Da li ste znali da uređivanje dvorišta ili bašte može biti odličan način da sagorite kalorije i održite formu? Mnogi ljudi ne shvataju koliko fizičkog napora zahteva održavanje vrta ili dvorišta. U nastavku vam otkrivamo nekoliko poslova u dvorištu koji će vam pomoći u topljenju kalorija i održavanju kondicije. 

Košenje trave – zdrav način da sagorite kalorije

Da li ste znali da košenje trave može biti mnogo više od dosadnog posla? Pored toga što će vaše dvorište izgledati prelepo, ova aktivnost može biti odličan način da sagorite kalorije i održite formu.

Košenje trave je zapravo kardio vežba koja angažuje veliki broj mišića u telu. Primera radi, ukoliko se koriste trimeri brenda Villager i pomeraju levo-desno, aktiviraju se mišići nogu, zadnjice, ruku, ramena, ali i bočni trbušnjaci. Ova kombinacija pokreta pomaže u jačanju mišića i poboljšanju njihove izdržljivosti.

Intenzitet košenja trave takođe može uticati na broj kalorija koje sagorite. Ako radite brže i intenzivnije, sagorećete više kalorija nego kada radite sporije i opuštenije. Za samo 30 minuta košenja trave, možete sagoreti između 150 i 200 kalorija, što je slično kao i kod drugih popularnih kardio vežbi poput trčanja ili vožnje bicikla.

Pored sagorevanja kalorija, košenje trave ima i druge zdravstvene benefite. Ova aktivnost pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, jačanju srca i pluća, kao i smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. Takođe, boravak na otvorenom i izlaganje suncu tokom košenja trave može pomoći u sintezi vitamina D, koji je ključan za zdravlje kostiju.

Košenje trave može biti i odličan način da se oslobodite stresa i napetosti. Fizička aktivnost oslobađa endorfine, hormone sreće, koji mogu poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti stres. Takođe, rad u prirodi može imati umirujući efekat na um i pomoći vam da se opustite i oslobodite negativne energije.

Da biste maksimalno iskoristili košenje trave kao kardio vežbu, preporučuje se da se pridržavate nekoliko smernica. Pre svega, obucite se udobno i nosite adekvatnu obuću koja će vam pružiti potporu tokom rada. Takođe, ne zaboravite da se zagrejete pre početka i istegnete nakon završetka kako biste izbegli povrede mišića.

Uklanjanje korova – više od običnog posla u dvorištu

Pored toga što vam omogućava da održite svoje dvorište urednim i lepim, ova aktivnost ima i mnoge zdravstvene benefite. Verovatno niste ni svesni koliko kalorija možete sagoreti dok se bavite ovim poslom.

Sat vremena uklanjanja korova može vam pomoći da sagorite između 300 i 400 kalorija. Da, dobro ste pročitali. To je otprilike isto kao što biste sagoreli tokom intenzivnog kardio treninga. Ova aktivnost angažuje mišiće ruku, leđa i nogu, pružajući vam sjajan trening za celo telo. Dakle, umesto da trošite novac na skupe članarine u teretani, zašto ne biste iskoristili vreme provedeno u dvorištu za vežbanje i održavanje svog tela zdravim?

Uklanjanje korova je takođe odličan način da se oslobodite stresa i napetosti. Kada se posvetite ovoj aktivnosti, vaš um se fokusira na trenutni zadatak, što vam pomaže da se opustite i rasteretite od svakodnevnih briga. Osećaj zadovoljstva koji dolazi nakon što vidite svoje dvorište bez korova je neprocenjiv, a dodatno podiže vaše raspoloženje i samopouzdanje.

Pored toga, uklanjanje korova ima i praktičnu funkciju. Korov može ugroziti zdravlje vašeg travnjaka, cveća i biljaka. Ove neželjene biljke mogu oduzimati hranljive materije, vodu i sunčevu svetlost vašim biljkama, što može dovesti do njihovog slabljenja ili čak uginuća. Uklanjanjem korova, omogućavate zdrav rast i razvoj vašeg biljnog sveta, čime osiguravate lep i bujan vrt.

Da biste uklonili korov na pravilan način, važno je koristiti odgovarajuće alate i tehnike. Odabir pravog alata za uklanjanje korova može uštedeti vaše vreme i energiju. Takođe je važno biti pažljiv prilikom izvlačenja korova kako ne biste oštetili okolne biljke ili travnjak.

Sadnja biljaka

Ovo je ne samo prijatan i kreativan način da uredite svoje dvorište, već i izuzetno koristan za vaše zdravlje. Osim što vam omogućava da stvorite prelepi vrt, ova aktivnost takođe može biti odličan način da sagorite kalorije i održite ga u formi.

Kada se bavite sadnjom biljaka, angažujete različite mišićne grupe i trošite energiju. Kopanje rupa za biljke, presađivanje i zalivanje zahtevaju fizički napor koji može biti izuzetno koristan za vaše telo. U zavisnosti od intenziteta vašeg rada, možete sagoreti između 200 i 300 kalorija za sat vremena.

Kopanje rupa za biljke je odličan način da angažujete mišiće gornjeg dela tela, kao što su ramena, ruke i leđa. Ova aktivnost takođe može pomoći u jačanju mišića trupa, što može biti od velike koristi za vašu posturu i opštu snagu. Presađivanje biljaka zahteva preciznost i kontrolu pokreta, što može poboljšati koordinaciju i motoričke veštine.

Zalivanje biljaka takođe može biti fizički zahtevno, posebno ako koristite teže posude ili baštensko crevo. Ova aktivnost angažuje mišiće ruku, ramena i trupa, dok istovremeno pomaže u održavanju hidratacije biljaka.

Pored fizičkih benefita, sadnja biljaka može imati i pozitivan uticaj na vaše mentalno zdravlje. Rad u prirodi i okruženje biljkama može imati umirujući efekat i smanjiti stres. Ova aktivnost takođe može biti prilika za opuštanje i uživanje u trenucima samoće ili druženja sa porodicom i prijateljima.

Ukoliko želite da povećate intenzitet vežbanja tokom sadnje biljaka, možete dodati neke dodatne vežbe. Na primer, možete izvoditi čučnjeve dok kopate rupe ili trčati do bačve sa vodom kako biste je napunili za zalivanje. Ove dodatne vežbe će vam pomoći da sagorite još više kalorija i poboljšate svoju kondiciju.

Uređivanje dvorišta je odličan način da spojite lepo i korisno. Pored stvaranja prelepog vrta i prilaza vašem domu, ove aktivnosti vam omogućavaju da sagorite kalorije, mršavite, poboljšate kondiciju i svoje zdravlje. Iskoristite priliku da uživate u prirodi, osećate se dobro i postignete svoje ciljeve. 

Similar Posts