Ako se borite ili ste se nekada borili sa viškom kilograma, sigurno je da se upoznati sa time kako određene namirnice deluju na našu figuru. Ovde pre svega mislimo na ulje koje je po mnogima glavni uzrok za taloženje masnih naslaga.

Jasno je da nisu sva ulja ista i da neće isto delovati na naš organizam, što nas dovodi do pitanja: Koje ulje je najzdravije za ishranu? Onima koji žele da smršaju pored korisnih i zdravih materija sadržanih u ulju, zanima i koliko kalorija ima koje ulje, a upravo o tome je reč u narednom tekstu.

Koja sve ulja postoje?

Ulje predstavlja jestivo jedinjenje nastalo postupcima presovanja, ekstrakcije i rafinacijom određenje biljke. Postoji preko 300 različitih biljnih kultura iz kojih se mogu ekstratovati ulja. Na našem tržištu dostupan je veliki broj različitih ulja, a mi ćemo izdovjiti ona koja se najviše koriste:

 1. Suncokretovo ulje  – Spada u najrasporstanjenije ulje na našim prostorima. Dobija se od semena suncokreta. Razlikujemo rafinisano suncokretovo ulje (koje sadrži veliki broj trans masti) i hladno ceđeno suncokretovo ulje, koje je dosta zravije. Sadrži pregršt minerala, omega -6 masnih kiselina, vitamina E i proteina.
 2. Kokosovo ulje – Dobija se od kokosa, veoma je hranljivo i uspešno snabdeva organizam energijom. Bogato je raznim antioksidantima, zasićenim mastima i omega 6 masnim kiselinama. Koristi se kao preliv za razna jela, pre svega zato što ističe ukus jela nemenjajući njegov ukus. Ipak, ovo ulje nije pogodno za prženje, te izbegavajte da ga koristite u tu svrhu.
 3. Maslinovo ulje – Jedno od najzdravijih ulja koje je nezaobilazno u mediteranskoj kuhinji. Uglavnom se koristi kao preliv salatama, a sadrži pregršt vitamina i minerala. Istraživanja su pokazala da pomaže kod lečenja brojnih bolesti, a naučnici tvrde  da sadrži iste supstance kao i lek ibruprofen.Od svih vrsta najzdravije je ekstra devičansko koje se najmanje termički obrađuje.
 4. Susamovo ulje – Ovo ulje se dobija postupkom hladnog ceđenja sirovog semena susama. Sadrži bogat sastav omega 6 masnih kiselina, vitamin E i B1, kalcijuma, magnana i bakra. Pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska i blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega.
 5. Ulje od kukuruznih klica – Vrsta ulja koje se dosta koristi u makrobiotičkim receptima za kolače, a od skora i na našim prostorima. Sadrži pregršt korisnih sastojaka, a poznato je po enormo velikoj količini vitamina E.
 6. Palmino ulje – Njegova upotreba u komercijalnoj prehrani je veoma mala i koristi se uglavnom u Brazilu, delovima Azije i Africi. U prehrambrenim proizvodima palmino ulje se uglavnom kombinje sa drugim uljima i mastima, što je prava šteta. Ono sadrži brojne prednosti poput stabilnosti pri kuvanju na visokim temperaturama, neutralan miris i ukus, kremastu strukturu, beta karoten, vitamine E i A i linolinu kiselinu.
 7. Bundevino ulje – Izuzetno lekovito ulje koje sadrži preko 80% nezasićenih masnih kiselina. Mnogi ga smatraju najukusnijim uljem koje se uglavnom koristi kao preliv za salate.
 8. Ulje od crnog kima – Ako kažemo da je crni kim jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine, jasno je da je ulje od ove biljke izuzetno lekovito. Ono povoljno deluje na celokupan organizam, a u ishrani se uglavnom koristi kao preliv za salate i u kolačima i tortama.
 9. Ulje kikirikija – Pogodno je kako za salate, tako i za prženje i pečenje. Izuzetno je aromatično, sadrži folnu i linolnu kiselinu, vitamin E i kalijum. Omogućava brzu regeneraciju ćelija i pomaže u mršavljenju.

Pored ovih dostupna su još i sledeća ulja: laneno, sojino, ricinusovo, riblje, repičino i ulje od kikirikija.

Kako izabrati pravo ulje?

Gotovo da nema radnje u kojoj ne možete naći maslinovo i suncokretovo ulje. Ipak, kada je reč o nešto ređim i kvalitetnijim uljima potrebno je voditi računa o kupovini. Neka od njih se mogu naći u bolje snabdevenim supermarketima, dok većinu morate potražiti u prodavnicama zdrave hrane.

Naša preporuka je da suncokretovo ulje koristite u što manjim količinama, jer iako je najjeftinije ono je i najnekvalitetnije i najnezdravije ulje. U poređenju sa maslinovim ili kokosovim uljem ono je praktično bezukusno.

Dakle, iako ga ima na svakom koraku, veoma je jefitno i predstavlja najkorišćenije ulje na našim prostorima  – suncokretovo ulje ujedno je i namirnica koja ne bi trebala da se nalazi u Vašoj kuhinji.

Naš savet je da se u vašoj kuhinji obavezno nađu sledeća ulja:

 • Susamovo ulje – za prženje,
 • Maslinovo ulje – za dinstanje i salate,
 • Ulje od kuruzunih klica – za proju,
 • Kokosovo ulje – kao preliv raznim jelima i
 • Bundevino ulje – kao dodatak raznim salatama.

Ulja, a naročito ona hladno ceđena bi trebali da čuvate na hladnom i tamnom mestu. Preporučena temperatura je negde oko 14 stepeni. Ulje nemojte presipati u plastične posude, već ga čuvajte u tamnoj staklenoj posudi sa čvrstim poklopcem.

Koliko kaloirija ima u ulju?

BIljna ulja se preporučuju u dijetalnoj ishrani. To naravno ne znači da treba da preterujete kada je reč o unosu ove namirnice. Ulja predstavljaju značajan izvor enrgije, stvaraju osećaj sitosti i sporo se vare.

Predstavljaju značajan izvor vitamina E, raznih antioksidanata i omega masnih kiselina. Za razliku od masti – ona gotovo da nemaju holesterol, zbog čega su idealna namirnica svima sa povišenim krvnim pritiskom.

Što se tiče broja kalorija sadržanih u određenoj vrsti ulja, iste možete videti u tabeli koja sledi. Kalorije su prikazane u 100 g nekog ulja.

 • Kukuruzno ulje 930 kalorija,
 • Suncokretovo ulje 930 kalorija,
 • Maslinovo ulje 900 kalorija,
 • Repino ulje 900 kalorija,
 • Sojino ulje  900 kalorija,
 • Ulje od kukuruznih klica 900 kalorija,
 • Bundevino ulje 900 kalorija,
 • Susamovo ulje 900 kalorija;

Možemo primetiti da gotovo sva ulja imaju približno isti broj kalorija. To znači da kod kupovine ulja treba da obratite pažnju na ukus i broj korisnih nutrijenata koje se u njemu nalaze. Ne bi bilo še da kupite par različitih vrsta ulja koja ćete kombinovati u ishrani.  

Similar Posts