Verujem da nema osobe  koja nije čula za ešerihiju koli – jednu od najozloglašenijih bakterija na našim prostorima. Veoma je rasprostranjena, lako se razmnožava, a ako se ne leči na vreme može da izazove brojne komplikacije.

U narednom tekstu biće nešto više o samoj bakteriji, a poseban akcenat je stavljen na ishranu koja ima veliku ulogu kako u prevenciji tako i u lečenju ešerihije koli. 

Nešto više o ešerihiji koli

Ešerihija koli je gram-negativna bakterija koja se nalazi u crevima ljudi i životinja. Reč je o bakteriji koju svi mi imamo i koja nam je neophodna za proces varenja i sinteze određenih vitamina.  Ime je dobila po naučniku Teodoru Ešerihu koji je i otkrio.

Bitno je istaći da ešerihija koli predstavlja jedan od najčešćih uzročnika bakterijskih infekcija kod ljudi. Problem nastaje kada se ona namnoži u velikim količinama i dospe do organa za mokrenje. Tada nastaju urinarne infekcije koje mogu biti veoma neprijante i bolne. Ešerihija se smtra uzorčnikom i sepse, meningitisa, brojnih crevnih infekcija, pa čak i zapaljenja pluća.

Ovu bakteriju najčešće dobijaju osobe koje imaju oslabljen imuni sistem, a veliku ulogu ima i lična higijena. Ešerihija se može preneti i seksualnim putem, preko nedovoljno opranog voća, prljavih ruku ili zagađene vode.

Prvi simptomi su osećaj malaksalosti, drhtavica i povišena temperatura. Međutim, ovi simptomi mogu da izostanu u zavisnosti od toga koliko je jak Vaš imuni sistem, koliko se bakterija razvila i kako se Vaš organizam bori sa njom.

Bolje sprečiti nego lečiti

Iako Vam niko sa sigurnošću ne može reći šta da uradite da sprečite ešerihiju koli, postoje stvari koje će pojačati Vaš imuni sistem i smanjiti šance na minimum da dobijete ovu bakteriju. Najvažnije je da svakodnenvo sprovodite ličnu higijenu. Prednost uvek dajte tuširanju,jer je duže ležanje u kadi pogodno za razvoj bakterija.

Veću pažnju obratite pri mokrenju. Trudite se da bešiku praznite čim osetite potrebu za tim, a vodite računa i o pravilnom brisanu.

Dodatnu pažnju obratite i na ishranu koja mora da bude bogata sa voćem i povrćem, a posebno na vitamin C koji ima veliku ulogu u jačanju imunog sitema.

Kako se leči ova bakterija?

Kako i kod svake druge bakterije, pa tako i kod ešerihije koli – najbolji lek jeste preventiva. Naravno, i pored vođenja računa o higijeni može se desiti da se ova bakterija razvije u telu. Kada se to desi znajte da lečenje nije nimalo jednostavno.

Nakon što utvrdi da je pacijent zaražen sa ešerihijom koli, doktor mora uraditi antibiogram kako bi se utvridlo kako bakterija reaguje na određene antibiotike i koji će najbolje delovati u njenom otklanjanju. 

Pored toga bitno je voditi računa o ishrani, piti dosta čajeva, posebno čaj od đumbira, uve i hajdučke  trave. Kontorle kod lekara su neizostavne, kao i pojačano sprovođenje higijene.

Da li ishrana pomaže u lečenju?

Sa sigurnošću možemo reći da ishrana ima ključnu ulogu kada je u pitanju borba protiv ešerihije. Ova bakterija se povećano razmnožava kada je kiselost u organizmu pojačana. Kako bi pomogli organizmu da se odbrani od nje, morate izbaciti određene namirnice koje izazivaju kiselost organizma.

Ishrana ima ključnu ulogu kod lečenja ešerihije koli

Pa tako u Vašem dnevnom meniju ne bi smele da se nađu grickalice, previše masna i začinjenja hrana, slatkiši, alkoholna pića i gazirani sokovi. Dok se ne izlečite od ešerihije trebali bi da izbegavate kafu i ostale kofeinske napitke, kao i cigarete.

Jelovnik mora sadržati dosta biljnih vlakana, vitamina i minerala. Konzumirate što više zelenog povrća, citrusa, ječma, šargarepe, žitarica, bundeve, krastavca i indijskog oraha. Prednost dajte namirnicama koje sadrže vitamine A i C. Svakodnevno pijte jogurt, po mogućstvu kefir.

Dobar savetnik će Vam sigurno biti beli luk koji je poznat kao antibakterijski agens za razne patogene organizme. On deluje direktno na bela krvna zrnca i pomaže im da se bore protiv bakterija i infekcije. Možete ga konzumirati u kombinaciji sa nekim namirnicama, kao dodatak jelima, u vidu čaja i ako Vam nije previše gorak možete ga samostalno konzumirati.

Čajevi i napitci koje morate ubaciti u ishranu:

  1. Čaj od brusnice – Reč je o nepravedno zapostavljenom čaju. Ovaj napitak bogat je prirodnim polifenolima koji sprečavaju taloženje bakterija na zid unirarnog trakta i pomažu u izlučivanju urina. Najbolje je da pripremate čaj od suvih bobica koje ćete staviti u vrelu vodu i kuvati 7-8 minuta nakon što provri.
  2. Čaj od đumbira – Ukoliko imate ešerihiju koli čaj od đumbira bi morao da postane Vaša svakodnevnica. Reč je o egzotičnom, lekovitom i pikantnom čaju koji se lako priprema. Može se piti hladan ili topao, a ključnu ulogu ima u sprečavanju razvoja određenih bolesti i razmnožavanju bakterija u organizmu. On ne samo da jača imuni sistem, već štiti organizam od infekcija, sprečava razvoj kancerogenih ćelija, ubrzava metabolizam i koristi se za detoksikaciju organizma.
  3. Čaj od maslačka – Dosupan je svima, a daje neverovatne rezultate kada je lečenje ešerihije koli u pitanju. Možete koristi list, koren i cvet, a preporuka je da čaj pravite od cvetova. Sama priprema je jednostavna: U pola litre vodite stavite 20 osušenih listova i kuvajte dok ne provri. Kada provri poklopite i ostavite 15 minuta.
  4. Napitak od limuna i celera – Dobro operite 4 limuna i sameljite ih zajedno sa korom. Četiri celera izrendajte, a listove sitno iseckajte. Prelijte ovu smeđu sa litru i po ključale vode i ostavite da stoji ceo dan. Procedite ovu tečnost i pijte šoljicu pre svakog jela. Ukus je pomalo gorak, ali iskustva kažu da za 3 nedelje otklanja sve simptome ove bakterije.
  5. Čaj od bosiljka nije tipičan za naše podneblje, ali ima izuzetno prijatnu aromu i predstavlja pravi prirodni antibiotik. Pijte ga bar dva puta nedeljno i pomozite Vašem organizmu da se odbrani protiv bakterija i virusa.
Similar Posts