Pomorandža je izuzetna voćka koja se svima dopada. Spada u jedno od najomiljenijih voćki, izuzetno je zdrava i sadrži samo 39 kalorija. Ima malo ugljeih hidrata, a dosta vitamina i minerala poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, sumpora, barka, vitamina A, B, C itd.

Zbog toga nas i ne čudi što je upravo poorandža glavno voće u mnogim dijetama, između ostalog i u pomorandža dijeti. Dijeta koja datira još iz vremena Luja XIV poznata je još pod imenom medicinska ili dijeta sa pomorandžom ili dvopekom. Više o njenom konceptu i primeni pročitajte u narednim redovima.

Nešto više o samoj pomorandži

Pomorandža predstavlja hibrid citrusa. Na našim prostorima ovo južno voće je svima dostupno, gotovo kao da je reč o domaćoj vočki. Postoji dosta različitih sorti pomorandže, a interesanto je da je u nekim zemljama jedu zajedno sa korom.

Pomorandža sadrži najveći procenat antioksidanasa od svog voća, poseduje mnogo vitamina i minerala, stimuliše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi i poseduje dosta vlakana.

Brojna ulja i korisne aromatične materije čiste organizam od toksina i regulišu krvni pritisak. Manje je poznato da pomoradža štiti bubrege, jača zube i kosti i pomaže u zaštiti kože naročito u zimskom periodu.

Sada kada znate neka od korisnih svojstva pomorandže, čak i ako se ne odlučite za ovu dijetu verujem da ćete češće konzumirati ovu voćku.

Osnovni koncept pomorandža dijete

Odmah na početku istaćemo da je reč o restriktivnoj i jednoličnoj dijeti koja ne bi smela da se sprovodi bez prethodne konsultacije sa lekarom ili nutricionistom.

Dijeta se drži dve nedelje tokom kojih je potrebno pridržavati se svih pravila i konzumirati samo ono što se nalazi na jelovniku.

Istaćemo da se ova dijeta koristi u medicini kako bi pomogla srčanim bolesnicima da oslabe bez gladovanja i osećaja malaksalosti. To je čini idealnom za veliki broj ljudi koji imaju problem sa iscrpljenošću i često se osećaju kao da su bez snage.

To znači da ćete neometano moći da sprovodite različite fizičke aktivnosti poput fitnesa, aerobika, trčanja, vežbi u teretani i tome slično.

Obroke možete unositi hladne ili tople, ali jako je važno da to radite po tačno utvrđenom redosledu bez preskakanja obroka. Jela ne treba soliti, već koristiti odgovarajuće začinsko bilje radi dobijanja određenog ukusa.

Alkohol je strogo zabranjen, kao i gazirana pića. Umesto toga pijte što više vode, biljnih čajeva i limunade.

Jelovnik po danima

Ako planirate da započnete sa pomorandža dijetom, znajte da se u potpunosti morate pridržavati svih pravila i konzumirati samo ona jela koja se nalaze u+na meniju i to tačno redosledom kojim su navedeni.

Dijeta se sprovodi ciklično, odnosno na svakih pet dana se počinje iz početka.

Jelovnik za 5 dana:

DAN 1:

Doručak: Jedna pomorandža, dva dvopeka, šoljica kafe ili čaja bez šećera.

Ručak: Pomorandža, kuvano jaje i kiselo mleko ili jogurt.

Večera: Dva paradajza ili 2dl pirea od paradajza, dva kuvana jaja, porcija zelene salate i dva dvopeka.

DAN 2:

Doručak: Isti kao predhodnog dana.

Ručak: Pomorandža, jedno kuvano jaje, kiselo mleko i dva dvopeka.

Večera: 125 g mlevene govedine, paradajz, dvopek i  šoljica čaja ili kafe.

DAN 3:

Doručak: Isti kao predhodnog dana.

Ručak: Pomorandža, kuvano jaje, kiselo mleko i manja glavica zelene salate.

Večera: 125 g mlevenog mesa, pomorandža, dvopek i šoljica kafe ili čaja.

DAN 4:

Doručak: Isti kao predhodnog dana.

Ručak: 125 g svežeg kravljeg sira sa malo mlečne mastii, paradajz i dvopek.

Večera: 125 g mlevenog mesa, dva paradajza, dvopek i jedna jabuka.

DAN 5:

Doručak: Isti kao predhodnog dana.

Ručak: 200 g kuvanog mesa ili ribe po želji, paradajz i parče dvopeka.

Večera: 500 g kuvanog povrća (šargarepa, grašak, krompir, boranija i celer ), jedno jaje i paradajz.

Napomena: Ako Vam se ova dijeta čini previše jednolično ili il bilo kog drugog razloga mislite da je predugo dve nedelje, možete sprovoditi dijetu sa pauzama. Naime, nakon jednog ciklusa (5 dana) možete napraviti pauzu od dan-dva, pa ponovo započeti sa dijetom.

Šta kažu iskustva korisnika?

Iako broj izgubljenih kilograma zavisi od organizma, većina korisnika je gubila od 6 do 10 kg, mada postoje i oni koji su za dve nedelje uspeli da izgube i do 14 kg. To znači da su oni gubili kilogram na dan, što predstavlja zaista sjajan rezultat.

Iskustva pokazuju i to da ova dijeta donosi brojne pogodnosti po organizam. Dakle, ne samo da ćete mršaviti, već ćete izgledati mlađe i zdravije, imaćete dosta energije, kosa će Vam biti sjajnija, koža hidratantija i bolje ćete spavati.

Ipak ovo nije dijeta koja se primenjuje na duže staze. S’ toga nije pogodna za one koji žele da skinu veći broj kilograma ili planiraju da joj se podvrgnu na duži vremenski period.

Što se tiče nedosatataka ova dijeta gotovo da ih nema. Nekima je zasmetao pomalo jednoličan način ishrane, gde je doručak uvek isti, a ima i onih kojima nije prijao veliki unos pomorandži. To su uglavnom oni koji pade od napada astme, pa im je zasmetao veći unos kalijuma.

Što se tiče bumerang efekta, jednom izgubljeni kilogrami se neće više vraćati samo ako nakon dijete budete korigovali ishranu. To znači da morate zaboraviti na grickalice, industrijske slatkiše i brzu hranu i okrenuti se u potpunosti zdravoj ishrani.

Similar Posts