Kako joj samo ime kaže tečna dijeta se sastoji u konzumiranju tečnosti. Možda Vam u prvi mah ovo deluje previše rigorozno i gotovo nemoguće, ali ne brinite se. Moderna tehnologija je dozvolila da uz malo novca i različitih uređaja poput blendera, svako može da napravi smuti od svežeg povća i voća.

To znači da i kroz tečne napitke možemo uneti većinu neohodnih nutrijenata za normalno funkcionisanje organizma. I ne samo to, tečna dijeta se pokazala savršenom za brzo mršavljenje koje je cilj većini ljudi. Kako ona zapravo deluje i šta je sve potrebno za njeno sprovođenje, pročitajte u narednim redovima.

Osnovni koncept tečne dijete

Odmah na početku potrebno je istaći da je reč o brzoj i rigoroznoj dijeti koja nije za svakoga. Ne sme se držati duže od dve nedelje, jer može biti opasna po zdravlje.

Sam koncept dijete je veoma jednostavan: Dozvoljeno je unositi samo tečnu hranu. Drugim rečima, na meniju se mogu naći različite vrste čorbi, supa, mlečnih proizvoda, prirodnih sokova, biljnih čajeva i vode.

Dozvoljeno je uneti oko 3, 5 litre tečnosti na dan, iako je preporuka da se ograničite na maksimum 2, 5 litre. Nakon završetka dijete ne smete se vratiti starom režimu ishrane, već morate polako korigovati svoj jelovnik. Preporuka je da krenete sa barenim povrćem i svežim voćem, postepeno uvodeći još neku namirnicu poput mesa, pirinča, heljdinog hleba itd.

Postoji više verzija tečne dijete, a naša je preporuka da istu ne birate sami na svoju ruku. Konsultujte se sa lekarom ili nutricionistom koji bi za Vas napravio invidualan plan ishrane.

Jelovnik i recepti

Sigurno da u prvi mah deluje da nemate mnogo izbora kada je konzumacija hrane u pitanju, što je potpuno pogrešno. To što Vam je dozvoljena samo hrana u tečnom obliku, ne znači da morate piti samo limunade i jesti supe. Naprotiv, postoji veliki broj recepata za razne smutije i druge tečne napitke koji će oduševiti svakog od Vas.

Jelovnik za pet dana držanja tečne dijete:

DAN 1.

Doručak: Šolja čorbe od povrća i šolja smutija od mleka, banane i jagode. Za užinu čaša jogurta i limunada.

Ručak: Riblja čorba i razblaženi voćni sok. Za užinu šolja soka od ceđenog paradajza, šargarepe i pomorandže.

Večera: Šolja kefira i šolja ceđenog svežeg soka po izboru.

DAN 2.

Doručak: Šolja čorbe od ovsa. Za užinu ceđeni sok od pomorandže, grejprfuta, manga i mandarine.

Ručak: Čaša mleka i čaša soka od paradajza. Za užinu voćni jogurt.

Večera: Zeleni smuti napravljen od: banane, blitve, brokolija i kokosovog mleka.

DAN 3.

Doručak: Bademovo mleko i limunada. Za užinu šolja kefira.

Ručak: Banana, peršun, ananas i mleko smučkano u ukusan smuti. Za užinu ceđeni grejpfrut.

Večera: Šolja čorbe od ovasa.

DAN 4.

Doručak: Smuti od mleka i voća po izboru. Za užinu šolja soka od šumskog voća.

Ručak: Čorba od spanaća i jogurt. Za užinu ceđena pomorandža i jabuka.

Večera: Riblja čorba i limunada.

DAN 5.

Doručak: Smuti od avokada, spanaća, lanenog semena i paprike. Za užinu jogurt sa malo soka od jagode.

Ručak: Sok od čeđenog ananasa i kokosovo mleko. Za užinu smuti po izboru.

Večera: Zeleni smuti od sledećeg povrća: peršun, paprika, spanać, brokoli i krastavac.

*Tokom trajanja dijete možete kad god piti kafu bez šećera, limunadu i blage čajeve.

*Ako Vam nedostaje žvakanje hrane i osećate glad, slobodno konzumirajte žvakaću gumu. Ona će Vas prividno učiniti sitima.

Šta nakon dijete?

Kao i kod brojnih drugih rigoroznih dijeta, ni ovde se ne smete odmah vratiti stalnom režimu ishrane. Potrebna su velika korigovanja u ishrani i dosta truda da bi ste zadržali kilažu koju ste dobili.

Preporuka je da se pridržavate sledećih pravila:

  • Prvi dan nakon dijete konzumirajte isključivo bareno povrće. Trudite se da Vam porcije budu male i da to bude uglavnom neko “lakše” i manje kalorično povrće poput blitve, spanaća, kupusa itd.
  • Drugi dan je predviđen za konzumaciju sirovog povrća. To može biti kupus ili zelena salata, sirova šargarepa itd. Takođe je dozvoljeno uvođenje integralnog hleba i žitarica.
  • Treći dan je vreme kada možete da jede šta poželite. To naravno ne znači da treba da odede to Meka i naručite dva velika čizburgera sa pomfritom, ali možete jesti svo meso, povrće, pirinač, pa čak i slatkiše. Ključ je samo da budete umereni i pazite da se ne prejedate.

Ako budete sledili ova tri koraka – garantovao ćete zadržati novostečenu kilažu.

Iskustva onih koji su probali tečnu dijetu

Jasno je već da ova restriktivna dijeta ne može nikome biti dugoročan režim ishrane. Iskustva su pokazala da je ona veoma efikasna, određene osobe su gubile čak kilogram na dan. Gotovo da nema osobe koja nije bila zadovoljna gubitkom kilograma i svojom linijom posle samo par dana sprovođenja dijete.

Ipak ovako radikalan način ishrane neće prijati svakome i trebali bi da sprovedete određene pripreme pre njegovog započinjanja. Nemojte odjednom ostaviti masnu i kaloričnu hranu i baciti se na tečnu, već polako smanjujte porcije i uvodite razne smutije.

Svakako ni u kom slučaju ne bi ste trebali da sprovodite tečnu dijetu bez konsultacija sa lekarom, kako se ne bi ispoljile brojne nuspojave. Pored usporenog metabolizma i osećaja gladi moguće su mučnine, vrtoglavice, pad imnuniteta, malaksalost, glavobolje i slično.

Zbog svega toga nutricionisti preporuču ovo dijetu onima koji za par dana žele da izgube nekoliko kilograma viška. Naš savet je da dobro razmislite pre sprovođenja ovog režima ishrane. Možda deluje odlično u prvi mah, ali postoji veliki broj dijeta koje daju slične rezultate, a dosta su bezbednije po zdravlje.

Similar Posts