Dijete za trudnice su oduvek bile tema rasprave brojnih lekara i nutricionista. I dok jedni podržavaju sprovođenje dijeta u trudnoći, drugi se tome izričito protive. Jedno je ipak sigurno: kombinacija zdrave ishrane i odgovarajučih namirnica u jelovniku samo može pomoći trudnicama.

Odmah na početku ćemo istaći da je svaka trudnoća različita i da se pre započinjanja bilo kakvog režima ishrane, konsultujete sa Vašim lekarom koji će moći da najoptimalnije pilagodi ishranu Vašem zdravstvenom stanju.

Najbolja ishrana za trudnice

Medicinska istraživanja su pokazala da bi trudnica u proseku trebala da se ugoji od 9 do 15 kg, a veći deo tih kilograma se gubi odmah pri prorođaju.

Nije tačno da žene u trudnoći treba da jedu za dvoje (tj. da dupliraju obroke), jer nije zdravo roditi gojaznu bebu, a isto tako beba ne sme biti ni neuhranjena. Dijabetes, visok pritisak, meningitis, crevne infekcije i srčana aritmija su samo neki od problema koji se mogu javiti kod neuhranjenih ili previše gojaznih beba.

Zbog toga je od izuzetne važnosti da buduća mama vodi računa o bebinoj ishrani dok je ona još u stomaku. To će naravno raditi na taj način što će svoju ishranu prilagoditi potrebama još jednog bića – svoje bebe.

Dnevne kalorijske potebe žene iznose od 2000 do 2200 kalorija, a trudnice bi po pravilo trebale da unose za 15% više, odnosno od 2300 do 2700 kalorija. Zabranjenja je konzumacija alkoholnih pića, cigareta, hrane sa mnogo šećera ili soli, previše začinjenje hrane, sirovih jaja, slatikih i gaziranih napitaka, nepasterizovanog mleka i napitaka sa mnogo kofeina.

Posebnu pažnnju bi trebalo obratiti na samu pripremu namirnica, odnosno da sve bude dobro oprano i skuvano, kako ne bi došlo do infekcije toksoplazmom.

Ljute papričice i uopšte ljuta hrana nije zabranjena, ali je potrebno paziti na količinu koja se unosi u organizam jer ona može izazvati probleme poput gorušice i probavnih smetnji.

Sa druge strane jelovink bi trebao da bude prilagođen zdravom režimu ishrane, odnosno što više svežeg voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, pasterizovanih mlečnih proizvoda, posnih izvora proteina i zdravih masti. Najvažnije hranljive materije koje su neophodne svakoj trudnici su: folati i folna kiselina, gvožđe, kalcijum, D vitamin, zdrave masti i proteini.

Zapamtite da nije važno koliko ćete količinski pojesti, već ŠTA čete pojesti, odnosno kakav je kvalitet hrane koju unosite u organizam. Preporuka je da jedete više manjih obroka u toku dana, da pijete najmanje 8 čaša vode i da u ishranu uključite što više različitog voća i povrća.

Folna kiselina je možda i najvažnija za pravilan razvoj bebe, a nje najviše ima u namirnicama poput cvekle, blitve, spanaća, narandže i avokada, zbog čega je njihova konzumacija nezamenljiva.

Šećer u trudnoći i ishrana za malokrvne trudnice

Opšte je poznato da se u trudnoći dešavaju brojne promene u telu, a jedna od njih je i promena šećera u krvi. Bilo da je povišen ili snižen, šećer je jedna od nezaobilaznih stavki o kojima se mora voditi računa tokom ovih devet meseci.

Gestacijski dijabetes je jedna od najčeših bolesti vezanih za šećer koja se javlja u trudnoći, zbog čega treba izbaciti unos prostih šećera koji odmah po unosu podižu nivo šećera u krvi. Drugim rečima, zaboravite na industrijske slatkiše, sladoled, keks, kolače i torte, jer ćete sav potreban šećer dobiti iz žitarica, voća, slatkog krompira i mahunarki.

Još jedna česta pojava kod budućih mama jeste malokrvnost ili anemija. Naime, kada se formira nov život formiraju se i veći zahtevi za gvožđem. Neke trudnice zbog ishrane siromašne gvožđem, vegeterijanske ishane ili krvarenja postaju malokrvne.

Iako danas postoje različiti suplementi koji mogu nadoknaditi manjak vitamina i minerala, najbolji izvor gvožđa svakako je hrana i to: crveno meso (pileće i ćureće), riba, tamnozeleno lisnato povrće (kupus, brokoli, peršun, kelj), integralni hleb, krompir, smokve, avokado i suve šljive.

Koje su to dijete zabranjenje u trudnoći?

Bitno je istaći da postoje trudnoće koje su same po sebi rizične, a rigorozne dijete mogu doprineti da se taj rizik proširi. Zbog toga trudnice nikako ne bi smele da drže redukcione i brze dijete, odnosno dijete koje podrazumevaju smanjenje kalorijske vrednosti hrane.

Nakon nekih dijeteskih režima organizam ostaje bez dodatne količine vitamina, folne kiseline, gvožđa, kalcijuma i minerala, koji su neophodni za pravilan rast i razvoj Vaše bebe. Zbog toga zaboravite na sve rigorozne i ograničavajuće dijete, jer hrana koju Vi jedete tokom trudnoće ima ključnu ulogu u životu Vaše bebe.

Ni dijete poput hrono ishrane, dukan i un dijete nisu pogodne za žene u trudnoći jer mršavljenje tokom trudnoće je potencijalno opasno ne samo za bebu, već i za Vas. U ovim dijeta ne samo da je smanjen unos kalorija, već i esencijalnih elemenata, kao što su gvožđe, folna kiselina, vitamin D i drugi minerali.

Poslednih godina naročito je aktuelna atkisonova dijeta, poznata još i kao dijeta bez ugljenih hidrata ili proteinska dijeta, koja svoju primenu ima i kod nekih žena u trudnoći.

Ipak, naša topla preporuka je da sa ovom dijetom krenete tek nakon trudnoće ili da je koristite kao pripremu za trudnoću. Pripema za trudnoću je idealna da usmerite Vaš organizam na određenu hranu, kao i da odbacite neke loše navike poput previše začinjenje hrane ili konzumacije alkoholnih pića.

Porast određenog broja kilograma tokom trunoće je potpuno normalna pojava svojstvena svakoj zdravoj trudnici. Žene koje se pravilno hrane i postignu odgovarajuću telesnu težinu po pravilu imaju zdrave i jake bebe, a na kraju to je i ono što je najvažnije.

Similar Posts