Svi oni koji za cilj imaju skidanje viška kilograma znaju koliko je važno paziti na unos kalorija. I dok brojimo unete kalorije, veliki broj nas zaboravlja na njihovu potrošnju. Naime, potrošnja kalorija je podjednako važna kao i njihov unos kada je mršavljenje u pitanju.

Svaka naša aktivnost, pa čak i sedenje na krevetu troši određen broj kalorija, što za posledicu ima i ubrzavanje metabolizma. Cilj svake osobe koja želi da smrša jeste da potroši više kalorija nego što unese u organizam.

Ovde je bitno istaći da nije dovoljno pojesti porciju salate za ceo dan, otići u teranu i vežbati na ergometru ili dizati tegove. Jako je važno kombinovati zdravu i balansiranu ishranu sa redovnim fizičkim aktivnostima kako bi dobili što bolje rezultate i na zdrav način stigli do željenje težine.

Šta su to zapravo kalorije?

Kalorija predstavlja mernu jedinicu za energiju. Iskazuje se u džulima (J). Bitno je razdovjiti dva osnovna značenja pojma kalorija:

 1. Gram-kalorija, poznata još i kao mala kalorija se koristi da izrazi količinu energije potrebnu za povećanje temerature 1-og grama voze za stepen celzijusa. Njena približna vrednost iznosi 4,1868 J i označava se sa cal.
 2. Kilo-kalorija ili velika kalorija se koristi da izrazi količinu energije potrebnu za povećanje temperature 1-og kilograma vode za stepen celzijusa.

U svakodnevnoj komunikaciji i medijima pojam kalorija se uglavnom koristi da označi kilo-kaloriju, dok se u načnim disciplinama podrazumeva da je reč o gram-kaloriji.

Svim živim bićima je potrebna određena količina energije za normalno življenje i obavljanje najrazličitih funkcija. Kako smo svi mi različiti i svako od nas predstavlja individu za sebe, jako je teško odrediti koliko zapravo kalorija je potrebno osobi na dnevnom nivou.

Ovaj broj će zavisiti od godina, pola, telesne konstitucije, stila života itd. Na internetu postoji mnoštvo različitih kalkulatora koji Vam mogu pomoći da utvrdite koliko energije troši Vaš organizam na dnevnom nivou.

Kada to znate, možete veoma lako izračunati koliko ste kalorija uneli, odnosno koliko kalorija treba da potrošite da bi ste mršavili. Naime, gotovo svaka namirnica i proizvod na svojoj deklaraciji sadrži broj kalorija, kao i informacije o mastima, proteinima i ugljenim hidratima. Jako je bitno da ne gledate samo kalorije, već da se fokusarite i na ostale parametre koji predstavljaju glavni izvor enrgije za Vaše telo.

Koje aktivnosti najviše utiču na potrošnju kalorija?

U prethodnim člancima smo objasnili šta je to bazalni metabolizam, odnosno kako da izračunate koliko kalriija treba da unesete ukoliko dan provodite bez aktivnosti. Ipak, složićete se sa nama da je veoma teško da u toku dana samo ležimo sa minimumom aktivnosti. Zbog toga ne bi bilo loše da se informišete o potrošnji kalorija.

Žene potroše od 1600 do 3000 kalorija dnevno, u zavisnosti od brojni faktora. Sa druge strane, muškarcima je potrebno od 1800 do 3700 kalorija.

Što ste aktivniji, to ćete trošiti više kalorija. Dakle i aktivnosti poput kućnih poslova, šetnje, odlaska na posao, vožnje automobila i slično, troše kalorije. U nekima ćete potrošiliti veliki broj kalorija, dok će kod drugih ova cifra biti neznatna.

Najviše kalorija ćete potrošiti baveći se sportom. Boks se pokazao kao najefikasniji sport, gde za sat vremena potrošite čak 800 kalorija. Sledi veslanje tokom kojeg ćete izgubiti 750 kalorija, a nutricionisti kažu da je svaki sport u vodi idealan za oblikovanje figure. Ako zimi nemate mogućnosti da plivanje, uvek se možete osloniti na kućne vežbe poput sklekova i trbušnjaka ili trčati u obližnjem parku.

Da li ste znali da…

 • … trošite kalorije i dok spavate? Istraživanja su pokazala da u proseku gubimo oko 60 kalorija na sat u periodu mirovanja, odnosno spavanja. Dakle, san u trajanju od 8 sati ne samo da ćete pozitivno delovati na Vaš ten i koncentraciju, već ćete osećati manju glad i potrošiti ekstra kalorije.
 • … obavljanje lakših kućnih poslova Vam može doneti brojne pogodnosti. Ne samo da će kuća biti čista i uredna, ručak spremljen već ćete izgubiti oko 120 kalorija za sat vremena.
 • …ćete za sat vremena igranja fudbala potrošiti 610 kalorija, dok za košarku 480, a za tenis 460 kalorija?
 • … da nameštanjem kreveta i menjanjem posteljine možete sagoreti i do 100 kalorija. Dakle, svako jutro obavezno namestite krevet i izvucite višestruku korist.
 • …da nordijsko hodanje čuva liniju i zglobove, jača cirkulaciju, ubrzava metabolizam i potrošnju kalorija. Ako ga do sada niste naučili, pravo je vreme za to!
 • …da je seks sjajan način da dovedete liniju do savršenstva. Spojite lepo i korisno.
 • …smeh nije samo lek za dušu. Glasno smejanje troši više kalroija, zato smejte se što više.
 • …da kalorije trošite i dok meditirate. Meditacija povoljno deluje na smanjenje stresa i nivoa kortizola, što zajedno deluje na ubrzanoj potrošnji kalorija.
 • …da žvakanje pomaže u potrošnji kalroija. Hranu koju jedete žvaćite što više, jer to ne samo da će olakšati posao Vašim organima za varenje, već će ubrzati metabolizam.

Kako da brže potrošite kalorije?

Za ubrzan metabolizam i veću potrošnju kalorija dovoljno je samo da promenite navike. Ubacite što više brzog hodanja, idite uvek stpenicama, trudite se da ne koristite automobil na kraće destinacije, upišite se na zumbu, planinarenje ili neku sličnu zanimljivu aktivnosti.

Ukoliko posao obavljate sedeći, za vreme pauze uradite nekoliko čučnjeva, izađite napolje prošetajte se po krugu firme, nadišite vazduha i polako vratite na radno mesto. Videćete da, ne samo da ćete potrošiti više kalorija, već ćete osećati bolje i opuštenije.

Kalorije možete gubiti i u društvu, umesto samo da ležite i gledate filmove, igrajte karte, monopol, poker u skidanje i sagorite dodatne kalroije.

Za kraj imamo sjajnu vest za dame. Dokazano je da šoping deluje pozitivno na raspoloženje, a troši čak 250 kalorije. Dodatnih 50 kalorija ćete potrošiti ako budete stvari isprobavali u kabini. Zato već danas krenite u pustolovinu i kupite sebi nov komad odeće, sada imate razlog više za to.

Similar Posts