Planirate trudnoću i želite da budete sigurni da je vaše telo spremno za začeće i sve one promene koje dolaze sa bebom u stomaku. Pored brojnih faktora na koje nemate uticaj, kao što su genetika ili starost, ipak postoje neki koraci koje možete da preduzmete da poboljšate ovulacionu funkciju i tako lakše zatrudnite.

Dok je kod nekih parova začeće i dobijanje deteta jednostavno, postoje i oni kojima je ovaj proces znatno teži. Ukoliko do trudnoće ne dođe nakon godinu dana seksualnih odnosa bez kontracepcije, lekari smatraju da treba ispitati moguće uzroke neplodnosti. U slučajevima kad par bez uspeha pokušava da dobije dete u kraćem periodu od 12 meseci, smatra se da razlog za zabrinutost ne postoji.

Žene koje žele da održavaju zdrav način života i optimizuju opšte stanje svog tela za trudnoću, mogu početi upravo od navika u ishrani. Mnoge buduće mame misle da je važno kako se hrane tek kada ostanu trudne, a zapravo je režim pravilne ishrane jedan od onih preduslova za zdravu trudnoću koji se ne smeju zanemariti.

Premda još ne postoje ubedljivi dokazi da hrana može da poveća šanse za začeće, ako uključite dobre namirnice u svoj svakodnevni jelovnik, nema sumnje da ćete biti zdraviji i jači, što će i te kako pomoći da bez problema iznesete trudnoću.

Voće i povrće – abeceda zdravlja

Unos hranljivih materija, pre svega vitamina i minerala, važan je u svakom periodu života, a naročito kada želite da zatrudnite. Voće i povrće je najveći izvor ovih nutrijenata i neophodno je da bude u vašem tanjiru svakog dana. Namirnice poput spanaća, prokelja, špargle, brokolija, raznog južnog voća bogato je folatom B vitamina.

Konzumiranje hrane bogate folatom pre začeća i tokom trudnoće može pomoći u sprečavanju urođenih anomalija neuralne cevi kao što je spina bifida. S obzirom na to da se termičkom obradom namirnica može izgubiti mnogo ovog vitamina, poželjno je da voće pripremate na pari ili da ga kuvate u maloj količini vode. Naravno, najbolje je u svakoj prilici kada je to moguće da se voće i povrće jede sirovo.

Riba i namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

Riba i morski plodovi su najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, koje prema mišljenju naučnika mogu da imaju pozitivan uticaj na plodnost. Istraživanja sugerišu da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da pomgne u regulisanju ovulacije, poboljšanju kvaliteta jajnih ćelija, pa čak i odlaganju starenja jajnika.

Ribe bogate mastima poput lososa, sardine i haringe su dobri izvori omega-3. Osim u plodovima mora, ove esencijalne masti nalaze se i u goveđem mesu, ali i orasima i raznim semenkama. Biljna ulja kao što je laneno i sojino takođe možete uključiti u ishranu, kao preliv za salatu, na primer, jer i u njima ima omega-3 masti.

Ostrige povećavaju plodnost?

Ako pokušavate da dobijete dete, stavite ostrige na popis namirnica koje obavezno treba da jedete. Ostrige su pune cinka koji igra značajnu ulogu u proizvodnji sperme i testosterona kod muškaraca, te ovulacije i plodnosti kod žena. Konzumiranje školjki može pomoći da vaš reproduktivni sistem pravilno radi, ali ne treba preterivati niti jesti ostrige svakog dana. U stvari, prevelike doze vitamina i minerala mogu smanjiti plodnost. Preporučena količina cinka u ishrani je oko 8mg dnevno.

Belančevine – meso i biljni proteini

Proteini treba da čine značajan deo jelovnika buduće trudnice, a to se odnosi ne samo na govedinu, svinjetinu i piletinu, već i na izvesnu dozu biljnih belančevina. Prema jednom grčkom istraživanju, biljni proteini su zdraviji od životinjskih, te se preporučuje da se dnevna doza belančevina unese orašastim plodovima, graškom, sojom ili pasuljem. Pored toga, naučnici su pronašli vezu biljnih proteina sa plodnošću i ovulacijom i premda još nema sigurnih tvrdnji da biljne belančevine povećavaju plodnost, činjenica je da uglavnom imaju manje masti i kalorija, te da su svakako dobar način da održite zdravu težinu.

Integralne žitarice

Žena koja pokušava da zatrudni treba da jede što više hrane bogate hranljivim materijama, a integralne žitarice su odlična opcija. Započnite dan ovsenom kašom, zamenite beli smeđim pirinčem i jedite isključivo hleb od celog zrna.

Rafinisani ugljeni hidrati koji se nalaze u belom hlebu, testeninama i belom pirinču neće direktno smanjiti šanse za začeće, ali utiču na opšte zdravlje. Takođe, tokom procesa prerade žitarice ostaju bez ključnih nutritivnih materija kao što su vlakna, neki vitamini B i gvožđe.

Hrana koju treba da izbegavate

Pored rafinisanih šećera, pokušajte da izbegavate alkohol, kafu i trans masti. Iako povremena čaša vina ili flaša piva verovatno neće imati uticaja na vaše šanse da zatrudnite, ukoliko prekomerno konzumirate alkohol – do toga ipak može doći. U slučaju da ne znate kada tačno ovulirate ili možete da zatrudnite, najbolje je da potpuno izbegavate alkohol, jer on dokazano može da naškodi bebi u razvoju.

Kada je reč o kafi i kofeinu, nauka još nije našla pouzdane dokaze za negativne efekte na plodnost. Međutim, opšta preporuka lekara je da žene koje pokušavaju da zatrudne smanje unos kafe na nekih 200 mg dnevno. Osim na kafu, treba pripaziti na unos čaja i svih onih pića koja sadrže visoku dozu kofeina.

Na kraju, treba pomenuti i trans masti i njihov štetan uticaj na plodnost. Prema studiji objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, žene koje konzumiraju trans masti imaju dvostruko veći rizik od problema sa ovulacijom. Istraživanje sugeriše da ishrana bogata trans mastima može biti povezana sa nižim brojem spermatozoida i kvalitetom sperme kod muškaraca. Zbog toga je najbolje izbegavati prerađene namirnice i brzu hranu, jer se u njima uglavnom trans masti nalaze.

Medicinska nauka još istražuje veze između (ne)plodnosti i hrane. Međutim, i bez dokaza o uticaju pojedinih namirnica na reproduktivno zdravlje, nema sumnje da se zdravim izborima u ishrani i te kako mogu ostvariti poztivni efekti na opšte stanje organizma. Imati zdravo telo i uspostavljene rutine je dobra osnova za začeće i zdravu trudnoću.

Similar Posts