Osobe koje imaju problema sa trigliceridima ili holesterolom ne mogu odabrati dijetu tek tako. Oni moraju dobro oslušnuti svoj organizam i pripremiti izbalansiran jelovnik koji će im pomoći ne samo da izgube kilograme, već i da smanje povećan holesterol i trigiceride.

Naš savet je da se sve osobe koje imaju navedene zdravstvene probleme, obrate stručnom licu za pomoć, jer kao što i sami znate i potpuno zdravim osobama nekada može biti veoma teško da izbaberu odgovarajući način ishrane.

Šta su to zapravo triglicerdii,  a šta je holesterol?

Holesterol je sastavni deo svakog organizma i kao takav je neophodan za njegovo normalno funkcionisanje. Razlikujemo dobar (LDH) i loš (LDL) holesterol. Kada je nivo LDL holesterola u porastu dolazi do smanjenja elastičnosti krvih sudova, ali i njih samih.

Ova pojava u medicini se naziva ateroskleroza.  Sužavanje krvih sudova može biti veoma opasno jer može dovesti do pucanja arterija, a na kraju i do smrti.

Trigliceridi predstavljaju posebnu vrstu masti koja se nalazi u krvi. Nastaju kada u organizam unosimo više kalorija od potrebnih. Kada se nivo triglicerida naglo povisi dolazi do brojnih simptoma, između ostalog do pojave jasno uočljivih naslaga crveno-žute boje u pedelu ramena, laktova i kolena.

I trigliceridi i holesterol predstavljaju vrstu lipida koji su prisutni kod svakog od nas. Normalna vrednost triglicerida kod odraslog čoveka iznosi 150 ml po decilitru, dok je normalan nivo ukupnog holesterola od 2,36 do 7,76 ml/l.

Ove vrednosti možete utvridi jednostavnom analizom krvi i proveriti da li se one nalaze u granicama normale ili su povišene.

Isključivo dijetalna ishrana

Bitno je odmah na početku istaći da je od velikog značaja pravilna, balansirana i zdrava ishrana. Dakle, zaboravite na brze i rigorozne dijete i pokušajte da polako korigujete Vaš jelovnik kako bi ste dobili što bolje rezultate, a da pri tome dodatno ne naškodite zdravlju.

Preporučuje se dijetalna ishrana bogata nezasićenim  mastima, neprerađenim namirnicama sa što više proteina, ćuretina, piletina, riba, povrće bogato vitaminima i sveže voće.

Zabranjena je konzumacija krompira, mesnih prerađevina, slatkiša, belog brašna, svinjetine, crvenog mesa, smokvi, kandiranog voća, margarina, maslaca, pavlake i druge vrste sireva. Zabranjuju se i gotovi gazirani sokovi, aromatične kafe, čokoladno mleko i alkohol.

Sa druge strane blagi čajevi i kafa bez mleka i zaslađivača je dozvoljena, ali u umerenim količinama.

Kada jednom naučite kako Vaš organizam uzima kalorije kroz hranu, koje potom koristi kao energiju biće Vam lakše da odaberete namirnice koje će imati najbolji mogući učinak.

Fizička aktivnost je neizostavna kada želite da smanjite nivo triglicerida, s’toga se trudite da budete što aktivniji. Preporuka je odaberete željenu aktivnost u trajanju od bar 30 minuta na dan, pa tako vožnja rolera, bicikla ili brzo hodanje su uvek dobro došli na “meniju”.

Nemojte zaboraviti da sa svakim kilogramom manje bićete korak bliže cilju, i to ne samo liniju kakvu ste priželjkivali već i zdravom organizmu. Naime, sa mršavljenjem ćete nivo masnoća u krvi biti manji, što znači da ćete prirodno i efikasno smanjiti vrednost triglicerida.

Kako tereba da izgleda jelovnik?

Kada znate šta smete, a šta ne da jedete mnogo je lakše napraviti odgovarajući jelovnik. Nutricionisti stalno ističu da je svako individua za sebe i zbog toga ne postoji univerzalan jelovnik namenjenim svim ljudima sa ovim problemom.

Mi smo za Vam spremili jelovnik za par dana koju mogu konzuirati prosečne osobe koja imaju povišene vrednosti triglicerida i holestererola:

DAN 1.

Doručak: Musli od celog zrna sa čašom mleka, kafa i ceđena pomorandža. Za užinu šaka badema.

Ručak: Grilovana piletina sa smeđim priničom i sezonskom salatom. Za užinu jabuka.

Večera: Salata od tunjevine sa povrćem po izboru (Naša preporuka je da to bude pasulj, kukuruz šećerac, susam i šargarepa).

DAN 2.

Doručak: Kriška hleba od celog zrna premazana puterom i salata od krastavca i paradajza. Za užinu kruška.

Ručak: Porcija graška i zelena salata. Za užinu kokice.

Večera: Salata sa paradajzom i maslinama.

Dan 3:

Doručak: Kuvano jaje i integralna kifla. Za užinu kruška.

Ručak: Porcija zelene sa salate sa maslinama i kuvani integralni pirinač. Za užinu čaša jogurta sa pola banane.

Večera: Kuvana blitva sa vrstom ribe po želji.

Recepti koje morate da probate

Ako imate problema sa triglicerdima i holestererolom jednostavno morate da probate zeleni čaj. On obara povišen pritisak, eliminiše loš holesterol i pomaže u skidanju masnih naslaga. Nemojte kupovati onaj čaj koji se nalazi u filter kesicama, već isključivo onaj u rinfuzu. Ćaj spremite po sledećem receptu:

U čašu prokuvale (ali ne provrile vode) stavite kašiku zelenog čaja (ili par listova). Promešajte kašikom, iscedite malo limuna i ostavite da se prohladi. Čaj konzumirajte topao pola sata pre obroka i već nakon par dana i sami ćete moći da vidite koja je njegova uloga.

Sledeće namirnice koje morate uvrstiti u Vaš jelovnik su grejpfrut i jabuka. Oni obiluju pektinom i vlaknima koji pomažu u otklanjanju masti iz organizma. Dovoljno je da samo svaki drugi dan konzumirate sok od ćeđenog grejpa i jabuke ili ih jednostavno izmiksujte u blenderu.

Ono što morate probati ako ste na ovom režimu ishrane jesu semenke sa jogurtom. Potrebno je pomešati jednaku količinu semenki lana, suncokreta, susama, semena bundeve i cimeta u prahu. Sve to pomešajte sa čašom joguta i konzumirajte umesto doručka.

Pečeni losos je možda i najukusniji, a veoma jednostavan recept koji bez muke može napraviti svako. Potrebno je samo filet lososa uvaljati u soju i maslinovo ulje, i staviti u vatrostalnu činiju da se peče na 200°C. Dodati malo začina po želji (biber, vegetu, so), ali nemojte preterivati sa njima.

Pecite ga 15 minuta, a potom pospite morskim pahuljicama i stavite foliju odgore. Ostavite ga još 10 minuta, pa servirajte sa bundevom i svežom salatom

Similar Posts