleda ovako:

DAN 1.

Doručak: Šolja toplog napitka – kafe ili čaja bez šećera, parče prepečenog integralnog tost hleba, pola grejpfruta i dve manje kašičiće kikiriki putera (može i običan) ili sirnog namaza.

Ručak: Kafa ili čaj, komad tosta i pola šolje tunjevine.

Večera: 100 g nemasnog mesa prženog na foliji sa malo maslinovog ulja, šoljla boranija obarene u vreloj vodi, jabuka, pola banane i šolja sladoleda od vanile.

DAN 2.

Doručak: Kafa ili čaj, kuvano jaje, pola banane i komad integralnog tosta.

Ručak: 150 g mladog sira, tvrdo kuvano jaje, 5 slanih krekera i paradajz (ili sok od jednog paradajza).

Večera: Dve obarene viršle, 200 g brokolija, komad sveže šargarepe, pola banana i pola šolje sladoleda od vanile.

DAN 3.

Doručak: Kafa ili čaj, pet slanih krekera, dve kašike sira i jedna jabuka.

Ručak: Kriška tosta, tvrdo kuvano jaje i krastavac.

Večera: Šolja tunjevine, pola banane i šolja sladoleda od vanile.

Mahom pozitivna iskustva

Mnogi verovatno očekuju da trodnevu Vojničku dijetu sprovode svetske vojne sile poput Rusije i Izraela. Iako postoje razne špekulacije, to nije zvanično potvrđeno, a upravo ova informacija korisnicama širom sveta daje dodatnu motivaciju da ustraju sa dijetom.

Možda je baš to razlog zašto je većina korisnika zadovoljna i rado se odlučuje baš za ovaj kratkotrajan režim ishrane.

Iskustva su pokazala da je tokom trajanja ove dijete moguće izgubiti čak i preko 5 kg, iako su njeni korisnici u proseku gubili oko 2 kg. Ovde je bitno istaći da će krajni ishod zavisiti ne samo od metabolizma i telesne konstitucije, već i Vaše upornosti, truda, pridržavanja jelovnika i fizičkih aktivnosti koje sprovodite.

Jednostavno, što se više krećete, više ćete kalorija trošiti, što za posledicu ima i više izgubljenih kilograma.

Ovaj ekstremni način ishrane nije namenjen svima, te su naše preporuke da ga sprovode isključivo zdrave osobe. Naravno, kao i kod svake druge dijete potrebno je da se posavetujete sa lekarom, jer konačni ishod kao i moguće posledice, zavise od stanja u kojem se nalazi Vaš organizam.

Similar Posts